PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=502112}

Pamiętniki wampirów

The Vampire Diaries
2009 - 2017
7,7 122 tys. ocen
7,7 10 1 121882
5,0 3 krytyków
Pamiętniki wampirów
powrót do forum serialu Pamiętniki wampirów

Zainteresowałem się serialami o wampirach , widzę że ostatnio są szczególnie popularne i szczególnie true blood ale pamiętnik za to jest o wiele wyżej w rankingu ? Jaki serial polecicie mi bardziej ? Pozdrawiam.

ocenił(a) serial na 8
Lecho1523

To zależy :) oglądam i TVD i TB ale jeśli miałabym wybierać to wolę TVD:)
Moim zdaniem Pamiętniki są bardziej dynamiczne, czyli więcej akcji i intryg, no i przystojniejsi aktorzy:P
Czysta krew jest z kolei bardziej brutalny i trochę niesmaczny, ale także wciąga (chociaż mnie słabiej).
Każdy mam swój urok, musisz obejrzeć z każdego po kilka odcinków i sam zdecydować. Ale czemu nie obejrzysz obu? ;)

LadyRebel

Przystojniesi aktorzy?
Wg mnie zarówno Stefan jak i Damon mogą Ericowi z TB lizać buciki ;D
Ale to oczywiście kwestia gustu ;p

ocenił(a) serial na 8
pkjm

Stefan może i owszem, ale Damon powala Erica na łopatki:P
Zresztą o gustach się nie dyskutuje, a ja wolę brunetów ;)

LadyRebel

Ja też wolę brunetów, ale Eric ma w sobie to coś... Może się nawet zgolić na zapałkę, a ja i tak będę go wielbić :D

ocenił(a) serial na 8
pkjm

No tak ale Damon jest wierny jednej kobiecie i nie rucha wszystkiego dookoła:P :D

ocenił(a) serial na 10
LadyRebel

a właśnie że rucha:P aczkolwiek sercem jest wierny tylko jednej:) no moze dwóm bo zmienil obiekt fascynacji po 150 latach :)

LadyRebel

Nie mam czasu , na 2 seriale , nie jestem fanem tematyki wampirów ale widzę że ostatnio ten temat ma duże "branie" i właśnie te seriale + zmierzch oO(tu raczej nastolatki) a TB czy TVD widziałem że ogląda wiele facetów.

Lecho1523

według mnie Zmierzch to porażka... dla tych, którzy szukają czegoś ze Zmierzchu w TVD - to nie to!
ale o gustach się nie dyskutuje....
wiec tak...

True Blood ostry niekiedy może za bardzo....
The Vampires Diaries dużo akcji nie ma tzw, przesłodzenia więcej zawiłości... no ale nie spodziewajmy się jakichś Kryminalnych Zagadek to nie to...
można spróbować tego i tego ale myśle - po awatarze - że bardziej do gustu przypadnie ci TB
TVD rozkręca się fajne po kilku pierwszych odcinkach... na początku nie jest powalające... chociaż mi się podoba i osobiście wole TVD

ocenił(a) serial na 8
filmyitylkoto

No ale w TVD jest już więcej akcji niż w TB. TB poza tym, że czasem jest ciut obrzydliwe, to często wieje nudą. Najlepszy był sezon 3 bo najbardziej dynamiczny:)
Ciężko doradzać, bo każdy ma inny gust i każdy szuka i oczekuje czegoś innego.
Jestem też fanem Dextera, ale nie powiedziałabym, ze z racji tego wole TB.

LadyRebel

Dzięki wam za rady ;D A możecie teraz np w punktach napisać zalety obu seriali bez wad żebym podczas oglądania specjalnie ich nie szukał, np :

TB : Brutalność

TVD : Ciekawa fabuła

i także gdzie fabuła jest ciekawsza ;-) Dzięki i pozdro.

ocenił(a) serial na 8
Lecho1523

Oj i tak będziesz miał bardzo zróżnicowane odpowiedzi, no ale jak chcesz :)

TVD: młodzieżowy, ciekawy, trzyma w napięciu
TB: lekko brutalny, czasem trzyma w napieciu, większość czasu obrzydliwy (ale z czasem się przyzwyczaja do tego), wiejski akcent :P

Oba są ciekawe, każdy na swój sposób. Ja wole TVD bo uwielbiam młodzieżówki i czary mary :P

ocenił(a) serial na 8
Lecho1523

Podzielam zdanie LadyRebel. Obejrzałam jeden odcinek TB jak dla mnie za dużo w tym filmie brutalności...
A TVD to już inna historia , liczne zwroty akcji , cudowna obsada .Dawno żaden serial nie zrobił na mnie tak dobrego wrażenia! Brawa dla reżyserów. Beż cienia wątpliwości polecam TVD.:)

Tamilena

Co w z tą brutalnością ;D Nie bądźcie "miętcy" , oglądał ktoś z was Spartacusa ? Czy w TB jest więcej brutalności i większy hardkor ?

użytkownik usunięty
Lecho1523

Tak w True Blood , zwłaszcza w ostatnich odcinkach jest sporo krwi , fruwających flaków . I to przeplatane z duża ilością mocnych scen łózkowych . Oprócz przemocy jest dużo seksu .
W Vampire Diaires nacisk położony jest na intrygującą historie , zwroty akcji i świetnie zbudowane postacie . Właściwie każda postac z VD jest ciekawa i intrygująca .

Nie no błagam, w ostatnich odcinkach dużo krwi i fruwających flaków? I wish for...
Jeśli chodzi o specyfikę przemocy w TB, to jest to przemoc, że tak ujmę - wampirza. Czasem jakiś wampir nieco brutalniej kogoś pogryzie lub wyrwie komuś rękę, ale żeby od razu flaki fruwały? :D Zdarzyło się, ale to ogólnie rzadkość. Tak więc jeśli liczysz na jakiś megahardkor to się raczej zawiedziesz. Seksu dużo w 1 sezonie, potem już coraz mniej. Ale czy to jest najważniejsze? Fabuła przede wszystkim! W tej kwestii oba seriale są tak samo dobre.

Lecho1523

myślę, że Spartakus w tej kwestii przewyższa TB :P TB to sporo scen łóżkowych, nie zawsze miłych dla oka, trochę ściekającej po ekranie krwi, wiejski klimat (jak to wcześniej LadyRebel napisała), kilka charakterystycznych postaci, czasem trąci lekką psychodelą no i pojawi się parę dziwnych stworów xD poza tym akcja ma to do siebie, że zwalnia w pewnych momentach i wieje nudą, co moim zdaniem jest minusem... no i mnie wkurza główna bohaterka... jest taka ciapciowata. Śmieję się także z wampirzych kłów w "TB"

"TVD" czy "TB"? Cóż, oba mają u mnie 9/10 :P

ocenił(a) serial na 8
melodiee

Melodiee zgadzam się, czasem wieje w TB nudą i gdyby nie to, że leci w sezonie ogórkowym to pewnie odsunęłabym go na dalszy plan:) no ale jak już mówiłam trzeba obejrzeć samemu, żeby wyrobić sobie opinię:)

Lecho1523

Moim zdaniem TVD jest nakręcony bardziej pod nastolatków. Czasami też wieje nudą ale to jak w każdym serialu sie zdaza. Mam wrażenie że niektóre postacie stają sie coraz nudniejsze. Jeżeli chdzi o miłostki to TVD można przypasować do Twilight ale to ogólnie pikuś w porównaniu do dzisiejszych seriali o wampirach.

TB jest oczywiście serialem dla dorosłych. W niektórych odcinkach malo akcji ale jak już wcześniej wspomniałam, jak wszędzie. Większość postaci bardzo ciekawa z nutką tajemniczości. Wampiry bardziej 'wampirze'. TB ma u mnie wyższą ocene i bardziej ten serial lubie. Mało powiedziene ze lubie.
Najwiekszy minus teraz to to ze na czwarty sezon trzeba czekać ponad pół roku. A po przeczytaniu Martwy dla świata starsznie nie moge sie doczekac czwartego. Mam wielką nadzieje na wiekszy związek treści czwartego sezonu z treścią czwartego tomu. Kto czytał pewnie sie domyśli o co najberdziej mi chodzi ;)))))))))))

GAMBIT_20

No i oczywiście jestem WIELKĄ fanką Erica <Alexa> jażeli chodzi o wampiry.
Chociaż jezele chodzi o TVD to jestem fanką Damona <Iana>, Stefek sie może schować.

ocenił(a) serial na 8
GAMBIT_20

i znowu jakiś wiekowy podział:) nastolatkiem dawno nie jestem a wole TVD:)
I co znaczy bardziej wampirze wampiry? Czy ktoś w ogóle może określić jakie są wampiry? raczej nie...zważywszy na to, że są wytworem wyobraźni i autorom książek, filmów czy seriali należy się prawo decydowania o tym jak powinny wyglądać i się zachowywać:)
Który serial jest lepszy to kwestia indywidualna. Ja np. nie porównywałabym Zmierzchu do TVD. Dla mnie Zmierzch to gniot jakich mało (zarówno książka jak i film). Ale szanuję ludzi, którym się Zmierzch podoba;)

ocenił(a) serial na 7
Lecho1523

to zależy czego oczekujesz od seriali. oba są wzorowane na książkach z tym że pierwowzór TB jest dużo lepszy, niż słodkie do bólu pamiętniki. Ja sama nie mogę zdecydować który serial jest lepszy tu Eryś tam Damon ^^ ehh . Polecam obejrzenie obu (TB dopiero w 3 sezonie zaczyna się rozkręcać imo ;) ) i samemu dokonać wyboru... Jednak facetom bardziej powinien przypaść do gustu TB.

ps. zarówno Stefan jak i Damon mogą Ericowi z TB lizać buciki ;D [2] (musiałam :P)

claudie

Chyba jednak wybiorę Pamiętniki dlatego że mają tylko 2 sezony i z waszych komentarzy wynika że mają ciekawszą fabułę a jak się jakiegoś serialu nie ogląda na bieżąco to lepiej wybrać ten z mniejszą ilością sezonów by łatwiej się nadrobiło do aktualnego sezonu, czyli w tym tyg zacznę oglądać pamiętniki i breaking bada ,ciężko będzie znaleźć czas na 1 odc dziennie ale spróbuje ;D

ocenił(a) serial na 7
Lecho1523

są 3 sezony po 12 odcinków, tam jest 20 z hakiem więc zanim obejrzysz wyjdzie na to samo ;)

claudie

Z tego wynika że lepiej zacząć TB bo odcinki ciągle lecą i łatwiej będzie nadrobić bo jak widzę VD jak na razie stoi w miejscu.

ocenił(a) serial na 7
Lecho1523

odwrotnie TB skończyło i 4 sezon będzie dopiero za rok w czerwcu(?), a VD leci na bieżąco 2 sezon. tak czy siak masz rok do 4 sezonu TB

claudie

Pomyliłem się ;p czyli lepiej zacząć VD żeby mi za daleko nie uciekło jak dobrze pójdzie 1 sezon obejrzę w miesiąc a potem postaram się nadrobić 2 a potem może TB.

ocenił(a) serial na 8
claudie

Podobno TB ma lecieć od stycznia, bo twórcy serialu byli zaskoczeni jego popularnością więc postanowili się sprężyć i już kręcić kolejny sezon. Ale tylko słyszałam więc nie wiem czy to prawda.

TVD: [(1 sezon --> 22 odc.) + (2 sezon --> 2 odc.)] x +/- 45 min = 24 odc. x +/- 45 min = +/- 1080 min = +/- 18h
TB:

LadyRebel

Skąd masz takie info?

ocenił(a) serial na 8
pkjm

No w tym sęk, że słyszałam od znajomej, która gdzieś przeczytała..ale nie wiem gdzie! Sama szukałam w necie ale jest piszą tylko, że będzie 4 sezon i że będzie to w czerwcu 2011. Ale to info zanim poleciał sezon 3 więc może się coś zmieniło? Może puszczą od stycznia

ocenił(a) serial na 7
LadyRebel

no tak. TB jest dłuższe te 10min. , ale zanim skończy 1 sezon to odcinki 2 będą leciały na bieżąco ;). Ja bym oglądała 2 naraz, na zmianę odcinek TB i VD :D

ocenił(a) serial na 8
claudie

Książki obie są do kitu w porównaniu z serialem, ale myślę że tak będzie z każdą adaptacją serialową:) ja tam wolę książki niż jej ekranizacje (no jeden jedyny przypadek to Zmierzch gdzie książka gorsza niż film, chociaż przy jednym i drugim miałam ochotę popełnić seppuku). Ale serial ma więcej możliwości rozbudowania fabuły niż posiada je film. A nie ma nic gorszego jak zmienianie i skracanie fabuły książek na poczet filmu...:)

P.S. Trwam przy swoim! Damon the best! Eric mniej, chociaż... ;)

ocenił(a) serial na 8
LadyRebel

Dla mnie oba są bardzo dobre ;) Ja mam takie rozwiązanie TB ogladac w wakacje (bo wtedy leci w stanach) a TVD w normalnym powiedzmy szkolnym okresie (bo wtedy leci) ;p a tak poza tym to TB jest bardziej dla doroslych ludzi bo jest bardzo brutalny

Banaszek

Mi brutalność ani seks w serialach nie przeszkadza a raczej zachęca mnie , bo już znudziły mi się grzeczne seriale a teraz w USA jest właśnie moda na takie seriale, tylko żeby TB oglądać na przyszły rok w wakacje bd musiał zacząć przed nimi żeby dojść do 4 sezonu :P

ocenił(a) serial na 8
Banaszek

Nie każdy ma wakacje:P No ludzie dla dobrych seriali zawsze znajdzie się czas:D
Pracuję i studiuję a oglądam chyba z 11 seriali:D i na wszystko mam czas, wystarczy dobra organizacja i chęci;)

LadyRebel

Ja dziennie na oglądanie przeznaczam max 3 lub 4 godziny , w tym 1 film + 1 odc serialu , teraz dojdą 2 nowe i 5 sezon dexa ale na szczęście 1 odc na tydzień ^^

ocenił(a) serial na 8
Lecho1523

No właśnie a już umieram z ciekawości, Dexter się tak skończył, że mi aż dech zaparło:D best season ever!

LadyRebel

no dex jest też super...
ja do tego oglądam jeszcze Supernatural...
:D
w sumie 3 : TVD Supernatural i Dexter...
True Blood oglądałam ale przestałam...

ocenił(a) serial na 8
filmyitylkoto

Też oglądam Supernatural:D i wiele wiele innych:D:D:D

LadyRebel

Że ci się tak chce ? To jak oglądasz ile odc dziennie i wszystkie seriale naraz czy masz jakieś wyznaczone dni na każdy serial ? :D

Lecho1523

Ja w tej chwili oglądam aż 10 seriali i mam w planach zacząć kolejne, więc jak widać można sporo tego ogarnąć na raz.
Z 5 serialami jestem na bierząco, czyli 1 odcinek tygodniowo. Przy większości czekam aż ruszą nowe sezony, więc mam przerwę, w czasie której pochałanim pozostałe. I nie oglądam ich codziennie, niektóre wręcz rzadko. Gdyby VD i TB miały po 5-6 sezonów to możnaby było mieć rzeczywiście duży dylemat, z którego zrezygnować, ale ponieważ na razie dużo tego nie wyszło, myślę, że spokojnie dałbyś radę z obojgiem. Poza tym oba seriale są na tyle ciekawe, że wręcz szkoda by było rezygnować z któregokolwiek ;p

ocenił(a) serial na 8
Lecho1523

jeden, dwa dziennie zależy co leci w jaki dzień tygodnia:) np. House, Gossip Girl i 90210 w poniedziałek to we wtorek ściągam i wieczorem oglądam:) jestem na bieżąco więc mi się nic nie gromadzi. No chyba, że jest lato:) wtedy ściągam seriale, które mnie wcześniej nie zainteresowały albo oglądam nowe. Jak np. w te wakacje The Gates, PLL, Persons Unknown czy V :P
Wiem, wiem brzmi trochę fanatycznie no ale tak mam od dziecka:) poza tym czytam tony książek (żeby nie było, że tylko w TV się gapie:D)

LadyRebel

Ja tam wolałem sezon 2, sam nie wiem czy końcówka była dobrym posunięciem (nie napiszę jaka bo może mogą zaglądać tu osoby co jej jeszcze nie widziały albo mają zamiast oglądać dexa), mi zdaję się że 5 sezon będzie nudny i przygnębiający ;(

Lecho1523

ja np niedawno zaczełam oglądać i jeszcze "końcówki" nie oglądałam...:P

filmyitylkoto

A już chciałem ją napisać , jednak dobrze że się powstrzymałem ;D A ja skończyłem dzisiaj oglądać 4 sezon dexa i właśnie ten ostatni odcinek i właśnie jakieś 10 min temu ^^ Oglądałem ponad miesiąc po 1 odc dziennie a czasem po 2.

ocenił(a) serial na 1
Lecho1523

a ja wole TB, bo TVD jest bardziej "niewinne" a w TB akcja nie jest mdła :) Ale kto już tu powiedział, że o gustach się nie dyskutuje :P

yogobelle

w TVD akcja nie jest mdła... no moze troche na samiutki początku...
ale nigdy więcej!

ocenił(a) serial na 8
filmyitylkoto

popieram:)

ocenił(a) serial na 9
yogobelle

Bardzo się nie zgodzę! :) Akcja jest i to spora :D

ocenił(a) serial na 10
Lecho1523

Jeśli chcesz serialu o wampirach wybierz True Blood bo są lepsze jeśli chodzi o same wampiry .
A jeśli chcesz zakochujące się "wampirki" to wybierz The Vampire Diaries ... chodź osobiście oby dwa ubóstwiam :)

ocenił(a) serial na 8
barbiedeplastico

Ja oglądam oba seriale i ogólnie siedzę w temacie wampirów. Nie wiem czego oczekujesz od serialu więc w punktach
Pamiętniki wampirów
- Przez kilka pierwszych odcinków słodka, rozwijająca się miłość. Rozstania, powroty milusio.
- Brak brutalnych śmierci.
- Czasem ktoś jest umazany krwią. Nic wielkiego.
- Kilka zabójstw jest rzeczywiście, ale wydają się one nudne
Czysta Krew
- Sex w pierwszym sezonie dużo potem coraz mniej
- Jak kogoś zabijają to rzeczywiście, jakoś wygląda (czytaj krew się leje)
- Na minus może iść postawa i zachowanie głównej bochaterki w dwóch czy trzech pierwszych odcinkach, ale to ulega znacznej poprawie.
Co do fabuły
Pamiętniki Wampirów - cokolwiek się dzieje w serialu ma jakiś związek z główną trójką, pośredni czy bezpośredni, ujawniony od razu lub po kilku odcinkach, ale jest
Czysta Krew - Chociaż (a może na szczęście?) książka była piasana, tylko z perspektywy głównej bohaterki w serialu pokazują życie różnych postaci, czasem działanie przez nie podjęte mają znaczenie dla głównej bochaterki, ale czasem jest pokazane po prostu wydarzenie, które się zdarzyło u jakiejś postaci i nie ma nic wspólnego z dalszą fabułą.