Może ktoś zdradzić o co chodziło z tymi "różowymi gwiazdami spadającymi po linii"? Jak to było rozwiązane w książce?
Dokładnie takiego motywu chyba nie było. W książce było zupełnie inaczej. Było tak, z tego co pamiętam, aczkolwiek ręki sobie nie dam uciąć, bo czytałam to dawno, że pod koniec oni znaleźli jakieś wzgórze gdzie była jakaś taka skrzynka czy coś i ona wytwarzała promieniowanie, które powodowało chyba omdlenia i padaczkę ale to się przechodziło raz, później już się tego nie doświadczało, tak jak teraz w serialu z kopułą. Jak dotkniesz za pierwszym razem to Cię kopie prąd, później już nie. Zresztą serial jest jak na razie "na motywach powieści" a nie "adaptacją książki" co jest zresztą oczywiste, bo nie starczyłoby im materiału. W każdym razie książka kończy się totalnie beznadziejnie a motyw wyjaśniający kopułę jest z deka przykry ale zobaczymy może serial to troche podciągnie.
No właśnie książki nie czytałem - o zakończeniu dowiedziałem się na forum filmwebu. Zaciekawiło mnie czy w książce motyw z majaczeniem o różowych gwiazdach się pojawia i jeśli tak to co oznacza. Jeśli twórcy serialu chcą zmienić zakończenie to tekst o spadających gwiazdach może być jakąś wskazówką albo też celowym zabiegiem dla zmylenia widzów próbujących przewidzieć zakończenie.
Ten motyw pojawia się również w książce. Cały jeden rozdział nosi tytuł: "RÓŻOWE GWIAZDY SPADAJĄ". Ale na pewno chcesz, żebym Ci powiedział jak to było rozwiązane? :)
@bastro napisał że "Podczas tych ataków ludzie przewidywali przyszłość, a różowe gwiazdy spadały chyba bo się kopula zabrudziła i jak ludzie patrzyli w niebo to wyglądało jakby spadały różowe gwiazdy."
W 4 odcinku jest taka scena gdy tych dwoje z wizjami nagrywa się i w pewnym momencie widać, że chłopak podnosi się z podłogi i zakrywa usta palcem - ja to zrozumiałem jako sugestię o jakiejś tajemnicy/niebezpieczeństwie bardziej a nie o przewidywaniu przyszłości gdzie "coś się zabrudziło" :D.
No tak, w książce zanieczyszczenia znad miast i fabryk stworzyły na kopule coś w rodzaju filtra optycznego. Nie oglądałem jeszcze czwartego odcinka, ale jeśli tak, to może w serialu rozwiążą to inaczej. :)
Nie czytałem książki także nie wiem o co chodziło ale może ta kopuła ochroni ich przed jakąś apokalipsą czy coś w tym stylu, przypadkiem jakaś kometa spadnie:)
Też tak myślę że w ten sposób zmienią zakończenie. Kopuła w wersji książkowej wznosiła się na 15 mil więc pewnie w serialu będzie miała na celu ochronę