Ciekawe, że plotki o zakończeniu serialu można wyczytać tylko na portalach plotkarskich. Ani TVP ani Best Film nie wydały oświadczenia w tej sprawie (o ile wiem). Nawet na oficjalnej stronie serialu jedyną wskazówką jest, że sezon obecny kończy się odcinkiem 1809 (po 80 odcinkach zamiast po 200) który pokażą na koniec grudnia.
Tak czy siak nie cieszcie się hejterzy bo zamiast tego będzie inna opera mydlana.
Nie widać, by się kończyła, są nowe wątki, rozwijane ciągle i nowe gwiazdki w obsadzie (Łukasiewicz i Garlicki chyba nie są tani swoją drogą, to jak, kończą serial a jednocześnie dają nań kupe forsy?).
Przykuło mnie, że na portalu informacyjnym zamieścili news o tym serialu. Jak zwykle chodziło o zakończenie emisji co miał potwierdzić główny aktor. Jeżeli zejdzie z anteny to nie tak od razu, a tego typu rewelacje w mediach podniosą mu chwilowo popularność.
Przyznam szczerze, nie odczuwam jakiegoś bólu i straty. Uważam, że TVP w ogóle powinno zrezygnować z telenowel, a wprowadzać serie serialowe(12, 24 odcinki w 1 serii).
drobny szczegół ale zawsze - zarówno Plebania , jak i np. Klan to NIE TELENOWELE, tylko opery mydlane. Telenowelą jest np. Prosto w Serce czy inna Brzydula
Gościu, po pierwsze pan Łukaszewicz, a nie Łukasiewicz....A po drugie gwiazdką to możesz nazywać Cichopek, a nie Olgierda...
Dobra, dobra czepiasz się szczegółów. Te wszystkie opery mydlane to jedno wielki badziewie i temu nie da się zaprzeczyć. I nic tym serialom nie pomorze nawet gdyby byli w nich najlepsi aktorzy na świecie w obsadzie.
http://www.tvp.pl/o-tvp/o-tvp/aktualnosci/ruszaja-konkursy-na-telenowele-dla-tvp 1-i-serial-dla-tvp2/5536672
Konkurs na nowy serial.
Szkoda, po 11 latach oglądania mój ulubiony serial znika z anteny :-(...
Zacząłem go oglądać jako uczeń podstawówki (4 klasa bodajże), kończę jako student... eh...
Uwaga - spojlery dotyczące zakończenia Plebanii.
Babcia Józia wsiada w samochód i jedzie z Hrubielowa do Lublina, w tle nastrojowa muzyka... coś w stylu zakończenia Sześć stóp pod ziemią. I są takie oto sceny. Janusz Tracz nawraca się i oddaje większość swojego majątku dla potrzebujących. Ksiądz Antoni zostaje papieżem. Kasia umiera. Grzybowa otwiera kolejne sklepy, aż po jakimś czasie, jest ich więcej, niż Biedronek. Na końcu, Tracz i papież Antonius XII, podają sobie ręce. Koniec. Czarne tło. Pojawia się znowu obraz - to wszystko było wyobrażenie babci Józi. Tak naprawdę nadchodzi biblijna apokalipsa i nic już na świecie nie ma.
To wszystko prawda, bo dowoziłem na plan serialu kebaby i pizze, więc bardzo dużo widziałem.
To nie było ani pomysłowe ani śmieszne. W sumie to dziwię się że kończą serial po 11 latach nadawania, zwłaszcza że teraz wszystkie nowe seriale upadają niemal natychmiast ( Wszyscy kochają Romana, Linia życia, Układ warszawski, wiadomości z drugiej ręki, ludzie chudego itp.) Ciężko im będzie przyciągnąć nową widownię ( już widzę te "gwiazdy" w rolach głównych). Chyba się zgodzicie, że przez 11 lat nadawania serial zdobył wierną publiczność, myślę że nie tylko wśród starej widowni. Przy okazji ciekawa refleksja - Moda na sukces musi mieć u nas dużo większą widownię niż Plebania skoro zdejmują tą drugą.
http://www.swiatseriali.pl/seriale/plebania-392/news-plebania-nie-zniknie-jeszcz e-z-anteny,nId,416431
"To nie było ani pomysłowe ani śmieszne." - to wszystko prawda, co napisałem. Żartowałem tylko z biblijną apokalipsą.
"Chyba się zgodzicie, że przez 11 lat nadawania serial zdobył wierną publiczność, myślę że nie tylko wśród starej widowni." - oglądam Plebanię tylko dlatego, że o tej godzinie, myję nogi dla mojej podopiecznej - a czymś muszę zająć wzrok.
"Przy okazji ciekawa refleksja - Moda na sukces musi mieć u nas dużo większą widownię niż Plebania skoro zdejmują tą drugą." - nakręcenie jednego odcinka Plebanii to spory koszt, a na Modę, wystarczy wykupić licencję, więc opłaca się, nawet jeśli oglądalność będzie dużo niższa.
PS. Janusz Tracz, to najlepsza postać w historii polskiej i światowej telewizji. Aż dziwne, że nie udało im się zepsuć tej postaci.
Jeszcze parę lat temu oglądałam "Plebanię", ale teraz już nie. Podobno ostatni odcinek będzie taki, że wszyscy spotykają się na Wigilii (i możliwe, że ten odcinek będzie w Wigilię)
no i tam wszystko się wyjaśnia oczywiście. Nie wiem dokładnie co, bo tego nie oglądam teraz
ODCINKI plebani bd jeszcze emitowane w styczniu więc odcinek wigilijny nie będzie ostatnim;0
27 stycznia 2012 ostatni odcinek (1829) "Plebanii". Wg programu TVP dla prasy 30 stycznia startuje "Galeria" http://www.tvp.pl/prasa/programTVP1/p0130_1.txt
Najbardziej szkoda, że skoro wiedzieli że ostatnie 20 odcinków mają do nakręcenia, to nie zmodyfikowali scenariusza, żeby był jakiś finał. Na razie wszystko wskazuje że fabuła idzie swoim torem normalnym , tak jakby mieli pokazywać do czerwca
Jakieś zakończenie mają na pewno. A przecież mieliśmy skończyć na sylwestrze...
Ponoć jest propozycja aby Plebania była nadawana raz w tygodniu przez 45 min.. może się uda?
odcinek sylwestrowy mógłby być dobrym zakończeniem ale musiałaby w nim zginąć matka Tracza, no i parę watków pozostałoby bez zakończenia