PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=659116}

Orphan Black

2013 - 2017
7,9 29 tys. ocen
7,9 10 1 28953
7,3 7 krytyków
Orphan Black
powrót do forum serialu Orphan Black

Chyba tak można jednym zdaniem podsumować Orphan Black, przynajmniej jeśli chodzi o Polskę. Żadna z naszych
stacji go nie emituje i z tego co wiem nie ma tego w planach, nikt o nim nie rozmawia (nawet tutaj bardzo mało
tematów), a szkoda, bo to bardzo dobry serial. Bez wątpienia gwiazdą show jest Tatiana Maslany, która robi to co
wielu przed nią próbowało czyli gra kilka postaci jednocześnie. Uważam jednak, że na palcach jednej ręki można
policzyć aktorów, którzy byli w tym tak przekonujący jak ona. Każde jej wcielenie jest inne do tego stopnia, że można
pomyśleć, że to zupełnie inne aktorki, którym ktoś komputerowo dokleił twarz Tatiany. Rewelacyjna robota.
Niesprawiedliwością byłoby jednak stwierdzenie, że Maslany ciągnie ten wózek sama. Serial broni się solidną
fabułą, ciekawymi i dobrze zagranymi postaciami (nie tylko Sarah i jej "siostry") oraz cyberpunkowym klimatem.
Przede wszystkim jednak piekielnie wciąga, 40 kilka minut mija jak z bicza strzelił, a po obejrzeniu jednego odcinka
natychmiast ma się ochotę na następny (radzę jednak dawkować sobie przyjemność, bo pierwszy sezon to tylko 10
odcinków). Telewizja przeżywa rozkwit, na rynku jest wiele świetnych seriali, nie sposób obejrzeć je wszystkie.
Orphan Black padł ofiarą tej ogromnej konkurencji, ale moim zdaniem to pozycja, której miłośnik dobrej telewizji nie
powinien sobie odmówić, a już na pewno miłośnik dobrego Sci-Fi.

bozon

Bo to serial kablówkowy, więc potrzebuje więcej czasu, żeby ludzie się o nim dowiedzieli, niż seriale z ABC, NBC, CBS, FOX, czy CW. Ale serial jest naprawdę dobry, wiec powinien w końcu przyciągnąć uwagę większej ilości osób, niż teraz ;)

bozon

Nakręcili dopiero 10 odcinków, nauczyłam się już nie oglądać seriali które dopiero co się zaczynają. Spodoba mi się serial i zaraz się okaże że nie kręcą dalej bo im się nie opłaca, lub muszę czekać pół roku zanim zaczną kręcić kolejny sezon. Nie raz tak już miałam i nie bawi mnie to. A w tym przypadku okres między jednym sezonem a drugim to prawie rok. Bez sensu...

ocenił(a) serial na 5
brgoss

w przypadku każdego serialu obecnie tak jest, że przerwy między sezonowe trwają tyle czasu.. fakt mogłyby być krótsze.. ale nie są.

Zetnakatel

No nie do końca masz rację. Np. Agenci NCIS przerwa między seznonami to niecałe 4 miesiące, nie chce mi się dalej sprawdzać, ale rok czasu to rzadkość.

ocenił(a) serial na 5
brgoss

Nie, rok czasu nie jest rzadkością, rzadkością to jest to o czym piszesz w dodatku wtedy co kilka odcinków masz przerwę co 2-3 tygodnie. Bywają i skrajne przypadki jak Person of Interest gdzie jest emisja jednego odcinka 3 tyg przerwy, drugi odcinek i 2 tyg przerwy.. potem dwa odcinki normalnie i znów 3 tygodnie przerwy.. to nie jest dla mnie oglądanie...
Obecnie oglądam 11 seriali, tylko jeden z nich ma przerwy sezonowe krótsze niż rok.. co też jest w zaokrągleniu bo ten rok to 9-10 miesięcy a nie 12 ;)

brgoss

Rok czasu to nie rzadkość ;) Jest to serial stacji kablowej, tam przerwy zazwyczaj tyle trwają niestety :C

ocenił(a) serial na 10
Quaint_2

Dokładnie. Jeśli serial się utrzymuje, leci jeden sezon na rok. Jeśli jest to serial np jesieni/wiosny, to nie przeniosą go nagle na midseason, tj. zima/lato. Przerwy jesiennych z kolei często wynikają właśnie z przeróżnych świąt po drodze, podobnie z tymi wiosennymi. Zazwyczaj ostatni odcinki lecą w midseasonie.

ocenił(a) serial na 10
Quaint_2

Wydaje mi się że faktycznie jednym z powodów jest to, że jest to serial telewizji kablowej, ale według mnie, mają dużo do montażu, a poza tym sama główna bohaterka gra 5 postaci, więc nakręcenie całego sezonu, wraz z montażem też na pewno trochę trwa :)

ocenił(a) serial na 9
brgoss

Prawie wszystkie seriale emitowane są w tempie 1 sezon na rok. Jeśli w sezonie jest 23-24 odcinki to biorąc pod uwagę jakieś obsuwy (święto, ważny mecz etc.) wyjdzie 0.5 roku lub mniej przerwy. W przypadku 12 odcinków siłą rzeczy będzie prawie rok przerwy.

ocenił(a) serial na 6
brgoss

A czyli odcinków jest tylko 10 myślałam , że więcej tylko nie wstawili na zalukaj. Mhmm szkoda serial dobry i chętnie bym zobaczyła jak to się ułoży dalej.

ocenił(a) serial na 7
bozon

hm.... obejrzałam 3 odcinki, bo zaintrygowały mnie wasze komentarze, nie powiem, że mi sie nie podoba (jestem serialoholikiem), ale chyba jeszcze coś nie zaskoczyło, mam stosunek lekko ambiwalentny. Zobaczymy po dzisiejszej dawce kilu odcinków.

ocenił(a) serial na 7
panizemsta

update.... super serial. czekam na drugi sezon.

ocenił(a) serial na 10
panizemsta

Twoje komentarze made my day!

ocenił(a) serial na 5
panizemsta

A ja sobie dałam spokój po dwóch odcinkach. Ile to już było podobnych seriali o bliźniaczkach, nadludziach itd. Także mnie nie przekonał, więc to może nie tylko kwestia marketingu.

PS. Nie wiem czemu, ale od początku oglądania miałam wrażenie, że to produkcja brytyjska.

ocenił(a) serial na 9
creep_

Ja miałem podobnie. Od początku miałem wrażenie że to brytyjski serial ale to po prostu taki klimat serialu. Myślę, że to akurat jest tutaj na plus.

Rozumiem, że Ci się nie podobał, każdy ma swój gust, ja dałem szansę 3 odcinkowi i jakoś tak wyszło, że dojechałem do końca sezonu. A warto było :)

Jeżeli będziesz miała trochę wolnego i spokój w umyśle, polecam wrócić i spróbować jeszcze raz.

ocenił(a) serial na 5
Unibet_78

Klimat jest fajny, dialogi też. Mi sama fabuła nie przypadła do gustu (za dużo fantastyki). Kto wie, może za jakiś czas tu wrócę, w końcu słychać tyle pochlebnych opinii, a nuż jednak warto dać szansę i wkręcić się w serial...?

ocenił(a) serial na 7
creep_

Cóż to w końcu serial science-fiction. Fantastyki będzie jeszcze więcej, więc jeśli właśnie to Ci w tym serialu nie odpowiada to ja bym sobie jednak odpuścił.

ocenił(a) serial na 10
Unibet_78

To jest Brytyjski serial, tworzy go stacja BBC America to kablowa brytyjska telewizja ;-)

ocenił(a) serial na 7
jasiu9208

Orphan Black to kanadyjski serial, nie brytyjski.

ocenił(a) serial na 10
bozon

BBC America – kanał telewizyjny produkowany przez BBC Worldwide, komercyjne skrzydło brytyjskiego nadawcy publicznego BBC, i skierowany na rynek amerykański.

ocenił(a) serial na 7
jasiu9208

Zgadza się tylko, że Orphan Black nie jest wcale stworzony przez BBC America. Ta stacja tylko go emituje w Stanach. Serial powstał na zlecenie kanadyjskiej stacji Space.

ocenił(a) serial na 10
bozon

Masz rację ;-) ja się myliłem, to Kanadyjski serial.

ocenił(a) serial na 9
jasiu9208

Kanadyjski nie brytyjski.

ocenił(a) serial na 10
creep_

A powiedz mi jakim cudem można by tego nie wiedzieć, chociażby.. po obejrzeniu tylu filmów w przeszłości?

ocenił(a) serial na 8
bozon

Serial jest naprawdę świetny. Stwierdzenie bardzo dobre, bo faktycznie nikt z moich znajomych nie zna Orphan Black;) Dla mnie 9/10.

ocenił(a) serial na 10
CrazyFigo

No, bez jaj, ja to nawet postanowiłam wrócić do zainteresowania neurobiologią ;x

ocenił(a) serial na 8
bozon

Ja natknąłem się na serial dzięki filmowi "Orphan", który niesamowicie mi się podobał, a jak za każdym razem szukałem coś z tego filmu, to zaraz mi się Orphan Black pokazywało, to pomyślałem, że zobaczę, bo opis sugeruje coś ciekawego.
Mojemu znajomemu film "Orphan" poleciłem i też się na serial natknął i zaczął go oglądać, a nic mu wcześniej o nim nie mówiłem.
Mi jakoś podobał się od pierwszego odcinka i w każdym następnym dzieje się niesamowicie dużo, jakby miał to być przedostatni, albo ostatni odcinek sezonu.

ocenił(a) serial na 10
bozon

Powiem tak. Dla mnie to najlepszy serial jaki oglądałem, przynajmniej dotychczas. Uwielbiam wiele seriali, ale Orphan Black to czołówka czołówki. Masz rację, piekieeeeeeeeeeeeeeeeeelnie wciąga, nim się obejrzysz, odcinek się kończy. I chce się więcej! Jestem wniebowzięty grą aktorską Tatiany, ale Jordan Gavaris czy Maria Doyle Kennedy również dają radę i stworzyli ciekawe kreacje. Dla mnie jedynie mała Kira jest trochę niemrawa, ale nie spodziewajmy się wiele po dziecku :)

ocenił(a) serial na 7
bozon

Jest to dobry serial. Takie soft science-fiction. Jest dobrze zagrany. Ma fajnie skonstruowanych bohaterow. Scenariusz tez jest dosc zmyslny, mimo kilku wpadek. Tatiana Maślanka wykonuje kawal dobrej roboty przekonywujaco wcielajac sie w postacie o roznej osobowosci, charakterze, temperamencie. Jest to chyba najlepszy kanadyjski serial jaki ogladalem. Watki ukrainskie zrozumiale w kontekscie duzej ukrainskiej diaspory w Kanadzie. Glowna aktorka, sadzac po nazwisku, tez ma chyba ukrainskie korzenie i ewidentnie ma slowianskie rysy twarzy.

Pierwszy sezon to bylo bardzo mile zaskoczenie. Trzymal w napieciu, wciagal. Natomiast niepokoj wiaze sie z rozwinieciem tej historii. Niestety, czesto tak bywa, ze latwo jest zaintrygowac widza czyms swiezym, zaskakujacym, ale tylko na poczatku. A potem fabula coraz bardziej sie zapetla, poprzez coraz to nowe watki, az do przesytu. Tego typu serial nie powinien ciagnac sie jak opera mydlana. Moglby sie zakonczyc, zawiazac w obrebie dwoch sezonow, moze trzech. Pod warunkiem, ze zakonczenie bedzie rownie blyskotliwe, jak wstep.