To jest najgorszy serial jaki widziałam w tej kuli ziemskiej już o wiele wiele razy wole oglądac ,,MODE NA SUKCES,, nie jest najgorsza polecam. a mój naj naj naj lepszy serial to ,,CENA MARZEN,, bo plebania jest za bardzo pobożna jak na mnie. Zapraszam na mój blog
Nie tragizujmy serial jest inny , ucieka od konwencji typowych tj.Klan czy na wspólnej i jego akcja dzieje się na wsi w woj.lubelskim , gra tutaj całkiem sporo znanych aktorów.Trzeba obejrzeć więcej niż 5 odcinków by się wciągnąć ;)ale obecnie tego nie oglądam kiedyś na wakacjach kiedy nic nie emitowano to sobie oglądałem.
To jedyny serial który poruszył temat śmierci Jana Pawła II. Uwielbiam ten serial.Oglądam go codziennie. Jest zupełnie inny niż inne - te durne M jak mdłości ,Na Współnej ,Pensjonat pod czymśtam i tym podobne. Plebania rules. A to ,że jest pobożny to plus. Tylu jest ateistów. Coś musi uduchawiać. Lubie słuchać pozytywne rzeczy o religii. Podoba mi sie ten serial. A najlepszy jest wikary :)Antek. Ale ks. Adam też był fajny. He he jak w 1szym odcinku przyjechał pod kościół motorem i kogoś pobił :P. A Artura nigdy nie lubiłam. Ostatnio sie zmienił ale i tak to ciul. A Plebania to świetny serial ,a ty jesteś Debilem :/.
"A Plebania to świetny serial ,a ty jesteś Debilem :/."
---------------------
Widac naprawde cie "uduchawia".
moim zdaniem argeńskie i wenezuelskie seriale to zwykła kiła
a "Plebania" jest w porządku
i nie jestem święta ale oglądam
Plebania dobra jest, moj ulubiony serial różni się od tych innych zwykłych seriali. Najlepszy jest oczywiście Tracz, ksiądz Antek, Stary wójt i ekipa z komisariatu (komendant Piotr, Józek i ta policjantka:P). Trzeba obejżeć kilka odcinków zeby się wkręcić w ten serial.
Różni się tym, że tutaj już ewidentnie nie trzeba myśleć, ani się nad czymś zastanawiać. W kółko to samo. Postawcie sobie kamerę na REC gdzieś w domu i cały dzień zachowujcie się tak, jakby jej nie było, czyli przeciętny dzień. Odpalcie na TV i macie Plebanię. Taka jest prawda. Aż wstyd, że coś tak durnowatego ma wysoką oglądalność w naszym kraju.
Gdyby można było przyznawać "0" to Plebanię jako pierwszą spotkałby ten zaszczyt :D To jest totalne dno, w życiu nie widziałem niczego gorszego !
Najbardziej rozwala mnie w tym serialu, że parafianie przychodzą z każdym problemem do proboszcza. To jest większe science-fiction niż Star Trek. A przypominam, że w Star Treku ludzie cały czas latają w kosmosie.
ten serial ogląda moja babcia ale ona należy do moher clan wlkp i ma foliowy worek w berecie który dekoduje te głupoty zawarte w tym serialu.
Słaby, a mimo to i tak lepszy od "Klanu" - w Plebani aktorzy grają znacznie lepiej, natomiast w Klanie większość aktorów nie dość, że posuwa tragicznie (dzięciecy aktorzy są po prostu do bani) to jeszcze część postaci jest tak irytująca, że ręce opadają (Rysiu, Elżbieta, ta ciocia "bożesztymój", Agnieszka, Ola...można wymieniać bez końca - trudno ich lubić albo raczej trudno nie nienawidzić).
Mimo to Plebania to nadal s-f :)
Ciekawe... Nie lubi się Plebanii dlatego, że faktycznie jest taka denna i w ogóle, czy dlatego, że jej fabuła kręci się wokół kościoła, wiary i tradycji? Jak dla mnie lepsza od Klanu, czasem jest jakiś fajny wątek. Nie oglądam każdego odcinka, regularnie, więc fabuły oceniać nie będę. Podoba mi się to, że wydarzenie w serialu zbiegają się z rzeczywistością, np. świętami. A propos, życzę wszystkim Wesołego Alleluja!
Ja lubię ten serial :) Jest to jedyny polski serial obyczajowy jaki ostatnio oglądam (NW stało się strasznie nudnee...)
fajny serial, zresztą dzieje się to niedaleko mnie - na Podlasiu :)
A ty na demną, kogoż obchodzi w co wierzysz? ;)
Yokishi, czy ty jesteś naprawde taki głupi ,mczy tylko udajesz ,bo ciekawi mnie to niezmiernie.
wtrace sie i dodam ze ty jestes po prostu bardzo glupia ania. dalej snij o wikarym. "jak jestes taka swieta to idz do proboszcza i umyj mu kibel"
niby dlaczego jest glupia? bo oglada Plebanie? czy dlatego ze oglada cos czego Ty nie ogladasz? A moze by nazwac glupimy wszystkich ktorzy nie ogladaj...dla mnie to chore, niech kazdy oglada to co lubi, po co sie obrazac z takiego powodu
dlaczego glupia? cytuje: "A to ,że jest pobożny to plus. Tylu jest ateistów. Coś musi uduchawiać." ktos kto pisze o ateizmie jak by to bylo cos bardzo zlego jest dla mnie glupi po prostu. i tyle na ten temat
Ale ten serial nie uduchawia. Sa fajne wątki pokazujące, że nie każdy wierzący jest dobrym człowiekiem. No i taka obłuda. Ale czasem wieje nudą.
Krystyna, siostra proboszcza z antykoncepcja jest za pan brat.
A to latanie do proboszcza, to niezły wątek komediowy.
ona (ANIA) jest głupia bo jak Yokishi napisałem że kościół to dno, to ona go od głupców wyzwała.przejaw nietolarancji dla innych światopoglądów z tego bje.
w każdym razie plebania to serial niby obyczajowy, ale na skutek nieumiejętności reżyserskich niezamierzonych sytuacji komicznych jest wiele, wiele...
1/10
Chyba jednak coś jest w tym serialu, skoro chce się Wam toczyć polemikę nawet krytyczną. Myślę ,ze serial jest jak życie na polskiej wschodniej prowincji , więc trudno w nim o dom mody, ale postaci są typowe dla polskiej rzeczywistości czy nam się podoba czy nie, a wyszydzanie pewnych cech i słabości społeczeństwa, to cel, ku przemyśleniom widzów.
Pobożność to również temat do przemyśleń, zwłaszcza w postaci p.Grzybowej.
Szkoda jedynie,że nie wykorzystano w scenariuszu możliwości warsztatu aktorskiego i walorów głosu Zbyszka ( p.Stanisława Górki)- potencjał jakich niewiele w tym serialu , a przy tym zagłuszony mniej dobry aktorstwem , ale bogatsza postacią. Cóż seriale rządzą się swoimi prawami, a może chodzi o kasę dla aktorów- słaby może mniej kosztuje?
Pani K.Łaniewska, p.S.Górka i p.Kowalski pokazują dobre aktorstwo, ale szkoda ,że tyle postaci "cienkich" dodano.
Co wy chcecie od tego serialu?
Nie twierdzę że jest to arcydzieło kinematografi, ale pytam się czemu się czepiacie Plebani? Przecież ten serial jest dużo ciekawszy od gówien typu M jak Miłość, czy Klan w których się totalnie nic nie dzieje i w kółko pokazują w nich to samo. Plebania jest ciekawa, często się coś dzieje, jest wiele dosyć zabawnych sytuacji. Nie śledzę wszystkich odcinków serialu, ale dość często go oglądam i muszę powiedzieć że z tych wszystkich Polskich gównianych seriali to Plebanię się ogląda najprzyjemniej. Myślę że w 10 punktowej skali ten serial zasługuję na posiadaną tu ocenę w okolicach 4 punktów.
To są seriale raczej dla starszych widzów ale kto nie ma neta i innych zajęć też pewnie ogląda takie seriale.
wydaje mi się że reżyser stara się nakręcić dobry, logiczny serial,ale mu nie wychodzi i powstaje dziwna nibysatyra.
Plebania ma doskonałą obsadę aktorską , ale nie w pełni wykorzystaną ,bo szwankuje scenariusz, albo coś jest w nim niespójnego i obniża wartość serialu, a szkoda , gdyż warsztat aktorski jest nieporównywalnie lepszy, niż Klanie , M jak miłość itd, ale patrząc na treści do przekazania i niespójność oraz zbyteczną wielowątkowość, to trzeba nie lada aktora , aby jednak przykuć uwagę i to się udaje.
Dobra strona, to zgodność czasowa fabuły z kalendarzem oraz wątki kreowane przez :
Tracza skurwiela, ale z klasą, obrazujący słabości naszego społeczeństw i charakterów ludzkich wystawionych na próby i pokusy;
Zbyszka dobroduszniaka spragnionego ciepła i miłości, który swą infantylnością i szczerością wywołuje ciepłe uczucia
Babcię Józię, która jest wzorem wymarzonych polskich babć i dobrym człowiekiem.
Wprowadzanie tematyki z pogranicza kryminału, poza Traczem, jedynie rozmydla charakter serialu, więc może trochę więcej czasu w scenariuszu trzeba poświęcić rozbudowaniu postaci i uatrakcyjnieniu życia dnia codziennego głównych bohaterów serialu, może poświęcić trochę więcej psychologii i wykreować pewne typy psychologiczne typowe dla takich społeczności jak w Tulczynie.
Do roboty Państwo Twórcy fabuły serialu, bo póki co się wypaliliście i serial traci, ale licze na Was.
A co do założycielki tematu.Pofatygowałam sie aby zobaczyć co masz w ULUBIONYCH sam chłam dla mas...no może z wyjątkiem "Volvera".
Może i troche nie na temat ale zaryzykuje, czy wogóle ktoś kiedys sprawdzał obsadę?? Nie zabardzo znam ten serial ale jak widze ze ludzie potrafili Henryka Gołebiewskiego wpisać trzy razy w obsadzie że gra Kazia Machejkę to chyba coś jest nie tak. Zresztą to nie jedyny film/serial w którym tych samych aktorów do tych samych ról wpisuje sie po kilka razy. Niech sie tym ktoś solidnie zajmie nie ma sensu robić syfu na filmwebie.
To jest zdecydowanie najgorszy serial jaki kiedykolwiek powstał w Polsce... żałosne, żałosne i jeszcze raz żałosne. Przeraża mnie to z jakim zapałem moja mama to ogląda... jak raz nie obejrzy to jest wielka tragedia...:/ Najgorsze jest to, że ten serial się nigdy nie skończy.
A mnie się ten serial podoba, nie oglądam żadnego innego serialu tylko ten.
Kościół w Plebanii, nie jest pokazany do końca jako samo dobro, był kiedyś wątek księdza, który miał romans z jedną z mieszkanek (i okradał kościół), ostatnio pokazywany jest wątek tuszowania przestępstwa przez biskupa (problem absolutnego posłuszeństwa, hierarchii, proboszcz ślubował i nie może nic zrobić...).
Plebania zdobywa serca, bo mówi o zwykłym życiu, w którym ludzie popełniają błędy, kochają, przyjaźnią się, i wszystko zamknięte jest w kanwie wsi/ małego miasteczka.
Trzeba obejrzeć naście odcinków, żeby dobrze poznać, i zrozumieć ten serial, sam kiedyś byłem jego przeciwnikiem (bo wydawało mi się, że to serial dla starszych pań tylko wychwalający Kościół..., ale tak nie jest...).