Profilerka (2024)
Profilerka: Sezon 1 Profilerka sezon 1, odcinek 5
odcinek Profilerka (2024)

Profilerka | odcinek 5

43m
7,0 131  ocen
7,0 10 1 131
Profilerka
powrót do forum s1e5

Skusiłem się na ten serial - niby sztampa: małe miasteczko, urokliwa okolica, dzika przyroda a do tego wszystkiego morderstwo, tajemnica, lokalne powiązania powoli wychodzące na wierch i nieodłączni w tego typu produkcjach "gliniarze z problemami" których łączy coś więcej niż praca...
Słowem - sztampa! Ale z drugiej strony akurat taka sztampa którą lubię i z której można zrobić ciekawą a nieprzesadnie angażującą rozrywkę.
Pierwsze odcinki były nieco drętwe - niewiele się działo, poznawaliśmy bohaterów. Ok, poczekam - "zaraz się rozkręci". Ale rozkręciło się w złą stronę bo już w trzecim odcinku bohaterowie chyba 4 razy powtarzali frazy po których "musiał" paść pewien trop, ale nie padł - aż do piątego odcinka. No kochani - szanujmy się i szanujmy inteligencję widzów, nawet dla tych mniej kumatych wystarczy coś zasugerować 2-3 razy, a nie krążyć wokół tego całe 2 odcinki robiąc z bohaterów serialu kretynów którym nic się nie kojarzy.
A ten wspomniany już powyżej piąty odcinek tak mocno uderzył mnie swoją głupotą, że specjalnie wszedłem tutaj by sprawdzić, czy przypadkiem autorką scenariusza nie jest Łepkowska bo to już się stał istan telenowela. -UWAGA - teraz będzie spoiler-
Czy na prawdę ktoś próbował by wyjść z ziemianki w której jest "wszystko" próbując spalić wątłe drewniane drzwiczki, zamiast je czymś podważyć? Albo jak często w Augustowskich lasach spotykamy watachę wilków-ludojadów?!

rozdupcewas

"Czy naprawdę ktoś próbował by wyjść z ziemianki w której jest "wszystko" próbując spalić wątłe drewniane drzwiczki, zamiast je czymś podważyć?" Polecam serial "Pułapka" (chyba, bo szybko wymazałem go z pamięci). Tam drzwi do ubikacji zamykane są na zasuwkę umieszczoną na... ZEWNĄTRZ! Tylko w tej komórce, ziemiance jest jeszcze okno... Deski w drzwiach można wyłamać, ale z zamknięciem byłbym ostrożny. Mnie zawsze irytuje ta łatwość z jaką otwierane są drzwi wytrychami w filmach. Wymaga to jednak pewnych umiejętności. W życiu jak już miałem otwierać jakieś drzwi, to tylko łomem. Tata otwierał zamki cienkim śrubokrętem. Mówił, że jak się zmieści, to każdy zamek otworzy. Ps. takie wkopane w ziemię piwniczki to był częsty widok dawno temu na wsiach. Zastępowały... lodówki.

dzikiezwierze

Po co to zawieszenie

użytkownik usunięty
rozdupcewas

Czarnecki okej a reszt to totalny Syf, od razu widać styl TVP a gdyby puścili w Polsacie to pasowałoby jak ulał !Kicha stolcowa ,wytrzymałam 4 odc. i nie dało się dalej oglądać tej szmiry i jeszcze kolesie co chcą śledzikować na siłę po Białostocku. Frajerzy tego nie da się zrobić na siłę !

ocenił(a) serial na 6

Powtarzasz się, a druga kwestia, Michał nazywa się Czernecki

rozdupcewas

Jak się pisze na prawdę czy naprawdę?
Są to dawne połączenia przyimkowe, które dzisiaj funkcjonują jako zrosty, np.: dlaczego, dlatego, dokoła, donikąd, dookoła, dopóki, dopóty, doprawdy, dotąd, naprzeciwko, naprzód, naraz, nareszcie. Do tej samej grupy należy też „naprawdę”, więc prawidłową formą jest pisownia łączna.

ocenił(a) serial na 3
Ludy_Ash

A co to wnosi do warstwy merytorycznej?