PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=502112}

Pamiętniki wampirów

The Vampire Diaries
2009 - 2017
7,7 122 tys. ocen
7,7 10 1 121879
5,0 3 krytyków
Pamiętniki wampirów
powrót do forum serialu Pamiętniki wampirów

Mam napisac konspekt pracy maturalnej z polskiego .I nie bardzo wiem co wybrac .Temat brzmi .Wampir,pomiot szatana czy wyklety romantyk?
Co waszym zdaniem pasuje ,jakie książki ,filmy może coś jeszce ciekawszego znacie i możecie się podzielić .
Lubie wampiryzm i wszystko co z nim zwiazane boje sie jednak ,że mogę odbiec od tematu wybierajac ksiązki i filmy ,co wy byście wykorzystali.
z góry dzieki czekam :D

truskawkowo18

Na początek może "Dracula" Brama Stokera?

ocenił(a) serial na 8
truskawkowo18

Przede wszystkim, gdyby przyszło ci w pracy maturalnej użyć tego słowa to napisz "pomóżcie" zamiast "pomórzcie"... Żadna pożal się Boże dysleksja nie tłumaczy ignorowania czerwonego podkreślenia w przeglądarce tudzież programie do edycji tekstu.

Oprócz wyżej wymienionego Stokera polecam (literatura podmiotu):
Anne Rice - "Wywiad z wampirem", "Wampir Lestat" i reszta cyklu
Brian Lumley - "Nekroskop"
Stephen King - "Miasteczko Salem" i "Mroczna Wieża"
Chelsea Quinn Yarbro - "Hotel Transylvania"
Władysław Stanisław Reymont - "Wampir" (1904)
Siejgiej Łukjanienka - "Straż dzienna", "Straż nocna"

(literatura przedmiotu):
Ilona Czamańska - "Drakula. Wampir, tyran czy bohater?"
Katarzyna Kaczor - "Od Draculi do Lestata. Portrety wampira" (1998)
Barbara Zwolińska - "Wampiryzm w literaturze romantycznej i postromantycznej" (2002)

ocenił(a) serial na 9
Divine

a czy wiecie czy na necie da rade ściągnąć ebooki gdzieś na chomiku nie znalazłam.
Miasteczko salem może mi się uda zdobyc draula brama stokera już mam .
z tym
Ilona Czamańska - "Drakula. Wampir, tyran czy bohater?"
Katarzyna Kaczor - "Od Draculi do Lestata. Portrety wampira" (1998)
Barbara Zwolińska - "Wampiryzm w literaturze romantycznej i postromantycznej"
bedzie napewno problem nie wiem nawet o czym to jest.

ocenił(a) serial na 6
truskawkowo18

Sprawdź w możliwych bibliotekach (chyba, że już sprawdzałeś). E-booki to ostateczność. Strasznie wzrok męczą.

truskawkowo18

Z literatury przedmiotu jeszcze bym dodała: "Wampir : biografia
symboliczna" Maria Janion

ocenił(a) serial na 6
Gianna_

Fajny temat. ;) Dobrze, że wybrałaś coś co Cię interesuje. Ja pamiętam, że musiałam się męczyć z moim nudnym tematem.

Pozdr.

ocenił(a) serial na 10
Lellandra

Ja do tego bym jeszcze dodała podania M. Summersa.
W polskiej wersji językowej można je znaleźć tu : http://www.mrooczlandia.com/magia/publikacje/wampir/

ocenił(a) serial na 9
Gianna_

chciałam Biografie symboliczna ,ale nie mogę jej zdobyć nigdzie :(

ocenił(a) serial na 10
truskawkowo18

Mi się zdaję że przede wszystkim Dracule . :D Tego nie możesz ominąć. Jeśli chodzi o romantyka. a jeśli chodzi o pomiot szatana to nie mam pojęcia.
Wiem że to może być głupi pomysł ale spróbuj z "Zmierzchem" "pamiętnikami wampirów" i "Martwy aż do zmroku" wiem że te książki to nie jest kawał solidnej roboty ale nie można powiedzieć że nie pokazują wampira od strony romantycznej xD

ocenił(a) serial na 10
irony01

a ja bym proponowała "Królowa potępionych" - Anne Rice (książka i film super) myślę że główna postać- Królowa Akasha nadaje się świetnie na przykład do- pomiot szatana

ocenił(a) serial na 9
elenex89

dzieki fakt fajny pomysł niedawno zreszta widziałam film królowa potepionych.
Ale co z literaturą przedmiotu ?
może znacie jakieś artykuły cos fajnego ?
czy mogę sobie podac strone z motywem smierci ,albo wampira?
Chciałąm jeszce tu umieścić wiedzmina sapkowskiego bo tam jest wspomniane o wampirach ,ale tu mam problem jak mam to zaznaczyć całej ksiązki nie znam znalazłam tylko opracowania do tego w internecie?
i czy choroba jaką jest porfiria może pojawić się w mojej pracy czy to nie ma nic wspólnego z potepieniem?>

truskawkowo18

porfiria jest kojarzona z wampiryzmem ale jako taka to nie ma nic z nimi wspolnego, to jest choroba krwi, wydaje mi się, ze nie pasuje wspominać o niej w pracy maturalnej, bo to ciężka choroba, rzadko uleczalna i raczej sie od niej nie przystojnieje w przeciwienstwie do bycia wampirem

truskawkowo18

a w wiedźminie o wampirach było tyle co nic, są książki tylko im poświęcone, skup się lepiej na nich

ocenił(a) serial na 9
anisia_3

tak wiem ,że są ale literatura przedmiotu też jest i cos musze w niej umieścic:(

ocenił(a) serial na 6
truskawkowo18

co do filmów na pewno wykorzystałabym "Nosferatu: symfonia grozy" z 1922 roku

ocenił(a) serial na 9
Eglantine

Nosferatu: symfonia grozy" z 1922 roku czy mozna to obejrzeć gdzieś w necie?

ocenił(a) serial na 6
truskawkowo18

jest na youtube. nawet nie wiedziałam. a wystarczyło zajrzeć na forum nosferatu(: ja go oglądałam 2 lata temu i to na video.

http://www.youtube.com/watch?v=rcyzubFvBsA

ocenił(a) serial na 9
Eglantine

dziekuję za link obejrze
,a czy ktos ma jakis dostep do jakiejś artykułów ,motywów czegoś co traktowało by o wampirach i nie było by z netu ?
mogą też być książki które da rade zdobyć na chomiku lub w ksiegarni.

ocenił(a) serial na 10
truskawkowo18

powiem ci ze kiedys na axn lecial caly program o wampirach i to z ujecia historycznego skad taka nazwa itp

truskawkowo18

Mam pokrewny temat na prace(Motyw wampira w literaturze i filmie)
Może mój wybór lektur Ci pomorze

Dracula-Stoker
Nosferatu(1922)
Wywiad z wampirem-Rice
Cena krwi-Huff
Blade(1998)
Zmierzch-Meyer
Miasto szkła-Clare

Jeśli chodzi o literaturę przedmiotu, to absolutną podstawą jest Wampir:biografia symboliczna-Janion

Mam nadzieję, że to Ci się na coś przyda:) wszystkie książki z literatury podmiotu są wszędzie w e-book, ale radze wypożyczyć te, które są wydane, bo jak już wcześniej ktoś wspominał, e-booki meczą oczy i bardzo przedłużają czytanie:)

A tak z nie użytych w moim temacie, to jako wyklętego romantyka możesz użyć Gustawa/Konrada z Dziadów Mickiewicza. Wiem, że nazywanie go wampirem jest dość kontrowersyjne, ale możesz się powołać w tej kwestii na panią Janion, która sama tak go nazywa w wyżej wymienionej książce- wtedy nikt tego nie podważy:)
A miasto szkła Ci się też może przydać, ale do tego musisz przeczytać 2 poprzednie części serii(Miasto kości i Miasto popiołów). Wybrałam tom trzeci, bo jest w nim najwięcej o wampirach, a tak jak Zmierzchu używam go do skontrastowania dawnych wampirów z nową falą wampiryzmu:)
Ale wywiad Ci się na pewno przyda. Możesz tam na podstawie jednej książki znaleźć kontrasty będące tematem Twojej pracy:)
Życzę powodzenia w pisaniu:)

ocenił(a) serial na 9
asienka__

a gdzie zdobyć biografię symboliczna ? w necie sa jej fragmenty czy to mi wystarczy?
asienka czy masz tą ksiżąkę?

truskawkowo18

Nie starczy Ci. ja nie biorę nic prócz niej na literaturę przedmiotu, reszta będą to moje przemyślenia i spostrzeżenia. Niestety nie posiadam jej, mam dobre kontakty z biblioteką w moim mieście, wiec mimo, że jest to książka tylko do wglądu w czytelni wypożyczałam ją parokrotnie na weekend. Sprawdź, może u Ciebie też jest taka możliwość, jak nie, to pozostaje kupienie, choć ta książka to dość spory wydatek(nowa kosztuje 90), ale może znajdziesz na Allegro