PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=87721}

Prawo ulicy

The Wire
2002 - 2008
8,5 40 tys. ocen
8,5 10 1 39725
9,4 31 krytyków
Prawo ulicy
powrót do forum serialu Prawo ulicy

Jestem świeżo po sezonie drugim, czy was też uderzyło jak Polacy są przedstawieni? O ile środowisko czarnych blokowisk jest odwzorowane idealnie, o tyle scenarzyści mogli się bardziej postarać portretując polską społeczność pracującą w dokach. Począwszy od dziwnych "polskich" nazwisk jak Sobotka, Walczek - bardziej brzmią na czeskie, po jednowymiarowy wizerunek Polaka - ciężko pracujący, zapijający kielona piwem, próbujący być cwaniakiem, ale gdzie tam mu do murzynów z bloków czy greków ze sklepu... Myślę, że gdyby serial powstawał współcześnie nazwiska byłyby naprawdę polskie, Walczek nie mówiłby "spoczywaj w pokoju" tak, że 2 razy musiałem cofnąć co on tam mamrota :P

ocenił(a) serial na 10
lukwypych

Tylko, że to nie są Polacy w pierwszej linii tylko potomkowie imigrantów. Strzelam, że tak z 2 pokolenia minęły. Po takim czasie różnice kulturowe i lingwistyczne trochę się zacierają. Nazwiska ulegają zangielszczeniu tak jak Valchek. Nie nazwałbym omawianych tu Polakami tylko Amerykanami polskiego pochodzenia. Odnośnie wizerunku Polaka - czy nie jest on prawdziwy?

ocenił(a) serial na 10
kaioken26

Sorry, ale "odnośnie" to rusycyzm, poprawnie jest "odnośnie do". Poza tym pełna zgoda.

ocenił(a) serial na 10
lukwypych

No niestety, elity polskie na emigrację do USA nie wyjeżdżały. Poza tym kłótliwość Polaków nigdy nie konsolidowała ich jako społeczność polonijna i utrudniała sprawianie dobrego wrażenia w USA (nawet PRowego).