PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=718788}

Piękna i bestia

La Bella e la Bestia
2014
7,1 3,6 tys. ocen
7,1 10 1 3580
Piękna i bestia
powrót do forum serialu Piękna i bestia

Jak w temacie. Oryginalny język filmu to włoski czy angielski, czy są dwie wersje??

ocenił(a) serial na 10
maaajenka

Włoski skąd pomysł, że angielski?

ocenił(a) serial na 8
Cherry21

no właśnie oglądałam film, a nawet dwie części po włosku z angielskimi napisami. Włoskiego nie znam w ogóle, angielski na tyle, żeby obejrzeć film. Ale później oglądałam filmik na youtubie https://www.youtube.com/watch?v=soFb6yRlXcI i ja patrzę a tu tekst angielski i oni faktycznie przynajmniej z tych fragmentów co widać ruszają wargami po angielski. Zwróć uwagę. I stąd moje pytanie.

ocenił(a) serial na 10
maaajenka

Ten filmik który wstawiłaś rzeczywiście jest po angielsku jednak to jakby zlepek wybranych momentów i nie wiem czy ktoś czasem nie wstawił tam lektora. Poza tym w rogu widnieje napis stacji Rai1 a to włoska stacja więc to nie możliwe żeby we Włoszech puszczali go po angielsku.

ocenił(a) serial na 8
Cherry21

ale oni ruszają wargami jakby mówiąc po anielsku. Widzisz?? A tego raczej nie da się podstawić. Nie znam włoskiego, więc ciężko mi powiedzieć czy oni w "oryginale" włoskim ruszają wargami tak jakby po włosku.

ocenił(a) serial na 10
maaajenka

Moim zdaniem wszystko można zmontować.

maaajenka

To jest włoski film. Jednak też mnie denerwowało to niedopasowanie dźwięku z ruchami warg. Dzięki często wyprzedzał fakty. Główna bohaterka to hiszpanka więc może to zabieg specjalny i jest ona dubbingowana przez kogoś. Tu nasuwa się pytanie. Nie mogli wybrać włoskiej aktorki?

Marilee_chan

*dźwięki

ocenił(a) serial na 8
Marilee_chan

ale nawet jak jest dubbingowana to grając w filmie mówiła po angielsku i inni aktorzy też a później podłożyli włoski dubbing??

maaajenka

Właśnie gdzieś wyczytałam, że wersja angielska ponoć była pierwsza. Dopiero później była wersja włoska. Wyczytać to można nawet z komentarzy pod udostępnionym filmikiem.

ocenił(a) serial na 8
Marilee_chan

nie czytałam komentarzy;/ czyli tak jak myślałam film w oryginale był angielski i zrobili włoski dubbing. no ale to bez sensu, skoro ja w necie znalazłam wersję "włoską" tj. z włoskim dubbingiem i z angielskimi napisami;/