PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=555086}

Pod kopułą

Under the Dome
2013 - 2015
6,6 26 tys. ocen
6,6 10 1 26012
4,3 3 krytyków
Pod kopułą
powrót do forum serialu Pod kopułą

mógłby ktoś zdradzić jak się kończy książka?

siweq

Kiepsko. Raczej na pewno to zmienią. Zresztą serial raczej nie będzie się trzymał szczególnie książki. Kingowi marzy się długa seria - a większość książki rozgrywa się na przestrzeni jakichś 2/3 dni.

siweq

A nie lepiej przeczytać?

arekkruk

nie umiem czytać

siweq

Uwaga SPOILER zakończenia książki
kopuła była dziełem zabawy dzieci-kosmitów
powiedzmy, że zaapelowano do dzieci-kosmitów, żeby przestały się i się udało, kopuła zniknęła
bardzo podobało mi się zakończenie
w serialu ma być inaczej, zobaczymy

ocenił(a) serial na 3
monabezogona

Właśnie dlatego mam mieszane uczucia. Książka genialna, świetnie ukazany mechanizm zmian w społeczeństwie odciętym od świata, a zakończenie żenująco słabiutkie i powietrze z balona w mig uszło. Ufoludki mnie rozłożyły heh więc mam nadzieję, że rzeczywiście będzie inne zakończenie.

lookacz2007

Dla mnie zakończenie było bardzo dobre. Wspominacie o ufoludkach, ale zapominacie o tym że całe miasteczko zostało kompletnie zniszczone. Większość bohaterów zginęła, a szaleństwo dużego Jima i jego syna została doskonale przedstawiona. Tego chciałem od tej książki - zamknięci ludzie, pod złymi rządami sami się zniszczyli będąc odciętymi od świata.

EjPii

to może spodoba Ci się film Divide :) Polecam

lookacz2007

Samo zakończenie było słabe mogło by się wydawać ,że po tak świetnej historii King się zawiesił i powstało z tego takie nijakie zakończenie

monabezogona

jakie dzieci kosmitów ? co przestały ?

Marko81

Czytałem rok temu więc idealnie nie pamiętam, ale już na koniec jak po wybuchu propanu leżeli i umierali z powodu braku świeżego powietrza Julia(chyba ona) prosiła o litość ufodzieci, które się bawiły po prostu(bo znaleźli to "zasilanie"). Było porównanie do ludzi i tego co robimy mrówkom jak jesteśmy mali :P to te ufoludki zamknęły miasteczko.

Marko81

przestały się bawić, bo w wyniku zabawy pojawiła się kopuła
dzieci kosmitów-małe ufoludki z jakiejś planety

ocenił(a) serial na 5
monabezogona

no właśnie King sugeruje, ze zakończenie będzie inne:
http://booklips.pl/czytelnia/listy/list-stephena-kinga-do-fanow-o-roznicach-pomi edzy-ksiazkowa-i-serialowa-wersja-pod-kopula/

siweq

A czy mógłby ktoś zdradzić o co chodzi z tymi "różowymi gwiazdami spadającymi po linii"?

anhro

Podczas tych ataków ludzie przewidywali przyszłość, a różowe gwiazdy spadały chyba bo się kopula zabrudziła i jak ludzie patrzyli w niebo to wyglądało jakby spadały różowe gwiazdy,

ocenił(a) serial na 6
siweq

Wyjaśnienie skąd się wzięła kopuła, w książce było słabą metaforą, ale w serialu ma być inne zakończenie, więc liczę na to, że będzie tak, jak w sporej części opowiadań Kinga. W sensie, że coś się dzieje, ale nie ma na to wyjaśnienia, bo czasami coś się po prostu dzieje i już. Dlatego idealnym zakończeniem byłoby to, w którym kopuła po prostu znika i nikt się nigdy nie dowiaduje skąd się wzięła i dlaczego. ;D

animagus

Myślę, że osoby, które oglądają ten serial już tylko dlatego aby zobaczyć jak to się rozwinie i zakończy mogłyby przeżyć zbyt duży szok :D. Twórcy serialu muszą się bardziej postarać.

ocenił(a) serial na 6
anhro

Na pewno coś wymyślili, bo skoro Joe skumał, że kopuła do niego przemówiła, gdy nagrywali filmik, to na pewno będzie szukał rozwiązania, a że łebski z niego gość, to je zapewne znajdzie. Ciekaw jestem jakie będzie zakończenie i czy będzie drugi sezon.