PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=136269}

Plotkara

Gossip Girl
2007 - 2012
7,7 108 tys. ocen
7,7 10 1 108154
6,4 10 krytyków
Plotkara
powrót do forum serialu Plotkara

Przeczytajcie książki, a się zdziwicie!

aenbebe

czytalam te książki dawno temu już i dosć sceptycznie podchodziłam do serialu po obejrzeniu pierwszego odcinka. Dopiero w tym roku zaczęłam z powrotem go oglądać, fakt książki są zupełnie inne niz to co widzimy w serialu i ich większa cześć dotyczy życia głównych bohaterów jeszcze w czasach licealnych ;)

ocenił(a) serial na 8
budynkisielna102

Czytałam wszystkie książki (11) i są świetne, zupełnie inne od serialu, on jest z innej bajki. Serialowa Blair ma mniej pazuru niż ta w książce, serialowa Serena jest większym niewiniątkiem niż w książce. Chuck w serialu to jak dla mnie porażka, pomijając fakt że w książce nie grał prawie żadnej roli. Nie chce powiedzieć, ze serial jest zły, jest zwyczajnie nieporównywalny z książką :P

ocenił(a) serial na 10
chrisowata

Masz rację, że jest nieporównywalny do ksiazki bo o niebo lepszy :P
Ja szczerze mówiąc jestem fanką serialu mimo że czytałam książkę. Pomysł niezły, ale moim zdaniem źle zrobiony, w serialu bohaterowie są "głębsi". (mówię o 1 i 2 sezonie, te ostatnie to porażka, zwłaszcza Serena i Nate). Żałuję tylko, że zepsuli Dana i Vanessę :(

chrisowata

Książek jest 11, a obejrzeliśmy 4 sezony, co będzie w 5 do końca nie wiemy. Jak wiec można te 4 sezony przełożyć na ilość zekranizowanych książek?

Hans_Kloss

Z książek zaczerpnięty jest jedynie początek. Pierwszy odcinek odpowiada pierwszej części. Dalej serial nie ma nic wspólnego z ksiązką (oprócz imion bohaterów;)).

aenbebe

Warto zacząć czytać? Nie zepsuje frajdy z oglądania serialu?

ocenił(a) serial na 10
vinszea

Nie :) Książka i serial to kompletnie co innego...

ocenił(a) serial na 8
aenbebe

próbowałam czytać, lecz zaniechałam. być może książka jest w jakichś aspektach lepsza niż jej ekranizacja (jeśli mogę to tak nazwać, bo twórcy zostali raczej książkową wersją zainspirowani, a nie chcieli jej odwzorowywać), ale mnie nie przekonuje ogół. w powieści brakuje mi tego klimatu, który wyróżnia serial wśród innych tego typu historii, którymi jesteśmy zawalani ze wszystkich stron. brakuje mi w książce pewnej elegancji, pewnego odzwierciedlenia w bohaterach tego, kim są i skąd pochodzą. serialowi bohaterowie są zawsze kulturalni, wszystko robią z pewną przystosowaną od początku gracją, wszystko na pokaz, aby nigdy nie zrobić z siebie pośmiewiska. tymczasem, bohaterowie pani von ziegesar bardzo dużo piją, palą trawę, przeklinają. zamiast chodzić na przyjęcia, chodzą skacowani.
serialowa blair nigdy nie zjadłaby hot-doga z ulicznej budki, a spić jej się na tyle, żeby pocałować serenę, to zupełnie nie w jej stylu. jeden przykład.
poza tym, przeraża mnie sam pomysł jakiejkolwiek bohaterki z ogoloną głową.

aenbebe

nie miałam zamiaru napisać, że książki są lepsze. Są całkowicie inne. Książki są ciekawe i serial jest ciekawy. Polecam czytanie! :)

ocenił(a) serial na 9
aenbebe

Książka ma zupełnie inny kierunek niż serial. Książki mają wiele plusów, ale również serial nie jest zły. Np. serialowa Serena - porażka. Ale za to wolę Chuck'a z TV niż Chuck'a z małpką. :)

karol12ka

Mozecie mi mniej wiecej opisac bohaterow z ksiazki i takie glowniejsze roznice? Mam na mysli te najabrdziej charakterystyczne cechy i glowne postacie. Bylabym wdzieczna, bo ksiazki nei chce czytac, ale wielu sie do niej odwoluje:)

ocenił(a) serial na 7
mammoth03

Przyłączam się do prośby : )

użytkownik usunięty
accidenti

Z tego co mi się wydaje to chyba są na wikipedii ;)

mammoth03

Blair Cornelia Waldorf – podobnie, jak większość postaci występujących w książce jest bogatą nastolatką, mieszkającą na Upper East Side w Nowym Jorku. Interesuje się kupowaniem butów, starymi filmami (przede wszystkim Śniadanie u Tiffany'ego), osobą Audrey Hepburn oraz Yale. Jest najlepszą uczennicą oraz jedną z najpopularniejszych dziewczyn w szkole, do której uczęszcza. Należy do osób upartych, dążących do perfekcji, nienawidzących przegrywać, wciąż narzekających, a jednocześnie inteligentnych. Jest muzą zimową Baileya Wintera. Jej ojciec jest gejem mieszkającym we Francji, a matka Eleonor po rozwodzie wyszła ponownie za mąż, za Cyrusa Rose'a. Ma młodszego, rodzonego brata Tylera i będącego w tym samym wieku brata przyrodniego Aarona. Przyjaciółka Sereny, choć Blair sama mówi, że za wiele rzeczy jej nienawidzi, a za wiele kocha. Wiele osób podejrzewało, że obie są lesbijkami. Od dziecka zakochana z Nate'cie.

Serena van der Woodsen – przyjaciółka Blair. Seksowna i wysoka blondynka, najładniejsza dziewczyna w szkole. Lubi niezobowiązujące romanse. Jest główną aktorka grającą w "Śniadaniu u Freda". Modelka, wiele razy jej zdjęcia pojawiały się na autobusach i w gazetach. Wieczna optymistka, tryska energią i wdziękiem. Wygląda świetnie we wszystkim, co na siebie wrzuci. Lubi ogromne okulary, za którymi chowa swą piękną, nieco piegowatą twarz. Ma długie, jasne włosy i ciemnoniebieskie oczy. Reklamowała perfumy "Łzy Sereny", jest muzą lata Baileya Wintera. Od zawsze zakochana w Natcie Archibaldzie. Spędziła z nim noc pod nieobecność Blair, co stanowiło początek nowej kłótni.

Nathaniel 'Nate' Archibald – wiecznie opalony najprzystojniejszy chłopak z Piątej Alei. Złotowłosy i zielonooki uczeń szkoły Świętego Judy. Jego pasją jest budowanie jachtów. Gra w lacrosse'a. Ma pociąg do marihuany, Blair i Sereny. Nie wie, którą wybrać. Niezbyt dojrzały, często ma zatargi z ojcem.

Daniel 'Dan' Humphrey - poeta mający tendencje do pesymizmu, uwielbia "Cierpienia młodego Wertera", kawę i Vanessę. Jest osobowością specyficzną, na co wpływ ma jego dziwna rodzina. Dan waha się czy aby nie jest gejem i wdaje w związek z niejakim Gregiem. Okazuje się jednak, że jego jedyną miłością jest Vanessa.

Vanessa Abrams – oryginalna dziewczyna, słynąca z ogolonej na łyso głowy. Jej pasją jest tworzenie oryginalnych filmów, toleruje tylko czarny kolor, mieszka w Williamsburgu razem z siostrą Ruby. Od zawsze pała miłością do Dana.

Jennifer 'Jenny' Humphrey – siostra Dana. Obdarzona zaskakująco dużym biustem i talentem plastycznym. Wielu chłopców uważa, że jest niesamowicie słodka i urocza. Ślepo podąża za modą, narażając tym samym niezbyt wypchany portfel ojca na ogromne wydatki. Jej idolką jest Serena. Vanessa zwraca się do niej per "Jennifer" - uważa, że brzmi to bardziej dojrzale. Jenny wyjeżdża do Waverly, aby tam zaistnieć na nowo, jako wielka gwiazda.

Chuck Bass – bogaty, niezwykle przystojny model, który kocha romanse i ploteczki, ma obsesję na punkcie swojej małpki, zwanej "Cukiereczkiem". W późniejszych częściach dowiadujemy się o jego prawdziwej orientacji seksualnej. Można przypuszczać, że tak naprawdę jest biseksualny.
Z wiki

ocenił(a) serial na 9
aenbebe

czytałam ;) wolę serial :P