Warto brać się za książkę? Serial całkiem mi się spodobał, więc chcę również przeczytać książkę.
Więc tak: czy książka jest w miarę zgodna z serialem, czy scenarzyści jednak coś pozmieniali? I czy
książka jest dobrze napisana czy raczej nudna?
Książka jest średnio zgodna z serialem. Nie ma w niej niektórych wątków, które posiada serial. Co nie zmienia faktu, że książka jest niezła, napisana ciekawym językiem. Ogólnie książkę mogę polecić, nie jest to arcydzieło ale interesująca obyczajówka.
Impertynencją jest stwierdzenie, że ta lekka, łatwo napisana rzecz jest "napisana ciężkawym językiem". A odpowiadając na Twoje pytanie: ta książka dupę urywa.
Impertynencją jest również błędne pouczanie innych, kłania się również czytanie ze zrozumieniem...
Co do podobieństw pokusiłbym się raczej o stwierdzenie że to serial jest nie do końca zgodny z seriale, a nie na odwrót. Książkę polecam, zgadzam się z powyższymi opiniami.
Mnie książka wciągnęła o wiele bardziej niż serial i dosłownie ją pochłonęłam.... Ale wiadomo, gusta są różne i każdy lubi co innego :)
PYTANIE - poleci ktoś dobrą książkę zbliżoną do "Pozostawionych"? Chodzi mi o to, żeby jakaś grupka ludzi zmagała się wspólnie z traumą bądź jakimś problemem i żeby postacie były dobrze rozpisane pod kątem psychologicznym. Ktoś coś? ;>
Z "Pozostawionymi" skojarzył mi się "Trafny wybór" J.K.Rowling, umiera ważna dla małego miasteczka osoba i pokazane jest jak to wpływa na mieszkańców. Fajnie napisane, postaci też ciekawe.
Właśnie "Trafny wybór" już czytałam i też to jedyna książka, która mi się kojarzy z "Pozostawionymi", uwielbiam je obie :D
Thomas Bernhard "Autobiografie". Podobne, ani zbliżone to to nie jest do niczego, ale tematyka (zmaganie się z traumą) oddana na sto %