PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=95952}

Plebania

2000 - 2012
3,9 24 tys. ocen
3,9 10 1 23735
9,0 2 krytyków
Plebania
powrót do forum serialu Plebania

Za tydzień w czwartek TVP 1 nada ostatni odcinek serialu.Od piątku będzie nadawany serial
Galeria.

lunas

Nareszcie koniec tego idiotycznego serialu :)

ocenił(a) serial na 10
villemo152

a co przyglupom jak ty juz znudzilo sie samo tvn ? teraz chcecie miec tvn2 w postaci tvp ?

Phantom_5

"Przygłupom takim jak ja?" Człowieku, weź nie pluj jadem i jak masz gorszy dzień do wyżal się gdzie indziej...

ocenił(a) serial na 10
villemo152

a ty debilu nie plujesz jadem ? jak ci sie plebania nie podobala to mogles nie ogladac a nie pisac kretynizmy.

Phantom_5

Z tego co wiem, to mogę wyrazić swoją opinię. Obraziłam przy tym kogoś? Nazwałam Cię jakoś? Nie.

ocenił(a) serial na 10
villemo152

Obraziles serial ktory lubie.Nazywajac go idiotycznym sugerujesz ze tacy tez sa ci co go ogladaja.
Madry czlowiek nie obraza takze serialu a zwyczajnie nie oglada jak nie lubi.

Phantom_5

"ObraziłAś" jeśli już ;) Według mnie serial jest idiotyczny, nie sugerowałam, że jego fani też. Według Ciebie może być kultowy. Wystarczyłoby, żebyś to napisał. Trochę dystansu, to tylko serial. Pozdrawiam :)

ocenił(a) serial na 10
villemo152

a ja uwazam ze jak ktos twierdzi ze ten serial jest idiotyczny to jest glupim smieciem i ty nim wlasnie jestes.Ok nia jesli tak wolisz :)

Phantom_5

Błagam Cię, idź spać. Tak będzie lepiej, bo widzisz... dobranocka była już jakiś czas temu. Z poziomu Twoich wypowiedzi wnioskuję, że masz ok. 9 lat. I chyba masz jakieś kompleksy, że ciągle mnie wyzywasz. Cóż, na szczęście Twój serialik się kończy i może zaczniesz oglądać coś ambitniejszego niż babcię Józię :) Pozdrawiam ponownie :))

ocenił(a) serial na 10
villemo152

nie blagaj a mysl :) takie glupie panienki jak ty niech ogladaja sobie lejdis i testosterony ewentualnie tance z gwiazdami.Twoj mozg nie jest w stanie ogarnac niczego co ma wartosci.Takie sciery niestety dominuja w spoleczenstwie dlatego jest jak jest.A babcia jozia jakby byla twoja moze by taka szmata jak ty nie wyrosla :) nie pozdrawiam

ocenił(a) serial na 10
Phantom_5

A kompleksy to maja takie suki ktore agresja reaguja na wartosci bo twoja wartosc to zapewne tipsy solarium i cycki wystajace :)

ocenił(a) serial na 10
Phantom_5

Hahahahaha z kim ja gadam ona oglada rezydencje i sage zmierzch no to faktycznie szkoda mojego czasu.Co za pusta kretynka.

Phantom_5

Gdybyś przyjrzał się uważniej, to zobaczyłbyś, że "Zmierzch" oceniłam na 1/10. No ale po co dociekać, przecież jedyne co potrafisz dzieciaczku to obrzucenie kogoś błotem. I mam dla Ciebie dobrą radę: stosuj czasem przecinki. Ja wiem, że w podstawówce można jeszcze popełniać błędy, no ale litości...

ocenił(a) serial na 10
villemo152

tak oczywiscie a rezydencji dalas 6 twoj mozg widac nie potrafi niczego wiecej niz takie seriale ogladac.Szkoda na ciebie palcos bo jestes dnem dna a dzieckiem to ty prze mnie jestes z pewnoscia glupia lalko.
Dlatego nie wiesz co to wartosci i plebania nie jest dla tkaich odpadkow jak ty.

Phantom_5

Szkoda czasu na Ciebie. Idź, pooglądaj sobie swój wartościowy serial. Pewnie dowiesz się z niego, że babcia Józefina zrobiła pierogi. Dziękuję za tę zajmującą wymianę zdań. Pozdrawiam po raz trzeci i życzę dobrej nocy ;-)

ocenił(a) serial na 3
villemo152

Idź się schowaj moherze phantom, bo jestes żałosnym nudziarzem

ocenił(a) serial na 1
dziubek1991

phantom to przeciez typowy polak-katolik, plujacy wokol "miloscia blizniego swego"; zupelnie jak jego idolka, pani laniewska

ocenił(a) serial na 1
Saguar_Bro

Lewaki i prawiczki nie podniecajcie się. I tak bez przedstawicieli katolickiego kleru ten serial był kiła i mogiła.

Marik1234

Marik1234, nie podniecaj się, bo zaraz wroci tata z kolegami i za karę odłączy neostradę.

ocenił(a) serial na 10
Marik1234

Powiem tak, ten serial ma drugie dno. Dalej, jest sporo słabych odcinków (choć ostatnio mniej). Jednak jest to świetna satyra i kpina ze wszystkich warstw społecznych... Gorąco liczę na reaktywację.
P.S. Przez długi czas miałem negatywną opinię o tym serialu, jednak coś przyciągało mnie przed ekran i summa summarum bardzo się cieszę, że go oglądałem.

lunas

To niespodzianka, bo w tv publicznej krzewienie jedynej słusznej drogi jest zapisane w statucie, więc serial miał w zasadzie pewny żywot wieczny. Może aktorzy chcieli po prostu w czymś pograć.

lunas

Najgorsze że zastąpi ją pewnie następny serial o "młodych, zdolnych, bogatych, singlach" zapewne jakiś menedżerach albo marketingowcach, albo studentów prestiżowych kierunków jak psychologia, garniturowcach, i ich zasr*nych rozterkach miłosnych. Czemu nie robi się seriali o prawdziwej Polsce, o tym jak ludzie nie mają co jeść i jak się tłuką od pośredniaka do pośredniaka, jak bogaci pomiatają pracownikami i olewają prawo. Czemu bohaterem serialu nie jest tokarz czy mechanik, tylko zawsze jakiś wypachniony inteligencik z ogolonym ryjem. Nie jestem, specjalnym fanem plebanii, ale rzygam kolejnym serialem o galeriach.

damianyk

Takich seriali się nie robi bo to godzi w propagandę sukcesu ekipy Tuska.
Klan zostaje bo tam nie chodzi sie do kościoła i nawet największy głupek ma luksusowe salony a nie zagrzybiałą kanciapę za mieszkanie.

ocenił(a) serial na 1
damianyk

Zawsze można Kiepskich obejrzeć.

lunas

Od poniedzialku a nie piątku

lunas

Skoda ;/ bo ostatnio zaczęłam to oglądać ;p

lunas

Decyzja TVP nieco mnie zdziwiła. Miałem dziś okazję oglądać bezpośrednio przed emisją zapowiedź tego, ze Plebania znika z anteny. I tu zdziwiłem się naprawdę. Przez kilka minut prezenter stękał coś o tym, że od poniedziałku nowy serial, itp., ale nie podał żadnych konkretów. W moim odczuciu Plebania wyhodowała taką liczbę stałych widzów, że należało się przynajmniej słówko wyjaśnienia. Nie mówię o prezentowaniu nowej polityki TVP ani żadnych innych technicznych szczegółów lecz po prostu (nawet wymyślone) powody zaprzestania kręcenia, jakieś podziękowanie dla widzów - coś w tym stylu. Widzów niestety potraktowano tak, a nie inaczej.

Co do samego serialu - pomijam misyjny jego misyjny przekaz w postaci prezentowania np. typowych problemów społecznych czy kwestii wiary (wg. mnie nie podlega to ocenie) - całkiem wciągający. Nigdy nie oglądałem regularnie, pierwszego tysiąca odcinków w ogóle nie widziałem, ale to co mogę powiedzieć oglądając raz lub dwa w tygodniu - serial potrafił wciągnąć. Postać Tracza uważam za naprawdę dobrze wykreowaną i nieźle zagraną. Oczywiście lepsze odcinki jak również wątki przeplatały się z gorszymi lub kiepskimi, jednak wg. mnie miało to ręce i nogi. Tym bardziej, że nie była to oderwana od rzeczywistości produkcja typu TVN i Polsat opowiadająca o życiu w wielkim mieście, żywcem zerżnięta z zachodniego formatu, nijak nie przystająca do rzeczywistości, lecz oparta na określonym budżecie, wolno zmieniającej się obsadzie i autentyczności historia.

Żeby nie było niedomówień - wg. mnie ocenianie seriali typu Klan czy Plebania mija się z celem, bo drugorzędną w nich rzeczą jest aktorstwo, scenariusz czy wartkość akcji a pierwszorzędną wspomniany wcześniej przekaz misyjny czy po prostu misja. Plebania miała przez lata swoje miejsce w ramówce i w świadomości widzów, stąd też uważam że zakończenie produkcji bez podania jasnej przyczyny w dodatku w środku akcji, bez konkretnego zakończenia jest po prostu buractwem i amatorstwem znakomicie podkreślającym profesjonalizm i stosunek TVP do widzów.

ocenił(a) serial na 7
vilgefortis

zgadzam się z Tobą, mam nadzieje , że Galeria upadnie dość szybko. W dzisiejszych czasach nie ma co liczyć, że nowa opera mydlana utrzyma się kilkanaście albo kilkadziesiąt lat. Ich popularność systematycznie maleje, dlatego TVP powinna dbać o swoje tasiemce. IMHO Klan prezentuje o wiele niższy poziom i jest nierealistyczny, to jego powinni zdjąć w pierwszej kolejności

ocenił(a) serial na 10
vilgefortis

Dokładnie, nie został podany powód zdjęcia serialu z anteny... Chociaż tyle należy się fanom wiernym serialowi od lat, nie sądzicie? Na pewno powodem zdjęcia nie była oglądalność, bo ta była porównywana z Klanem. Cholernie przykro, bo naprawdę polubiłem ten serial, miał w sobie to coś i od reszty wyróżniał się bardzo wyrazistymi postaciami i satyrą na różne postawy życiowe. 
Jest jeszcze nadzieja na dodatkowe odcinki, ale potrzeba chyba walnego ruszenia widzów i zasypania TVP listami - tu więcej info http://www.filmweb.pl/serial/Plebania-2000-95952/discussion/Ratujmy+Plebani ę,1830279
Dziś podano informację, że negocjacje w spr. Kolejnych odcinków wciąż trwają

lunas

Koniec katolickiej propagandy jest już bliski...

ocenił(a) serial na 1
Prisonbull

Nie podniecaj się lewaku. Skoro załącza ci się w internecie antyklerykalizm to co napisałeś w spisie powszechnym?
Jak by przyszło co do czego to by się okazało że jesteś katolikiem a krytykujesz kler bo tak każe lewica. A to oznaczałoby że jesteś hipokrytą.

ocenił(a) serial na 10
Prisonbull

No nie wiem czy to taka propaganda, jak prawie zawsze zło (Tracz) wygrywało - księżulka z każdego kompromisu/ neutralnego rozwiązania cieszyli się jak głupi.
Do tego cały czas był wątek jakiegoś złego księdza, co to albo olewał parafian, knuł i spiskował, nieodpowiedzialnie się zachowywał, był nieugiętym "służbistą" albo miał dzieci...

ocenił(a) serial na 10
lunas

Właśnie skończył się ostatni odcinek Plebanii. Oczekiwałem czegoś w rodzaju zamknięcia wątków, wyjścia wszystkich aktorów i twórców, którzy podziękują za razem spędzone lata, a tu nic. Zupełnie normalny odcinek.

ocenił(a) serial na 10
Godfex

Dlatego tak się skończyło, bo jest szansa na kolejne odcinki
http://www.filmweb.pl/serial/Plebania-2000-95952/discussion/Ratujmy+Plebani%C4%9 9,1830279

lunas

no i sie skończyła.... zajechanie ale co tam :P