PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=771634}

Opowieść podręcznej

The Handmaid's Tale
2017 - 2025
7,9 79 tys. ocen
7,9 10 1 78591
7,8 27 krytyków
Opowieść podręcznej
powrót do forum serialu Opowieść podręcznej

Czytałam książkę, a dokładniej słuchałam audiobooka w genialnej interpretacji Magdaleny Cieleckiej.
Cielecka czyta "ascetycznie", co sprawia, że opowieść brzmi nadzwyczaj dobitnie i robi naprawdę mocne wrażenie.

Teraz sięgnęłam po serial.
Za mną dwa odcinki i muszę powiedzieć, że na razie jestem bardzo rozczarowana.
Moim zdaniem za dużo tu zmian, zupełnie niepotrzebnych i spłycających dramat bohaterki (np. w książce Freda nie znała dalszych losów swojego męża, co wzmacniało jej wolę przetrwania, odnalezienia go).

Może po obejrzeniu dalszych części zmienię zdanie, ale póki co, serial wydaje mi się letni. Nie tylko nie wbija w fotel, ale nawet momentami się dłuży.

Nie rozumiem też po co w serialu zdradzono prawdziwe imię Fredy (i na jakiej podstawie nazwano ją akurat Jude), skoro w książce imię bohaterki nie pada ani razu, co również mocno wzmacnia tajemnicę.

Poza tym już po 2-ch odcinkach widzę, że twórcy jakieś 3/4 scenariusza musieli napisać z głowy, bo treść powieści nie wypełni aż 10-u epizodów, nie mówiąc już o 2-gim sezonie, którego powstanie jest już przesądzone.

I po co tak robić?

anna1412

no właśnie tak przeglądam forum i szukałam tematu związanego z treścią książki, bo mnie w przeciwieństwie do większość serial, bardzo zawiódł. Odnoszę wrażenie, że wszyscy konformistycznie powtarzają jeden za drugim jaki ten serial jest świetny. Z pewnością jest na fali w dzisiejszych czasach. Ogólnie luki fabuły, opis tego jak funkcjonuje to całe nowe państwo powoduje u mnie falę pytań: jak to w ogóle może działać??? Chyba zdecyduję się na przeczytanie książki, żeby sobie rozjaśnić, chyba, że w książce też tego nie ma? Główna bohaterka jest słabo zagrana, o ile bardzo cenię panią Moss za Top Of The Lake, tak w przypadku tego serialu, odniosłam wrażenie jak by w niektórych scenach grała nie tymi emocjami, którymi trzeba, jest dla mnie mało wiarygodna.

ocenił(a) serial na 7
anna1412

A tak się właśnie zastanawiałam, czy oglądać po przeczytaniu. Rozczarował mnie wiek bohaterów: w książce byli mniej atrakcyjni i po prostu starsi (Serena i Fred). I nawet filmowy Nick jakiś taki niepasujący. Ciekawe jednak, co będzie w drugim sezonie? Bo książka nie wyjaśnia dokładnie co się stało z Fredą.

anna1412

książkę czytałam baardzo dawno temu; nie wszystkie szczegóły pamiętam;
mam problem z oceną tego serialu: z jednej strony bardzo odchodzi od powieści, zostaje dużo dodane, a z drugiej mówi o ważnych sprawach i mam teorie, że tylko to powoduje tak dobre oceny;
książkę przeczytałam tzw jednym tchem, a serial chwilami się dłuży

anna1412

A mnie się podoba. Serial został w jaki sensie dopasowany do współczesności (książka ma już blisko 40 lat), poza tym jest więcej wątków bo sadzę że materiał stricte książkowy wyczerpał by się gdzieś w połowie sezonu. A co do wieku Sereny i Freda to ta zmiana podoba mi się bardzo, bo w jakiś sposób zbliża bohaterki (takie podobne, a takie inne).