Mam napisac konspekt pracy maturalnej z polskiego .I nie bardzo wiem co wybrac .Temat brzmi .Wampir,pomiot szatana czy wyklety romantyk?
Co waszym zdaniem pasuje ,jakie książki ,filmy może coś jeszce ciekawszego znacie i możecie się podzielić .
Lubie wampiryzm i wszystko co z nim zwiazane boje sie jednak ,że mogę odbiec od tematu wybierajac ksiązki i filmy ,co wy byście wykorzystali.
z góry dzieki czekam :D
Przede wszystkim, gdyby przyszło ci w pracy maturalnej użyć tego słowa to napisz "pomóżcie" zamiast "pomórzcie"... Żadna pożal się Boże dysleksja nie tłumaczy ignorowania czerwonego podkreślenia w przeglądarce tudzież programie do edycji tekstu.
Oprócz wyżej wymienionego Stokera polecam (literatura podmiotu):
Anne Rice - "Wywiad z wampirem", "Wampir Lestat" i reszta cyklu
Brian Lumley - "Nekroskop"
Stephen King - "Miasteczko Salem" i "Mroczna Wieża"
Chelsea Quinn Yarbro - "Hotel Transylvania"
Władysław Stanisław Reymont - "Wampir" (1904)
Siejgiej Łukjanienka - "Straż dzienna", "Straż nocna"
(literatura przedmiotu):
Ilona Czamańska - "Drakula. Wampir, tyran czy bohater?"
Katarzyna Kaczor - "Od Draculi do Lestata. Portrety wampira" (1998)
Barbara Zwolińska - "Wampiryzm w literaturze romantycznej i postromantycznej" (2002)
a czy wiecie czy na necie da rade ściągnąć ebooki gdzieś na chomiku nie znalazłam.
Miasteczko salem może mi się uda zdobyc draula brama stokera już mam .
z tym
Ilona Czamańska - "Drakula. Wampir, tyran czy bohater?"
Katarzyna Kaczor - "Od Draculi do Lestata. Portrety wampira" (1998)
Barbara Zwolińska - "Wampiryzm w literaturze romantycznej i postromantycznej"
bedzie napewno problem nie wiem nawet o czym to jest.
Sprawdź w możliwych bibliotekach (chyba, że już sprawdzałeś). E-booki to ostateczność. Strasznie wzrok męczą.
Fajny temat. ;) Dobrze, że wybrałaś coś co Cię interesuje. Ja pamiętam, że musiałam się męczyć z moim nudnym tematem.
Pozdr.
Ja do tego bym jeszcze dodała podania M. Summersa.
W polskiej wersji językowej można je znaleźć tu : http://www.mrooczlandia.com/magia/publikacje/wampir/
Mi się zdaję że przede wszystkim Dracule . :D Tego nie możesz ominąć. Jeśli chodzi o romantyka. a jeśli chodzi o pomiot szatana to nie mam pojęcia.
Wiem że to może być głupi pomysł ale spróbuj z "Zmierzchem" "pamiętnikami wampirów" i "Martwy aż do zmroku" wiem że te książki to nie jest kawał solidnej roboty ale nie można powiedzieć że nie pokazują wampira od strony romantycznej xD
a ja bym proponowała "Królowa potępionych" - Anne Rice (książka i film super) myślę że główna postać- Królowa Akasha nadaje się świetnie na przykład do- pomiot szatana
dzieki fakt fajny pomysł niedawno zreszta widziałam film królowa potepionych.
Ale co z literaturą przedmiotu ?
może znacie jakieś artykuły cos fajnego ?
czy mogę sobie podac strone z motywem smierci ,albo wampira?
Chciałąm jeszce tu umieścić wiedzmina sapkowskiego bo tam jest wspomniane o wampirach ,ale tu mam problem jak mam to zaznaczyć całej ksiązki nie znam znalazłam tylko opracowania do tego w internecie?
i czy choroba jaką jest porfiria może pojawić się w mojej pracy czy to nie ma nic wspólnego z potepieniem?>
porfiria jest kojarzona z wampiryzmem ale jako taka to nie ma nic z nimi wspolnego, to jest choroba krwi, wydaje mi się, ze nie pasuje wspominać o niej w pracy maturalnej, bo to ciężka choroba, rzadko uleczalna i raczej sie od niej nie przystojnieje w przeciwienstwie do bycia wampirem
a w wiedźminie o wampirach było tyle co nic, są książki tylko im poświęcone, skup się lepiej na nich
tak wiem ,że są ale literatura przedmiotu też jest i cos musze w niej umieścic:(
jest na youtube. nawet nie wiedziałam. a wystarczyło zajrzeć na forum nosferatu(: ja go oglądałam 2 lata temu i to na video.
http://www.youtube.com/watch?v=rcyzubFvBsA
dziekuję za link obejrze
,a czy ktos ma jakis dostep do jakiejś artykułów ,motywów czegoś co traktowało by o wampirach i nie było by z netu ?
mogą też być książki które da rade zdobyć na chomiku lub w ksiegarni.
powiem ci ze kiedys na axn lecial caly program o wampirach i to z ujecia historycznego skad taka nazwa itp
Mam pokrewny temat na prace(Motyw wampira w literaturze i filmie)
Może mój wybór lektur Ci pomorze
Dracula-Stoker
Nosferatu(1922)
Wywiad z wampirem-Rice
Cena krwi-Huff
Blade(1998)
Zmierzch-Meyer
Miasto szkła-Clare
Jeśli chodzi o literaturę przedmiotu, to absolutną podstawą jest Wampir:biografia symboliczna-Janion
Mam nadzieję, że to Ci się na coś przyda:) wszystkie książki z literatury podmiotu są wszędzie w e-book, ale radze wypożyczyć te, które są wydane, bo jak już wcześniej ktoś wspominał, e-booki meczą oczy i bardzo przedłużają czytanie:)
A tak z nie użytych w moim temacie, to jako wyklętego romantyka możesz użyć Gustawa/Konrada z Dziadów Mickiewicza. Wiem, że nazywanie go wampirem jest dość kontrowersyjne, ale możesz się powołać w tej kwestii na panią Janion, która sama tak go nazywa w wyżej wymienionej książce- wtedy nikt tego nie podważy:)
A miasto szkła Ci się też może przydać, ale do tego musisz przeczytać 2 poprzednie części serii(Miasto kości i Miasto popiołów). Wybrałam tom trzeci, bo jest w nim najwięcej o wampirach, a tak jak Zmierzchu używam go do skontrastowania dawnych wampirów z nową falą wampiryzmu:)
Ale wywiad Ci się na pewno przyda. Możesz tam na podstawie jednej książki znaleźć kontrasty będące tematem Twojej pracy:)
Życzę powodzenia w pisaniu:)
a gdzie zdobyć biografię symboliczna ? w necie sa jej fragmenty czy to mi wystarczy?
asienka czy masz tą ksiżąkę?
Nie starczy Ci. ja nie biorę nic prócz niej na literaturę przedmiotu, reszta będą to moje przemyślenia i spostrzeżenia. Niestety nie posiadam jej, mam dobre kontakty z biblioteką w moim mieście, wiec mimo, że jest to książka tylko do wglądu w czytelni wypożyczałam ją parokrotnie na weekend. Sprawdź, może u Ciebie też jest taka możliwość, jak nie, to pozostaje kupienie, choć ta książka to dość spory wydatek(nowa kosztuje 90), ale może znajdziesz na Allegro