PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=502112}

Pamiętniki wampirów

The Vampire Diaries
2009 - 2017
7,7 122 tys. ocen
7,7 10 1 121884
5,0 3 krytyków
Pamiętniki wampirów
powrót do forum serialu Pamiętniki wampirów

Temat dotyczący pierwotnych- otwarty na wszelkie pytania i dyskusje.

Przedstawię parę swoich pytań.
Jak myślicie, jak powstały wampiry? El powiedział, że to skomplikowane, więc chyba nie zaczęło się to od zwykłego ugryzienia, napicia się krwi i zabicia człowieka...
A i nie rozumiem jednej rzeczy. Tym najpierwotniejszym wampirem jest Klaus- dlaczego nie El albo reszta z ich rodzeństwa? I w takim razie po co mu był potrzebny doppelganger(czy jakoś tak) i kamień księżycowy? Kiedy Katherine była w grobowcu, powiedziała Elenie, że klątwa słońca i księżyca została zawiązana na kamieniu i przy krwi Petrovej. Tak samo było w przypadku Klausa? I dlaczego akurat na tym rodzie?
Wiem, że trochę tych pytań jest, ale mam jeszcze jedno. El powiedział, że Klaus jest najsłabszy przy pełni. Ale skoro jego wilkołactwo jest 'uwięzione' to jakim cudem może być słabszy?

mammoth03

Myślę że wszystko się wyjaśni. Ciekawi mnie jak z resztą ich rodzeństwa, Eljah mówił że było ich więcej, może nie wyłapałam ale mówił coś o siostrach czy braciach? Nie wiem czy najpierwotniejszy (:D) to odpowiednie słowo, jest silniejszy od Klausa bo ma pomieszane geny, cos jak ten bohater z Underworlda, który miał najlepsze cechy wampirów i wilkołaków i był silniejszy od obu. Klątwa jak się okazało to jedna wielka ściema, klątwa dotyczy samego Klausa, chce ją złamac żeby byc silniejszym. A co do reszty pytań- sama jestem ciekawa jak te wampiry powstały. W Underworld pamiętam że tez było dwóch braci i jednego ugryzł wilk a drugiego nietoperz ale to byłoby zbyt oklepane, mam nadzieję że wymyślą coś lepszego

alien_2

Tak, tak, to była ściema, tylko kilku rzeczy nie dopracowali. I tak cud, że dają radę ogarnąć tyle szczegółów, jednak nie lubię takich niedomówień.
A El mówił, że była ich bodajże piątka. Myślę, że też stali się wampirami.

mammoth03

Elijah mówił chyba o siódemce rodzeństwa. A to, że Klaus jest uważany za najstarszego - pewnie sobie wyrobił taką reputację, że wszyscy dochodzą do wniosku, że musi być najstarszy, a jest jednym z najstarszych.

Evarini

No taak, ale przecież mógł być najstarszym z rodzeństwa?

Madeleine_filmweb

Mógł, prawda. Może się jeszcze dowiemy, czy jest najstarszy, czy tylko takie ploty o nim krążą ;)

Madeleine_filmweb

Morgan jest młodszy od Gilliesa & fakt ten widać gołym okiem. Mało tego - pamiętam, że Plec wspominałam w jednym z wywiadów, że do roli Elijaha producenci chcieli zaangażować kogoś jeszcze starszego. DG urzekł ich jednak swoim talentem :) W casting sides Klaus został natomiast opisany jako ktoś między 25 a 35 rokiem życia (http://www.sendspace.com/file/f1z5ne) + "Klaus is one of the Originals. POSSIBLY the oldest" = już kilka miesięcy temu zastanawiano się nad zredukowaniem jego wieku.
Jedna rzecz mnie zastanawia - czy rodzice również zostali przemieni w wampiry? Takie odnoszę wrażenie. Przede wszystkim wybicie wilkołaków przez Drogiego Tatusia doprowadziło do wojny między tym gatunkiem a wampirami, więc wszystko wskazuje na jego przynależność do grupy Pierwotnych. Nie sądzę ponadto, że jako człowiek byłby on wystarczająco potężny by zabić prawie cały klan istot paranormalnych..

ocenił(a) serial na 10
Bellona

Cała rodzina przemieniła się w wampiry, łącznie z rodzicami.

mammoth03

Stawiam na to ze stali się wampiry przez jakieś picie krwi albo przeobrażenie. Ale z serialu wynika że wilkołaki były przed wampirami co jest ciekawe. W końcu jakby sie pojawił Kalus. Cos z matką musiało być.

użytkownik usunięty
mammoth03

Ekhem, skoro już inni odpowiedzieli na pytania, a my ciągle offtopujemy o pierwotnych w innych tematach, to może utworzymy tu jakiś klubik ? xD

ocenił(a) serial na 10

Cóż, może być ;p

ja się z chęcią wpisze:D

ocenił(a) serial na 10
Madeleine_filmweb

Jak już mówimy o Pierwotnych...
1. Jakim cudem Katherine dostała się do domu Ricka? Kto ją zaprosił? AlarKlaus?
2. Skoro Pierwotni też potrzebują zaproszenia, to dlaczego Klausa nie wywiało z apartamentu Ricka, skoro Alaric najwyraźniej go nie zaprosił?

Maureen1222

1. Sądzę, że zaprosił ją AlariKlaus, tylko, że to nie było pokazane
2. Bo myślę, ze AlariKlaus witając się z Gretą, też w pewien sposób zaprosił samego siebie, a może scenarzyści z deka ominęli ten temat
Tak patrząc na samego AlariKlausa i stosunki wiedźm z wampirami wydaje mi się, ze geneza Pierwotnych jest właśnie związana z magią. Może rodzice byli potężnymi czarownikami i zapewnili rodzinie wieczność w zamian za pożywanie się krwią lub rezygnację z magii?
No i co z Oryginalną Petrovą? Patrząc po reakcji Eliego na poznanie Kath, widać, że musiał ją dobrze znać :)

ocenił(a) serial na 10
aivia

Ale czy AlariKlaus miał możliwość zaproszenia kogokolwiek, skoro na dobrą sprawę w ciele Alarica był umysł Klausa? To pogmatwane.
Elijah na pewno znał oryginalną Petrovą. To ma sens - niewykluczone, że bracia byli obecni przy rzucaniu klątwy, w której Petrova została poświęcona. Mam tylko nadzieję, że twórcy nie zrobią z tego kolejnego trójkąta miłosnego typu Klaus/Oryginalna Petrova/Elijah. Czy wszystko musi sprowadzać się do miłości? Mogliby pokazać chociaż raz czyste zło nieznające żadnych uczuć.

użytkownik usunięty
Maureen1222

Hm, rzeczywiście to trochę pogmatwane, ale nie sądzę żeby to był błąd. Umysł Klausa był w ciele Alaricka, ale jednak ciało teorytycznie nadal należało do człowieka.
Taka mnie teraz naszła myśl, że gdyby Elena zamieniła się w wampira, a wcześniej nie przepisała domu z powrotem na braci, to cała trójka nie mogłaby wejść do środka xD

wg mogliby, dom nie byłby już własnością człowieka więc nikt nie potrzebowałby zaproszenia

ocenił(a) serial na 7
Madeleine_filmweb

Chyba nawet było tak z Elijah kiedy bez zaproszenia mógł wejśc do domu Rose ...

Vikiii

Ale nie mógł przebywać w domu Salvatorów po przepisaniu go na Elenę, więc chyba też musi zostać zaproszony.

użytkownik usunięty
Madeleine_filmweb

No ale Logan po przemianie potrzebował zaproszenia żeby wejść do swojego domu, choć był jedynym człowiekiem, który wcześniej w nim mieszkał.

ocenił(a) serial na 7

Jak wy patrzycie ?... Dom , który nie jest przypisany żadnej osobie ludzkiej jest domem dla którego wampir może wejść...Dlatego Salvatorowie podarowali dom Elenie... A to, że Elijah wszedł do domu Rose dlatego że dom nie miał żadnego osobnika zywego xD

ocenił(a) serial na 7
stermy

No przecież właśnie o to mi chodzi xd

użytkownik usunięty
stermy

Pomyliłam się co do Salvatorów. Zostali zaproszeni wcześniej przez Elenę, więc oni chyba nie mieliby problemów z wejściem po przemianie Eleny. Za to ona owszem, wystarczy popatrzeć na przykład Logana.

ocenił(a) serial na 5

Jak powstali pierwotni?
Mogło to być tak:
Rodzice pierwotnych musieli naprawdę porządnie rozgniewać jakąś wiedźmę, na przykład jakoś doprowadzając do śmierci jej rodzinę. Czarownica rzuciła klątwę, że jeśli któryś członek ich rodziny kiedykolwiek jeszcze kogoś zabije, zamieni się w potwora mroku żywiącego się krwią, a że w tamtych czasach nie trudno było o zabicie kogoś (tyle było wojen), to stało się jak się stało.

Parę rzeczy:
- Nie byli pierwotnymi od narodzenia, bo Elijah rozmawiając z Eleną użył słów: "Kiedy staliśmy się wampirami"
- Matka musiała mieć jakieś wampirze geny jeszcze przed narodzinami Klausa, bo by inaczej nie powstał mieszaniec.
- Jednak matka nie mogła być wampirem, bo tak czy siak nie mogła by mieć wtedy dzieci.
- Ojciec pozostałeś szóstki też nie mógł być wampirem od początku, bo by tej szóstki nie było. :P

To się wszystko wydaje takie dziwne, że może to być chyba jedynie klątwa.

wilkszary

No właśnie tak to pokrętnie wyjaśnił że nic z tego nie wiem !

On chyba mówł że stali się wampirami więc matka niekoniecznie musiała mieć wampirze cechy ale skoro Klaus jest mieszańcem dlatego że ma innego ojca to z tego wynika że ich rodzice jednak coś z tym mają
wspólnego

no ale z drugiej str jak to jest mozliwe skoro Klaus i Elijah są PIERWSZYMI wampirami i nikt przed nimi nie był to skąd te wampirze cechy u rodziców?

A o co wogóle chodzi z tą klątwą klausa? zaczaił ktoś bo ja nie b rozumiem o co w niej chodzi

ocenił(a) serial na 7
dragonjedark

hm..Klaus chce się pozbyć tej części siebie która jest wilkołakiem ;)
będę musiała chyba jeszcze raz to obejrzeć ale z polskimi napisami po po angielsku to czasem nie nadążam ;P

ocenił(a) serial na 5
Vikiii

"no ale z drugiej str jak to jest mozliwe skoro Klaus i Elijah są PIERWSZYMI wampirami i nikt przed nimi nie był to skąd te wampirze cechy u rodziców?"
Przecież napisałem. Czytaj uważniej. :/ :P
Rodzice też byli przeklęci, póki jednak nikogo nie zabili pozostawali ludźmi, ale jednak przekazywali tą klątwę w genach. :P

ocenił(a) serial na 7
wilkszary

Czy ty piszesz do mnie.? :P

użytkownik usunięty
Vikiii

Chodzi o to że jak Klaus złamię tą klątwe to pędzie mógł zmieniać się w wilkołaka kiedy chce i będzie przez to śilniejszy i to dotyczy tylko niego nie innych wilkołaków

Ooo ! Dzięki wielkie! :D
Ale i tak obejrze jeszcze raz bo mi się b podobał ten odc :D nawet polubiłam Elijah za to że tak ładnie przyblizył nam historię Klausa i za te jego dylematy ze kochał Kalusa a teraz go nienawidzi :)

Vikiii

No ja też właśnie nie nadążam i muszę jeszcze raz obejrzec :)

Wybacz wilkszary nie zauważyłam ;/

Vikiii

A mi się właśnie wydaję, że on chcę te wilkołacze cechy na nowo "obudzić" w sobię, gdyż klątwa na niego rzucona je tak jakby uśpiła, bo byłby zbyt potężny.

Astro_Del_Fuego

No to definitywnie muszę obejrzec jeszcze raz ten odcinek skoro tyle różnic w zdaniach ! :D

użytkownik usunięty
dragonjedark

No to ja Ci powiem jak jest ;)
Klaus chce złamać klątwę, aby obudzić te swoje wilkołacze cechy, które uśpiły czarownice. Kiedy je odzyska i będzie już w pełni wampiro-wilkołakiem, zamierza utworzyć swoją wielką potężną rasę, która będzie zagrożeniem dla wszystkich na Ziemi.
To by było na tyle;)

użytkownik usunięty
wilkszary

Matka Klausa Zdradziła swojego wampirzego męża z wilkołakiem a wiemy że wilkołaki mogą się rozmnażać skoro urodził się Tyler. Może matka Klausa miała w swoich żyłach krew wampira

Ale w sumie skąd ? ... To faktycznie b skomplikowane :D Elijah miał rację ;)
Ale mógło to mimo wszystko jakoś solidniej wytłumaczyć ;)
Mam nadzieję że w następnych odc się wyjaśni więcej

użytkownik usunięty
dragonjedark

Skąd miała krew wampira ? Od swojego męża wampira czyli od Ojca Elijah'y, no albo było to całkiem inaczej. Mam nawet jakieś wymysły

No ale to niemożliwe żeby jego ojciec był wampirem skoro powiedzieli że są pierwszymi wampirami ... czyli że przed nimi nie było żadnego...

ocenił(a) serial na 7
dragonjedark

To może ona miała coś z wampira on coś miał..te dwa cosie się połączyły i wyszła całość czyli 2 wampirki xD

Vikiii

okej okej :D niech bedzie :D

ocenił(a) serial na 7
dragonjedark

My tu rozmyślamy, czekamy aż nam wytłumaczą..a tu się okaże że powiedzą tylko że to skompilowane i koniec xD

Vikiii

No bezczelność i jeszcze trochę podpowiedzą ale nie wyjaśną do końca i ludzie się głowią!

użytkownik usunięty
Vikiii

Vikiii muszą to wytłumaczyć i myśle że w następnym odcinku będzie jakiś szok. Możliwe że to wszystko sprawka czarownic.

muszą coś wyjaśnić ! :D nie mogą nas tak zostawić w tej niepewności!
Nie mogę się doczekać następnego odcinka !

użytkownik usunięty
dragonjedark

pewnie każdy Fan nie może się doczekać ;) widzieliście te promo następnego odcinka ? Elena mówi do Stefana : Close your eyes o co w tym chodzi !?

ocenił(a) serial na 7

mam nadzieję, że go nie pocałuje....-.-

O kurcze nie wiem czy oglądac :) ostatnio obejrzałam przed Last Dance i potem mnie Klaus wogóle nie zaskoczył (chociaz ta sprawa ze śmiercią Boonie była mocna ale jakby jej nie było to by mi się mniej ten odcinek podobał ) :D
No dobra obejrze bo nie mogę się doczekać :/

ocenił(a) serial na 7
dragonjedark

haha to i tak brawo dla ciebie że dopiero teraz się skusiłaś ;D

ocenił(a) serial na 8

A ja mam nadzieję, że powie "Close your eyes" a potem... TRACH! Da mu w papę ;P Nie no, żartuję. Wiadomo, że i tak nigdy by tego nie zrobiła :/

ocenił(a) serial na 7

No cóż..Mam nadzieję, że masz rację :P
Ja się bardziej niecierpliwie z powody Deleny i Klausa..;D
Gdyby nie te świta to chyba bym w kółko oglądała poprzednie odcinki xD

użytkownik usunięty
Vikiii

I jeszcze ten lektor mówi że jeden z nich dokona wyboru który ich pogrąży - mniej więcej