PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=502112}

Pamiętniki wampirów

The Vampire Diaries
2009 - 2017
7,7 122 tys. ocen
7,7 10 1 121879
5,0 3 krytyków
Pamiętniki wampirów
powrót do forum serialu Pamiętniki wampirów

uwaga spoiler
w końcowej scenie kiedy Damon całuje Katherine to jako wampir powinien rozpoznać innego wampira. Nie raz było już pokazywane w serialu, że wampiry "wyczuwają" swoją obecność i wiedzą kiedy mają styczność z innym wampirem. Nawet w tym samym odcinku Stefan czuł i słyszał jak paliły się wampiry zamknięte w tej piwnicy. Co o tym myślicie?

kravitz

może poznał,że to jest Katherine .. i tak go zamurowało,że nie zareagował jak weszła ona podszyta pod Elenę do jej domu ;)

Gabriielle

Damon był lekko nie swój. przed chwilą omal nie spłonął żywcem, może był tak uradowany że Elena go pocałowała że się nie skapnął. a może się skapnął i po raz kolejny uratuje Elenę.

ocenił(a) serial na 9
Dodo140

zgadzam się, Damon po pocałunku chwycił się za usta, chyba się domyślił i wróci uratować Elenę

użytkownik usunięty
cococao

właśnie o to mi chodziło xD

cococao

Faktycznie,Damon miał niepewną i zdziwioną minę w tej scenie.Myślę,że był bardzo zszokowany i domyślił się,że była to Katherine.Po za tym Elena,by nie pocałowała go.
Co do tego,że wampir może wyczuć drugiego wampira to racja,ale przecież za każdym razem ukazane było,że skupiają się przy tym,a tak normalnie chyba nie działa to tak precyzyjnie.
Po za tym,czy są już informacje dotyczące drugiego sezonu?Na przykład kiedy wyjdzie pierwszy odcinek drugiego sezonu VD?
Pozdrawiam^^

użytkownik usunięty
Dodo140

mi się wydawało, że zauważył, ale po pocałunku... bo jakąś taką dziwna minę miał. Ewidentnie się zastanawiał nad czymś xD

podobno VD będzie jak teraz we czwartki. nowy sezon od września. nie wiem, może 2 9 czy 16.

Dodo140

mnie też się wydaje, że Damon skapował, że to nie jest Elena.
Czytał ktoś książkę?? może nam powie co i jak dalej:P jak tu wytrzymać do września;/

ocenił(a) serial na 10
lilitiki

A mi się wydaję, że się nie skapnął, że to Katherine. Był w takim szoku, że trudno mu się dziwić. Zapewne, gdyby się skapnął, że to Kath, to nie poszedłby sobie, tylko coś zrobił. Co kolwiek. Przecież widział, jak wchodziła do domu Eleny, co oznaczało wielkie niebezpieczeństwo.

ocenił(a) serial na 10
lilitiki

Ja czytałam książkę, wszystkie części.
Ale szczerze mówiąc serial bardzo odbiega od książkowej wersji, bowiem
Katherine oni odnaleźli, a nie ona przyszła do nich.
Nieźle pomieszane i to sprawia, że jest ciekawie.
A jeśli chodzi o drugą serię to mam nadzieję, że Jeremy zostanie wampirem, byłoby całkiem ciekawie.

ocenił(a) serial na 9
x_ti22

Ja tez czytałam wszystkie części. W ksiązka sprawy miały się zupełnie inaczej,więc nie da się powiedzieć co będzie dalej.Ale to dobrze, że jest inaczej.Przynajmniej mamy ciekawostkę.
Dokładnie w książce ona się ukrywała.
Mam nadzieję, że druga seria szybko przyjdzie,bo juz nie mogę sie doczekać;(

ocenił(a) serial na 8
lilitiki

Faktycznie, serial bardzo odbiega od książki.

(spojler)

Ja z kolei jestem ciekawa, czy Tyler będzie wilkołakiem, tak jak właśnie było to w powieści, bo w tym ostatnim odcinku było coś z nim nie tak. Chociaż on i tak jest z charakteru zupełnie inny tutaj - znaczy dalej jest bezmyślnym dupkiem, ale teraz ma dobre zamiary.
Bardzo mi brakuje w serialu książkowej Meredith. Fajna postać, której tutaj w ogóle nie umieszczono.
Co do Damona, to zastanawiają mnie te jego "ludzkie" uczucia, moment, kiedy przyszedł szczerze porozmawiać z Jeremim, te jego wszystkie przeprosiny - czy to tylko gra, czy coś więcej. No i przemiana Jeremiego - on po tych wszystkich tabsach musi umrzeć, ale czy zostanie wampirem (przecież musi napić się ludzkiej krwi), to jest naprawdę ciekawe.
Śmierć Johna mnie nie martwi - był dupkiem (zabicie Anny).

Trochę paskudnie ze strony twórców, że zostawili tyle pytań bez odpowiedzi na koniec serii. To znaczy to jest fajna sprawa, bo zachęca do obejrzenia kolejnej serii, ale chyba przesadzili :P

kravitz

tak było w true blood i zmierzchu. Jednakże w Pamiętnikach był kiedyś fragment, gdy Damon powiedział Elenie, że to tak nie działa! Oni nie potrafią wyczuć siebie na wzajem. A Stefan słyszał głosy, dlatego, że wampiry się paliły - cierpiały. Słyszałby każdego innego człowieka w takiej sytuacji.

booogna

no to ja już nie wiem czy oni kapują jak widzą wampira, że to wampir czy nie:D

ocenił(a) serial na 10
lilitiki

Mnie zastanawia czy Caroline umrze. a co do Kathrine tak myślałam, że wróci w tym odcinku.

kravitz

mi sie tez kojarzy moment z któegos z wczesniejszych odcinków, co elena pytala stefana czy nie może wyczuc innych wampirów i on odpowiedział, że nie. Ale ja juz nie wiem ;p
Ale fakt, Damon byl zdziwiony, tylko nie wiadomo czy dlatego, ze myslal, ze go elena pocałowała czy moze dlatego, że rozpoznał Katherine..

ocenił(a) serial na 3
kravitz

Dlaczego piszecie: Damon wróci i uratuje Elenę?
Przecież Katherine nie skyrzdzi jej..bo przecież jest nią "zafascynowana".
I to jest temat na cały sezon 2.

ocenił(a) serial na 10
Cattheriine

zgadzam sie ; D byl fragment gdzie stefan lub damon mowil ze nie wyczuwaja sie nawzajem.
a mi sie wydaje, ze Kath zwieje, i nie bd w pierwszym odcinku spotkania Elena - Katherine

VeLkA02

Całkiem możliwe, że Katherine zwieje i nie spotka się z Eleną. Może John, jeśli w ogóle będzie jeszcze żył, powie Elenie o Katherine...
I jestem pewna niemal na 100%, że wampiry nie mogą wyczuć siebie nawzajem. Świadczy o tym wiele scen z poprzednich odcinków m.in. Stefano był na potańcówce z Eleną i wtedy mówił jej, że nie może wyczuć innych wampirów (chyba 13 odcinek) albo chociażby, kiedy ten wampir (Fredrick? Jakoś tak...) pomylił Elenę z Katherine. Przecież nie zrobiłby tego wiedząc, że nie jest wampirem...

Neff

przeciez wampiry to fikcja. cale ich zycie to fikcja. tworczosc scenarzystow to fikcja. Wampiry sa takie i takie tylko wyobrazni czlowieka. Nie ma pierwotnego wzorca jaki powinien byc wampir. Sa przedstawiane w filmach czy tam serialach, ksiazkach wg woli autora. jedni wymyslaja ze moga zyc tylko dzieki krwi zwierzecej(no edward) damon woli ludzka a stefan 'wiewiorki.' ;] jedni moga ich stworzyc jako stworzenia mogace funkcjonowac za dnia inni ze tylko w nocy, a jeszcze inni ze wampiry sie moga wyczuwac na wzajem. Wiec nie powinnyscie sie sugerowac jakimis wczesniejszymi innymi doznaniami wampirow szczegolnie nie powinnyscie sie kierowac zmierzchem. To zupelnie inny zamysl autorki.
A co do Damona on na pewno wiedział ze to jest kat a nie elena. Elena by go nigdy nie pocalowala on o tym dobrze wiedzial a dodatkowo teraz musi sie na nowo uporac ze swoim wewnetrzyn ja ktore od 'teraz' nakazywac bedzie mu czynienie dobra a zla tylko wtedy kiedy bedzie to konieczne a nie wtedy gdy bedzie mial na to ochote. Wie ze jak spieprzy to bedzie i po nim i po stefanie i w ogole po wszystkim. Zaczyna odzyskiwac zaufanie brata i bonnie i na pewno nie bedzie chcial tego zniszczyc i chociazby dlatego nawet jesli kocha elene nie bedzie sie staral zniszczyc jej zwiazku ze stefanem moze co najwyzej w typowy dla siebie sposob bedzie draznil dalej stefana. I ja mam nadzieje ze pomimo wszystko nie bedzie z elena byloby to dla mnie nudne. O wiele ciekawsze jest patrzenie jak zmaga sie na nowo ze swoim czlowieczenstwem od ktorego juz nie bedzie umial odejsc bo za wiele zaszlo dla niego w krotkim odstepstwie czasu zeby mogl probowac z tym skonczyc. za duzo zawsdziecza ludziom. Ja ma nadzieje ze bedzie z bonnie wg mnie stworza o wiele wiele ciekawszy wontek niz stefan i elena. Bo elena jest taka zwyczajna a bonnie ma swoje dziedzictwo i nie bylo w historii wampirowskiej czegos takiego zeby wampir byl zwiazany ze swim odwiecznym wrogiem - czarownicami. a noz widelec moze doczekaja sie potomstwa :d i to bedzie prawdziwa bomba i bonnie sie okaze silniejsza od emily np i wprowadzi do swojego dziedzictwa nowa historie, cos czego zadna czarownica ani wampir sie nie spodziewali ze moze sie stac.

Mariebell

wątek* :P sorry pisalam na szybko.

Mariebell

Faktycznie, zupełnie zapomniałam, że było parę scen, które dowodzą, że w VD wampiry nie wyczuwają się nawzajem. Dzięki wszystkim za odpowiedź:*

ocenił(a) serial na 10
kravitz

Damon nie mógł wiedzieć, że to jest Katherine. W odcinku 11 bodajże, jak ' porwał Elenę ' rozmawiał z nią w barze, że wcale się wyczuwać nie muszą. A trzymał się za brodę i miał taką zamurowaną minę bo nie spodziewał się tego, że Elena (nie wiedział, że to Kath. ) mu się odda i pocałuje. Zamurowało go i tyle.

Poza tym, przez to co mówiła mu Pearl i Anna po wyjściu z tego grobowca
Damon znienawidził Katherine. I kiedy dusił Isobel Katherine nazwał suką i powiedział, że jak chce to niech ona sama go szuka, bo on jej szukać nie ma zamiaru. :P

ocenił(a) serial na 10
megaami

on przeniosl swoje uczucia na Elene. a jakby zobaczyl Kath chcialby ja zabic albo wykurzyc z miasta

ocenił(a) serial na 7
VeLkA02

Damon nie zorientował się ze to Kat.. inaczej cos by zrobił.... w książce było wszystko inaczej sam Damon jest inny dopiero w 7 książce zaczyna odczuwac człowieczeństwo i jeżeli będzie z Eleną to nie szybciej niż w 3-4 sezonie

ocenił(a) serial na 10
Mariebell

ale poleciałas z tym, żeby wampir z czarownica byli razem :P:P hehee; no
ale kto wie...

Myśle, że Damon włączył guzik 'człowieczeństwo', bo w końcu po 150 latach
znalazł miejsce dla siebie, zaczyna mu sie układać z bratem powiedzmy, ma
przyjaciółke ^^ i ciekawe rzeczy się dzieja w rodzinnym miescie. I
włączając ten przycisk, wrócił(albo wraca) do starego siebie przed
przemianą, czyli dobrego brata.

ocenił(a) serial na 10
evasive

Damon chyba już właczył tryb "człowieczeństwo". :)

ocenił(a) serial na 10
Bloody_Anna

Sama musze sie poprawić. Nie chyba a napewno.

ocenił(a) serial na 8
kravitz

Jednak mimo wszystko ta cała Jenna widziała Damon'a i Elenę/Kath, ciekawe czy powie Stefanowi. Na pewno jakiś wątek 2 sezonu będzie o tej całej scenie godnej Romea na ganku:P
Zresztą myślę, że wbrew pozorom Kath poczeka na Elenę w kuchni (bo przecież Elena tam poszła) i kiedy ta ją zobaczy ucieknie. W końcu ktoś musi powiedzieć braciom że ich dawna miłość wróciła! A i w książce z tego co pamiętam Kath była zazdrosna o to, że bracia zakochali się w Elenie...i wróciła

ocenił(a) serial na 10
asmi_s

A mi się wydaje ,ze będzie inaczej. Elena wejdzie do kuchni tu takie napięcie....ale tam już nie będzie Kathrine. Będzie tylko jej ojciec i ona zadzwoni na karetkę. No i potem jeszcze znajdzie Jeremy'ego..
Wydaje mi się ,że Kethrine tak szybko się nie pokaże....;D

...;)...

ocenił(a) serial na 10
Jasperek123443

mi tez sie wydaje, trzeba podkrecic napiecie, ale ja uwazan tvd za jeden z najmiej przewidywalnych seriali, mozemy gdybac gdybac i tak bd co innego ; p

VeLkA02

ale jakim cudem katherine weszła do domu eleny, przeciez nie została zaproszona. . . .

ocenił(a) serial na 10
robert_z_fia

Została zaproszona ^^
Jenna powiedziała coś w tym stylu "Jest już późno, powinnaś wejść do środka"

ocenił(a) serial na 7
VeLkA02

Też myślę że Kath zniknie na jakiś czas... W każdym razie na pewno nie dojdzie do konfrontacji Elena-Kath w 1 odcinku:)

Mam nadzieję że Damon będzie z Bonnie:) Elena naprawdę pasuje do Stefcia. A gdyby była z Damonem to już nie było by odwrotu. no i to zniszczyłoby tą powoli odbudowującą się więź pomiędzy braćmi.

Wiem że w książkach jest inaczej niż w serialu ale jeden wątek bym przeniosła na ekran :) Mianowicie to że w książkach wyraźnie coś iskrzy pomiędzy Damonem a Bonnie:)

Szczerze mówiąc to nie rozumiem czemu Bonnie jest dość często atakowana na forum. Ja na jej miejscu chyba zrobiłabym to samo. Gdyby wyłączyła urządzenie wampiry zrobiłyby krwawą jatkę na tej imprezie... Pokojowo to one nastawione nie były...

violet363

a kto wie co sie stało po wejsciu elenykatriny ;p do domu. przeciez damona juz nie pokazano. Wcale nie musial odejsc i tak pewnie tez bedzie, ze zaczail sie gdzies w poblizu domu zeby zbadac sprawe i w razie czego wkroczyc z pomoca. wiedzial wiedzial na pewno, że to nie elena. wiec i wiedzial ze nie moze tak po prostu odejsc. przeciez akurat w tym przypadku wampiry z pamietnikow rowniez sa obdarzone dobrym sluchem i watpie w to aby bedac tuz 5 metrow od domu nie slyszal jaka konwersacja i pomiedzy kim toczy sie w kuchni. tylko, ze on johna nienawidzi wiec mu to bylo wszystko jedno czy kat go zabije czy nie.

ocenił(a) serial na 10
violet363

violet363 - teraz to pojechałaś z tym Damonem i Bonnie. Uśmiałam się.
Po 1 oni wcale do siebie nie pasują. Po 2 ona go nienawidzi.
Po 3. Mimo, że on jest jej wdzięczny, że go uratowała to i tak jej nie lubi. To jest po prostu niemożliwe.

megaami

Damon i Bonnie byliby ciekawą parą,to muszę przyznać^^
Ja również jestem ciekawa,co będzie dalej.Czy Jenna powie o wydarzeniu Stefanowi i czy Elana spotka Kath.
Nie wiem czemu,ale przychodzi mi do głowy,że Elana wejdzie do kuchni i zobaczy Jeremy'ego z tym Johnem,jak się będzie pożywiał krwią.To tylko takie moje sugestie i spekulacje :)
Ubolewam,że trzeba czekać aż do września na drugi sezon.Mogliby trochę wcześniej zrobić kolejny sezon ;]
Co sądzicie o moich przypuszczeniach?
Pozdrawiam.

ocenił(a) serial na 10
megaami

Bonnie i Damon no way!

ocenił(a) serial na 10
VeLkA02

Oj tam ;D Elena na początku też nie znosiła Damona :D w pysk mu dała ;p
Dopiero skończył się 1 sezon... Będą się dziać jeszcze różne dziwne rzeczy.. nie ma to tamto :D A Ci co tak mówią, że Bamon nie może być, bo do siebie nie pasują gadają bzdury :D To by był związek! On ją rzuca po ścianach, a ta w niego ciska zaklęciami :D Coś pięknego

Zresztą w książce Damon chętnie całował parę razy Bonnie ;p, a jak ona go pocałowała to się chłopak nam zarumienił (!!!) ;D hah
I nie krępowało go jakoś patrzenie na gołą Bonnie w wannie :D;D
Stefan się odwrócił, a on tylko pomyślał 'nie wiesz co tracisz ;D'. A na koniec uścisnął ją tak, że omal jej nie udusił <3 no ale niestety :D Nasza czarownica była otępiała i nie wiedziała o co kaman zwłaszcza, że wcześniej to nasz D. chciał ją zabić (Matta i Meredith też). Z tego powodu odruchowo zaczęła krzyczeć... I było napisane, że jeszcze trochę, a lód, którym skute jest jego serce, w końcu by pękł. No, ale wszystko poszło na opak... Smith mnie bardzo zdenerwowała końcówką tego momentu..

użytkownik usunięty
VeLkA02

yea .. no way.
mogłoby być Stefan i Bonnie, albo gdy teraz wróciła Kath. to znowu jakoś Stefcia oczaruje i będzie z nią. ^^
a Damon i Elena będą szczęśliwi razem ;d

ocenił(a) serial na 8

Jeśli chodzi o to całe wyczuwanie wampira przez wampira to nie wiem jak to jest, ale przecież Damon wyczuł Anne na tym festynie. To jest ten sam odcinek...myslę, że wie ze to Kathrine, Damon nie jest głupi. A co miał zrobić rzucić się na silniejszego wampira? On jest na to za sprytny, pewnie wpadnie w odpowiednim momencie.

A co do Bonnie i Damona to w książce on jej się od początku podobał ale się go bała. A serialowa Bonnie go nienawidzi. A poza tym książkowa byłą słodka i niewinna. Serialowa jest zupełnie inna.

LadyRebel

bonnie i damon beda pewnie razem. no dajcie spokoj jej zwiazek z dammonem bedzie o wiele wiele ciekawszy niz zwiazek eleny i stefana albo eleny i damona. oni oby dwoje maja ta ikre ktorej brak jest elenie i stefanowi sa jak stare dobre malzenstwo mam nadzieje ze im troche rozbuduja ten zwiazek.(elenie i stefanowi) zeby dzialo sie cos ciekawszego...
a co do B&D nienawidzili sie owszem ale na poczatku. damon sie zmienia bonnie to widzi i wie ze to nie jest pic na wode a domon wie ze teraz juz nie bedzie mogl sobie pozwolic na czynienie zla dla kaprysu i wydaje mi sie ze nawet by tego juz nie chcial. zrobi cos zlego, jesli bedzie po prostu musial. A Bonnie tylko jest taką krowa ktora duzo ryczy a malo mleka daje. Jak przyjdzie co do czego to nic im nie zrobi. moze i jest przyjaciolka eleny i sobie to ceni ale wie ze gdyby odebrala jej damona i stefana to skrzywidzilaby ja znacznie bardziej niz to ze elena stracila rodzicow a sama przezyla i dluzo nie mogla sie z tym pogodzic. po stracie braci pewnie nie pogodzilaby sie juz w ogole.

ocenił(a) serial na 10
kravitz

Wydaje mi się że przed pocałunkiem Damon nie wiedział że to Katherine ale potem jest ta taka scena gdy się dziwnie patrzy i dotyka sobie ust...myslę że nie wie napewno, ale coś mu nie pasowało. Bo gdyby się zorientował to przecież nie poszedłby sobie spokojnie dalej w momencie gdy Kaska weszła do domu Eleny! plus po tylu latach obsesyjnej miłosci do niej nagle spotyka i całuje kobiete swojego życia i też nie reaguje?
Ale jestem pewna na 90% że w 1 odcinku 2 sezonu jednak go olśni i wróci sie do domu Eleny...
Ale co do Damona i Bonnie to bardzo wątpie w ich jakikolwiek związek. Myslę że teraz serial zmierza do trójkąta Damon-Elena-Stefan. Widzieliśmy już i wszyscy wiedzą że Damon kocha Elenę i nawet ją pocałował (nie do końca ją, ale on tak myślał a to sie liczy) mimo że to dziewczyna jego brata (facet jak zawsze robi co chce xD. Więc ten wątek napewno zostanie pociągnięty :)

Skylaria

Znalazłam jeszcze jedną rzecz która może świadczyć o tym, że Damon jednak rozpoznał Catherine. Może i wampiry nie rozpoznają się wzajemnie, ale wampiry an pewno "czują krew" w ludziach. A w sumie w tej scenie Damon dotykał szyjo-twarzy niby Eleny, więc raczej zorientował by się, że nie jest człowiekiem. W poprzednich odcinkach jak Stefan chciał "osuszyć" i zabić tą dziewczynę z wyborów Miss Mystic to było coś takiego pokazane, że czuł pulsację krwi na jej szyi i to go kusiło.