PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=502112}

Pamiętniki wampirów

The Vampire Diaries
2009 - 2017
7,7 122 tys. ocen
7,7 10 1 121879
5,0 3 krytyków
Pamiętniki wampirów
powrót do forum serialu Pamiętniki wampirów

Wiem, że to raczej nieodpowiednie miejsce na taki temat, ale szykuje się przerwa i trzeba zrobić coś z wolnym czasem, więc czy znacie jakieś fajne książki o wampirach?

czytałam już:
Pamiętniki Wampirów - L.J. Smith
Akademia Wampirów - Richelle Mead
Dom Nocy - P.C. Cast, Kristin Cast
Rasa Środka Nocy - Adrian Lara
Nieśmiertelni - Alyson Noel (co prawda nie o wampirach. ale o nieśmiertelnych)

Z góry dzięki za odpowiedzi, pozdrawiam.

ocenił(a) serial na 6
PAULA2959

"Wywiad z wampirem" - Ann Rice.

koniecznie całą serię, czyli późniejsze:
"Wampir Lestat"
"Królowa Potępionych" (film poza postacią Akashy był do dupy i nie wiele miał wspólnego z książką)
"Opowieść o złodzieju ciał"

nowe wampirze kroniki są już gorsze, ale można przeczytać :)

ocenił(a) serial na 6
PAULA2959

aaa.. i jeszcze cykl Laurell K. Hamilton o Anicie Blake :)

diana6echo

Anitę Blake też czytałam, dzięki za pozostałe :)

ocenił(a) serial na 6
PAULA2959

:)
mnie najbardziej spodobały się Wampir Lestat oraz Królowa Potępionych - nie mogłam się oderwać od nich :]

PAULA2959

Wiem, że miało być o wampirach, ale poza tym, co już powyżej zostało podane, bardzo spodobała mi się książka "Dziedzictwo mroku" napisana przez Bree Despain (wkrótce druga część) i "Szeptem" (wydano już dwie części).

Neff

Nie wiedziałam, że jest druga część Szeptem, wczoraj czytałam pięrwszą część i była dobra, już szukam następnej, a z tych co ja wymieniłam najbardziej spodobała mi sie Rasa Środka Nocy, no i oczywiśćie Akademia Wampirów, kto by nie kochał Dimitriego.

PAULA2959

klasyk "Dracula"
seria "Martwy aż do zmroku"

ocenił(a) serial na 6
Madeleine_filmweb

Draculę odradzam - nawet po polsku tego nie da się czytać. powieści w listach to zło najgorsze

ocenił(a) serial na 6
PAULA2959

starość nie radość, a skleroza dobrze się mnie trzyma...

pod ręką mam kolejne tomy cyklu Nekroskop, Briana Lumleya

czy polecam? hmm, na pewno warto przeczytać ze względu na ciut inne podejście do tematu wampirów (spokojnie - nadal je się zabija kołkiem i ogniem, a w świetle dnia płoną ;))

jak do tej pory przeczytałam 3 tomy, a podobno jest tego 15.. ale Lumley napisał chyba do 10, a potem ktoś to przejął. ciut grafomanii jest

a, i wampiry u Lumleya są złe. po prostu złe z natury i koniec. więc stęsknionych romantycznymi związkami homo nocturnus z homo sapiens odsyłam do Ann Rice ;)

diana6echo

Również polecam "Kroniki..." Anne Rice - pozycja obowiązkowa dla wszystkich wielbicieli wampirzych opowieści. ;)

ocenił(a) serial na 9
Aurora_

hm... :)

to tak jak już mówili Anne Rice

Rachel Caine wampiry z Morganville

Joanne Harris Nasienie zła (mi się to bardzo nie podobało, ale są różne gusta)

Lara Adrian Rasa Środka Nocy

jak już wspomniano Akademia Wampirów

są jeszcze Błękitnokwriści

a nie z wampirów to bardzo polecam krew aniołów :)

ocenił(a) serial na 6
Elisa123

No ja bym jeszcze dodal Zmierzch ;p

ocenił(a) serial na 6
Daniellipa

wyjdź i nie wracaj

ocenił(a) serial na 10
PAULA2959

Naznaczona z serii : Dom Nocy.

PAULA2959

Jak o wampirach to tylko Anna Rice, nawet Damon się zachwycał że pisała lepiej niż ta od Zmierzchu (co w sumie po krótkim zastanowieniu nie jest wielkim wyczynem:D)

ocenił(a) serial na 9
alien_2

oczywiście
Akademia Wampirów - Mead, jak zaczęłam to nie mogłam się oderwać żałuję że skończyło się na 6 części
Rasa Środka Nocy - Lara Adrian
Bractwo Czarnego Sztyletu - Ward J. R., też wciągające polecam

ocenił(a) serial na 9
_monia_

seria "Błękitnokrwiści" Melissa De La Cruz

ocenił(a) serial na 9
9358

Wampiry pojawiają się w niektórych częściach cyklu "Świat Dysku" Terry`ego Pratchetta. A główne role grają w tomie pt. "Carpe jugulum". Autor ma niesamowite poczucie humoru - przy niektórych scenach i opisach można boki zrywać ze śmiechu.

PAULA2959

Cykl "Nocna Łowczyni" Pani Frost ;] Dużo seksu, dużo krwi, ciekawe "złe" charaktery.

ocenił(a) serial na 9
platyna_2

Cykl Dom Nocy - P.C. Cast, Kristin Cast - bardzo wciągająca właśnie przechytałam do 7 tomu i nie mogę się już doczekać następnej

PAULA2959

Zdecydowanie polecam serie J.R Ward Bractwo Czarnego sztyletu oraz Niektóre dziewczyny gryzą"

ocenił(a) serial na 9
PAULA2959

Miasteczko Salem - S.King :)