PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=10065773}

Paradise

2025 -
7,1 3,5 tys. ocen
7,1 10 1 3518
6,2 4 krytyków
Paradise
powrót do forum serialu Paradise

Pochłonęłam w 2 dni (właściwie w 2 noce) całość.
Serial dobrze zrobiony, z niezłą fabułą i ciekawy. Trzyma w napięciu do ostatniego odcinka i budzi emocje.

Ludzie narzekają, doszukują się logiki, pytają o zasoby miasteczka i rozumowanie bohatera, ale to przecież tylko rozrywkowy serial sci-fi, a nie dokumentalny, naukowy albo kryminalny czy obyczajowy!
W produkcjach postapokalistycznych czy fantastyczno-naukowych nie ma logicznych dowodów i zawsze ktoś znajdzie sytuacje nieprawdopodobne wg niego.

W 'Galaktykach' czy 'Star Wars' albo 'Star Trekach' brak logiki i prawdopodobieństwa Wam nie przeszkadza? A są entuzjaści takich seriali. Podobnie w serialach policyjnych - postrzelony wstaje na nogi i zabija kilku zbirów, choć nie powinien się ruszać, a karetka dojeżdża do rannego w 2 minuty.
To tylko film!

Drogi widzu - więcej luzu i ciesz się rozrywką, bo w takich produkcjach liczy się pomysł i emocje widza.

Majka4444

Napisałam to po przeczytaniu kilku malkontenckich opinii.

Majka4444

Tu nie chodzi o malkontenctwo i zauważ, że większość komentarzy na minus, dotyczy finału, również mój. To, że to produkcja sci-fi, każdy widzi. Uwagi o brak logiki w kwestiach takich jak zasoby miasteczka są faktycznie mało istotne i można spokojnie przymknąć oko, ale już brak takowej w rozwiązywaniu zagadki kryminalnej, która opiera się na pracy ściśle rozumowej, znajdywaniu dowodów i wyciąganiu wniosków, nie ma nic wspólnego z elementami fantastyki. I tak, w sposób jaki Collins doszedł do tego jak i gdzie schowany jest klucz do rozwiązania intrygi, jest dziurawy. Tu nie powinno być zastosowane podejście, genialny umysł protagonisty doznał olśnienia, gdzie przez cały serial Collins dosłownie zbiera dowody i łączy kropki.
p.s. Ten argument :"
Podobnie w serialach policyjnych - postrzelony wstaje na nogi i zabija kilku zbirów, choć nie powinien się ruszać, a karetka dojeżdża do rannego w 2 minuty", jak dla mnie nie trafiony :D Faktycznie, tego typu sceny są podciągnięte do absurdu pod potrzeby fabuły. Jednak organizm człowieka pod wpływem wstrząsu, działający na adrenalinie, jest zdolny właśnie do takich zachowań z pogranicza fantastyki. Można nie czuć złamanej kończyny, czy postrzału przez jakiś czas. Człowiek w szoku działa instynktownie. Bóle fantomowe to też nie fikcja literacka, a fakt naukowy, znany medycynie nie od dziś.