podobał mi się dzisiejszy:
Octavio Paz napisał: ?Samotność potwierdza człowieczeństwo.Bo tylko człowiek jest świadomy swojej samotności? (chyba tak to szło;))
ale w ogóle podoba mi się sama idea tych cytatów. wszystkie są mądre i skłaniają do myślenia.
podobał mi się dzisiejszy:
Octavio Paz napisał: ?Samotność potwierdza człowieczeństwo.Bo tylko człowiek jest świadomy swojej samotności? (chyba tak to szło;))
ale w ogóle podoba mi się sama idea tych cytatów. wszystkie są mądre i skłaniają do myślenia.
Nie słyszałam jeszcze wszystkich cytatów bo jestem dopiero przy 2 sezonie, ale jak na razie najbardziej podobał mi się ten:
"Czasami zdarza się, że chwila stabilizuje się, zatrzymuje się i trwa o wiele dłużej niz chwila. Dźwięki zatrzymują się, ruchy zatrzymują się i trwaja o wiele wiele dłużej niż chwilę. I wtedy ta chwila mija."
"W tej chwili jest 6,470,818,671 ludzi na świecie. Niektórzy są przerażeni. Niektórzy wracają do domu. Niektórzy mówią kłamstwa, żeby przetrwać. Inni poprostu nie chcą stawić czoła prawdzie. Niektórzy są źli i walczą z dobrem. Niektórzy są dobrzy i walczą ze złem. Sześć miliardów ludzi na świecie, sześć miliardów dusz. I czasami... wystarczy tylko jedna..." mój ulubiony:) 1 odc 3 seasonu.
Henry James napisał: ?Nie bój się życia. Uwierz, że to życie jest warte tego, aby je przeżyć, a twoja wiara cię w tym umocni.?
PS: tu są wszystkie:)=> http://www.filmweb.pl/topic/548028/WSZYSTKIE+CYTATY.html
Oj ja mam bardzo dużo cytatów z OTH, które mi się sytrasznie podobają.Tak w ogóle to wszytskie są fajne, ale takie najbardziej ulubione to:
?Nie możesz się wypalić, iskra nie jest zastąpiona przez kolejną iskrę.
Beznadziejny nie zmienia się całkowicie, jeszcze nie teraz, i nie we wszystkim. Nie pozwól zaniknąć duchowi walki w twej duszy, w samotnym przygnębieniu życia, na jakie zasłużyłeś
i będąc nie do osiągnięcia. Świat, jakiego pragniesz jest możliwy do osiągnięcia. On istnieje? Jest prawdziwy? To jest możliwe? Jest twój.?
E.E Cummings napisał kiedyś: ?Być nikim, ale sobą, w świecie, który robi wszystko, co w jego mocy, dniami i nocami, by zrobić z ciebie przeciętniaka, oznacza walkę w najcięższej bitwie, w jakiej dane było walczyć ludzkości i która nigdy się nie skończy?
?Czasami zdarza się, że chwila stabilizuje się, zatrzymuje się i trwa o wiele dłużej niż chwila. Dźwięki się zatrzymują, ruchy się zatrzymują, na wiele, wiele dłużej niż chwile. I wtedy ta chwila mija
Mały Książe powiedział do człowieka: "Dorośli nie rozumieją niczego oprócz siebie, a dla dzieci jest męczące ciągłe tłumaczenie im wszystkiego?
"Niektórzy ludzie wierzą, że kruki podróżują, kierując się ku ich przeznaczeniu. Inni wierzą, że samotny kruk oznacza szczęśliwy znak. Więcej niż jeden kruk zwiastuje kłopoty przed nami. A kruk tuż przed bitwą obiecuje zwycięstwo."
"T.H. White powiedział: ?Podejrzewam, że wszyscy dajemy bezkrytycznie część naszych serc? Tym, którzy twardo myślą o Nas w ten sam sposób.?
Ktoś kiedyś powiedział: ?Dobre dziewczynki piszą pamiętniki. Złe dziewczynki nigdy nie mają czasu. Ja? Ja po prostu chce mieć życie, które zapamiętam. Nawet, jeśli nie zapisze tego w żadnym pamiętniku.?
Kolejność przypakowa;).
"W tej chwili jest 6,470,818,671 ludzi na świecie. Niektórzy są przerażeni. Niektórzy wracają do domu. Niektórzy mówią kłamstwa, żeby przetrwać. Inni poprostu nie chcą stawić czoła prawdzie. Niektórzy są źli i walczą z dobrem. Niektórzy są dobrzy i walczą ze złem. Sześć miliardów ludzi na świecie, sześć miliardów dusz. I czasami... wystarczy tylko jedna..."
"Najpierw zamkneli dilerów, potem zamkneli prostytutki, potem wystrzelili meneli, i zabili pedałów. Nie zwrócili uwagi na starających się o azyl, nakarmili nas podejrzeniami i lękami, my nie podnieśliśmy głosu, nie wprowadziliśmyz zamieszania; to zabawne, nawet nie zauwazylismy kiedy przyszli po nas"
"Poza mrokiem który mnie otacza,
czarny jak bezkresna odchłań,
Myślę że istnieje Bóg
dla mojej niepokonanej duszy.
która nie ugnie się smagana losem,
Nie drgnie ,nie załka.
Moja głowa krwawi,
ale nie ugina się.
Zza miejsca gniewu i łez
wyłania się z mroku koszmar.
Groźba sprzed lat
szuka mnie ,a kiedy znajdzie, nie ulęknę się.
To bez znaczenia jak nikła jest szansa...
...i jakimi konsekwencjami obciążona.
Jestem władcą mojego losu.
Jestem sterem mojej duszy." (to jest wiersz)
wszystkie cytaty z OTH sa sliczne:) az dziw , ze autorzy serailu potrafili tak swietnie dobrac te cytaty:p ale najbardziej podoba mi sie ten wiersz William Henley'a 'INVICTUS'*
*NIEPOKONANY
ja uwielbiam ten cytat:
"Któregoś dnia ta plaża może zostać zmyta, ocean może wyschnąć, a słońce zgasnąć, ale tego dnia ja ciągle będę cie kochać. Zawsze i na zawsze. Obiecuje ci Haley."
Jest wspanialy...
Stephen King kiedyś napisał:
Czas wszystko zabiera?
czy tego chcesz czy nie.
Czas wszystko zabiera,
czas wszystko znosi?
a na końcu? jest tylko ciemność.
Czasami znajdujemy innych w tej ciemności?
a czasami znów ich tam gubimy.
Przemowa Lucasa na wesele Kietha:
Zapamiętaj dzisiejszy wieczór,bo to początek wszystkiego.
Obietnica.
Nagroda za tak długie i samotne życie.
Wzajemne zaufanie i miłość.
Decyzja, by zapomnieć albo wznieść się ponad ból przeszłości.
Umowa, która wiąże dwie dusze,a zrywa poprzednie powiązania.
Świętowanie wykorzystanej szansy i wyzwania,które stoją przed nami.
Dwoje ludzi razem posiada większą siłę niż każdy osobno.
Jak drużyna stawiająca czoło burzy stulecia.
Miłość zawsze będzie naszym przewodnikiem w życiu.
Dzisiejszy wieczór to czysta formalność.
To tylko zwierzenie się światu z długo tłumionych uczuć, z obietnic zrobionych dawno temu w naszych sercach.
Prosze was ;D az mi sie lezka w oku zakrecila te cytaty sa poprostu strasznie madre i piekne ; p To ze tworcy oth tak je dobrali to jest arcydzielo =]
swoja droga wszystkie mi sie strasznie podobaja ale ten bardzo lubie ,,Któregoś dnia ta plaża może zostać zmyta, ocean może wyschnąć, a słońce zgasnąć, ale tego dnia ja ciągle będę cie kochać. Zawsze i na zawsze''
Tak tak wszystkie cytaty są piękne i skłaniają do chwilowej refleksji i przemyśleń nad otaczającym nas światem.Ale warto nieraz jest sie własnie tak zatrzymac i zastanowic się nad sensem naszego życia. A oto wg mnie najlepsze cytaty:
?Nasze życie to cykl obrazów. Migają przed nami jak miasta na autostradzie. Niektóre wydarzenia nas oszałamiają, czujemy wtedy, że ta chwila jest czymś więcej niż przelotnym obrazkiem. Wiemy, że ta chwila, każda jej część, będzie żyć wiecznie.?
"Ktoś kiedyś powiedział: Dobre dziewczynki piszą pamiętniki. Złe dziewczynki nigdy nie mają czasu. Ja? Ja po prostu chce mieć życie, które zapamiętam. Nawet, jeśli nie zapisze tego w żadnym pamiętniku.?
( Nathan na ślubie) "Któregoś dnia ta plaża może zostać zmyta, ocean może wyschnąć, a słońce zgasnąć, ale tego dnia ja ciągle będę ci kochać. Zawsze i na zawsze.
Stephen King napisał kiedyś: ?Czas wszystko zabiera, czy tego chcesz czy nie. Czas wszystko zabiera, czas wszystko znosi... A na końcu? Jest tylko ciemność. Czasami znajdujemy innych w tej ciemności, a czasami znów ich tam gubimy.?
Brooke: George Bernard Shaw napisał: ? W życiu mogą wydarzyć się tylko dwie tragedie: Jedna z nich to utrata pragnień serca. Druga to ich przyrost?. Najwyraźniej Shaw miał złamane serce raz lub dwa.
Nathan: ?Chociaż mnie to martwi, Shaw był żałosny. Wiecie, dlaczego? Tragedie się zdarzają. I co zrobicie, poddacie się? Odpuścicie? Nie. Zrozumiałem, że jeśli wasze serce jest złamane, musicie walczyć do utraty tchu, żeby się upewnić, że żyjecie. Bo żyjecie, a ból, który wam dokucza nazywa się życiem. Zmieszanie i strach przypominają wam, że gdzieś tam jest coś lepszego. Coś, o co warto powalczyć.
Haley: ?W tym roku udało mi się zdobyć wszystko, czego chciałam i wszystko o czym marzyłam? Ale gdzieś po drodze straciłam nawet więcej.?
Lucas: ?Shwa miał rację: Kiedy dążymy do rzeczy, których pożądamy, które naszym zdaniem polepszają nasze życie, pieniądze, popularność, sława, to zapominamy o tym, co naprawdę się liczy, o prostych sprawach jak przyjaźń, rodzina, miłość. O rzeczach, które prawdopodobnie już mieliśmy.?
?Tak, utrata pragnień serca jest tragedią.Ale ich zyskiwanie to wszystko, o czym można marzyć, żeby zanurzyć się w kimś innym i obudzić serce, które od dawna boi się uczuć. Moje życzenie spełniło się. I jeśli jest to tragedia, to dajcie mi taką tragedię, ponieważ, za nic w świecie bym tego nie oddała