Witam,
Zaciekawiony tematyką serialu szukam książek i filmów o piratach. Dla młodzieży, jak i dorosłych,
z wątkami przedstawionymi bez cenzury, zarówno te oparte na historii, jak i fikcyjne.
Z filmów:
1. Seria "Piraci z Karaibów" - typowo rozrywkowe kino
Co jeszcze? W sumie bardziej zależy mi na książkach. Kiedyś czytałem bardzo ciekawą pozycję,
gdzie autor nie owijał w bawełnę i przedstawił świat piratów, taki jaki był na prawdę - krwawy,
brudny, pełen intryg, bitew, przekleństw i seksu. Taki klimat mnie interesuje.
Doradźcie coś proszę! :)
rafael sabatini - jak narazie czytałem tylko Kapitana Blooda ale jeszcze kilka napisał o piratach. Ogólnie zasłynął z umiejętności opisu tych czasów oraz wydarzeń historycznych :)
Z książek to Michaela Crichtona polecam Pod Piracką Flagą - bardzo fajna książka, ostatnia przed śmiercią Crichtona.
Jest prequel książkowy Piratów z Karaibów o tym jak Jakc Sparrow dla Becketta przewoził niewolników Wicked Wrench, ale tylko po angielsku.
Oczywiście Kapitan Blood Sabatiniego, Wyspa Skarbów oraz prequel Wyspy A.D. Howdena Smitha "Złoto z Porto Bello" z Flintem i Silverem.
Z filmów to Karmazynowy Pirat, Wyspa Piratów i serial Powrót na Wyspę Skarbów.
Tyle co wiem tak na szybko.
"Wyspa skarbów" Stevensona
"Karaibska Krucjata" Mortki - tutaj czytałem tylko jedną część, druga czeka, szczerze, spodziewałem się czegoś lepszego ;)
"Czarna Bandera" Komudy - Sześć pirackich opowiadań - dobrych opowiadań :)
Hmmm... No i mogę polecić jeszcze grę "Assassin's Creed: Black Flag" :)
Karaibska Krucjata musi być czytana w obu tomach - dopiero wtedy nabiera sensu. Po pierwszym tomie też byłem zawiedziony.
"Na nieznanych wodach" Tima Powersa. Nie czytałam jeszcze, ale podobno była to inspiracja dla twórców "Piratów z Karaibów".
Bardzo luźna :) Książka bardzo dobra, ale z wątkami fantasy, co dla niektórych może być zarzutem. I choć bardzo dobra, to brakowało jej "tego czegoś".
Polecam "Czarna Bandera" Jacka Komudy - świat piratów jest przedstawiony właśnie w taki sposób jaki napisałeś " krwawy,
brudny, pełen intryg, bitew, przekleństw i seksu". Jedyna dla mnie wada, że książka składa się z niepowiązanych sześciu opowiadań, zamiast jednego powiązanego. Ale mimo wszystko każe z tych opowiadań jest świetne... a opowiadanie drugie, "oprawca", aż nie mogłem przestać czytać, mimo że byłem w pracy. Takie wciągające. Chętnie bym obejrzał film na podstawie tego opowiadania.
Tak jak ktoś wcześniej napisał "Na nieznanych wodach" Tima Powersa... hmmm... jakoś przeczytałem 150 stron i przerzuciłem się na najnowszego "Wiedźmina" ("sezon burz"). Bo to opowiadanie Powersa jakieś takie zbyt łagodne i grzeczne mi się wydaje, przez to traci swój piracki klimat, może kiedyś wrócę do tej książki ale jak już nie będę miał co czytać.
Najważniejsza książka o której nikt nie wspomniał to:
Pirat królowej - Georg Bidwell
Książka opowiada o życiu Sir Francisa Drakea , pirat, korsarz, legenda za życia. Jest postacią historyczną i arcyciekawą. Książka jest napisana w bardzo przyjemny sposób, czyta się z łatwością. Przygody które opisuje... są iście filmowe, gdybym nie wiedział, nie zgadłbym, że jest to biografia. Całość zaczyna się w okresie dzieciństwa, główny bohater już jako dziecko chciał powiesić podwórkowego łobuza. Wyszedł z biednej rodziny, a skończył jako niesamowicie bogaty, bardzo znany, szanowany i poważany człowiek, otrzymał tytuł szlachecki, był legendą za życia, pirat gentelmen, wiceadrmirał floty angielskiej. Dowodził flotą brytyjską w czasach, gdy to stanowisko mogli obiąć tylko bardzo dobrze urodzeni. Jego serce biło w stronę oceanu, nie był domatorem, stąd mnogość przygód. Uważam, że tą pozycję trzeba przeczytać.
Od siebie mogę polecić bardzo dobrą książkę "Życie i zwyczaje piratów" autorstwa Davida Cordingly.
Książka prezentuje czytelnikowi wiele pasjonujących faktów związanych z genezą piractwa oraz życiorysy najsłynniejszych piratów, korsarzy, kaprów i bukanierów (m.in.: sir Henry Morgan, John Rackham, Czarnobrody, kapitan Finn, Le Bour, Bartholomew Roberts, inni). David Cardingly pisze również o sposobach walk, metodach postępowania z jeńcami czy rodzajach używanej przez piratów broni. Sporo miejsca poświęca handlowi łupami oraz inwestowaniu w legalne przedsięwzięcia na lądzie i morzu. Nie zapomina o pirackich wyspach, osiedlach oraz całych miastach i ukrytych tam legendarnych skarbach, z których wiele po dziś dzień czeka na swoich odkrywców. Jeden z rozdziałów książki został w całości poświęcony kobietom-piratom (Chinka Cheng czy Europejki Mary Read i Anne Bonny).
Jedyna i słuszna koncepcja opowiesci o piratach to trylogia Janusza Meissnera "Opowieść o korsarzu Janie Martenie ". Wspaniała historia. poza tym polecam "Czerwonego Korsarza" Jamesa Fenimore'a Coopera.
dla dziewczyn nieoceniona jest książka Piraci! - Celia Rees. Uwielbiam ją
Również zamierzam sięgnąć po pare książek w pirackim klimacie .
Kapitan Alatriste - Arturo Pérez-Reverte - ekranizacja z Viggo Mortensen jakoś mnie nie zachęciła do przeczytania
Książkę uwielbiam, dawno temu czytałam nawet kilka razy. Od tamtej pory poszukuję czegoś podobnego. Może znasz coś wartego polecenia?
film, animacja - Planeta Skarbów. Znacznie odbiega od normalnch filmów/bajek o piratach, ale jest po prostu świetna.
"Republika Piratów" - Colin Woodard. Nie jest to co prawda fikcja literacja, ale czyta się świetnie i daje dobre historyczne podstawy do większości pirackich przygodówek.
Aktualnie czytam, już kończę :) Jeżeli ktoś się interesuje tym tematem, naprawdę ciekawa, można się dowiedzieć sporo z życia poszczególnych piratów i co tak naprawdę nimi kierowało, jakie mieli powody do takiego a nie innego życia oraz o ideach, które chcieli osiągnąć :) Jak dla mnie, obowiązkowa dla fanów tej tematyki :D
Morza Wszeteczne Marcina Mortki. Połączenie fantasy z pirackimi klimatami. Momentami dość mocno przypomina Piratów z Karaibów, ale to może być wadą lub zaletą zależy kto czyta.
"Złoto z Porto Bello" - prequel Wyspy Skarbów , pojawia sie tam trochę postaci z Black Sails więc aż dziw że nikt o tej książce nie wspomniał ;)
Właśnie skończyła Piratki z Karaibów Zoe Valdes - opowieść o losach Ann Bonny i Mary Read od małych dziewczynek, duża dawka romansów, trochę bitew i fajny piracki klimat, przewijają się takie nazwiska jak Charles Vane i Ann Bonny oczywiście łączy swój los z Jackiem Rackhama. Autorka podaje źródła historyczne, więc ogólny zarys historii piratek jako tako się zgadza. Przyjemne czytanie dla fanek serialu.
Czy Ann i Mary bedą miały się ku sobie w 3 sezonie?
wykaz filmów przygotował, niestety bez polskich tytułów, sporo z nich znajdziemy z lektorem
http://www.filmweb.pl/user/michael_69/blog/553073-Wykaz+szystkich+film%C3%B3w%2C +seriali%2C+animacji+a+nawet+film%C3%B3w+ADULT+o+piratach+i+filmach+marynistyczn ych+od+1904+-+2012r
kłaniam się michael_69