PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=339345}
7,9 49 tys. ocen
7,9 10 1 49352
8,0 12 krytyków
Odwróceni
powrót do forum serialu Odwróceni

Książka Dziada

ocenił(a) serial na 10

Niedawno przeczytałem książkę Henryka Niewiadomskiego pseudonim ''Dziad''(w serialu ''Ptasiek'') ''Świat według dziada'' książka opisuje dużo faktów z dokumentu ''Alfabet mafii''. Dziad zarzeka się że nie był bossem mafii Wołomińskiej jak to opisywały gazety i ciekawy jestem czy to prawda co wy o tym sądzicie.

ocenił(a) serial na 9
Hazers

Też czytałem tą książkę, tak samo jak książkę Słowika "Skarżyłem się grobowi". Oboje wybielają się bardzo w tych książkach. Dziad to był (umarł nie dawno w więźieniu) typ człowieka nie pasujący do opinii gangstera. Taki niby dobroduszny spokojny starszy pan... Zdarzały sie chwile kiedy pokazywał drugie oblicze całkiem odmienne od tego na codzień.

użytkownik usunięty
Hazers

Także czytałem książke Dziada. Wg mnie pisał bardzo przekonywująco. Sam nie wiem co myśleć. Czy on był tym szefem gangu wołomińskiego, czy też nie, nie umiem ocenić. Media mówią swoje, a one jak dobrze wiemy, nie zawsze mówią prawdę. Książki Słowika nie czytałem, ciężko dostępna jest. Teraz pytanie do tych co ją czytali: czy jest ona tak samo ciekawa jak książka Dziada?

ocenił(a) serial na 10

A wiecie gdzie można dostać książkę Słowika bo na allegro nie ma

użytkownik usunięty
Hazers

Obecnie bardzo ciężko ją zdobyć. W księgarniach internetowych nie ma. Na allegro jak się pojawi to za śmiesznie wysoką kwotę 300 zł. Chyba nigdy jej nie przeczytam, a tak bardzo bym chciał. Nawet e-booka żadnego nie ma.

ocenił(a) serial na 9

Widziałem ok 2 tygodnie temu na Alegro, kosztowała ok 10PLN na dwa dni przed zakończeniem licytacji. Nie kupowałem bo już mam. W razie czego mogę sprzedać za "cenę kupna" sam dałem chyba 35PLN...

cpiotr1

chętnie odkupię :) jeśli to przeczytasz, bardzo proszę o kontakt.

ocenił(a) serial na 10
Hazers

Książkę Niewiadomskiego również przeczytałam (kupiona a jakże na allegro za śmieszne 4zł) i zgadzam się, że ciężko jest stwierdzić co z informacji podanych w mediach jest prawdą, a co fikcją. Jak już ktoś zauważył Dziad mocno się wybielał na kartach książki. Jakoś jednak czytając między wierszami wydaje mi się, że stał na czele Wołomina. Przyznaję, że to moje subiektywne zdanie, bo choć interesuję się tematem, to jednak co oczywiste nie znam najprawdziwszej prawdy.

użytkownik usunięty
czarna_87

Prawdy możemy się domyślać. Ciężko to stwierdzić, Dziad wiarygodnie przedstawia swoją wersję wydarzeń, inaczej mówią media, inaczej świadkowie. Łatwo się w tym pogubić. Chciałbym, aby prawdą było to co napisał pan Henryk, polubiłem go czytając tę książkę.

ocenił(a) serial na 10
Hazers

również czytałam tę książkę. ogólnie dość interesująca. fajnie napisana, ale... za dużo zwalania winy na innych. henryk n. ukazał siebie jako niemalże niewinnego- prócz sprawy z papierem- choć ta potem stała się jego wizytówką i popisem (oszukanie policji, a potem odsprzedawanie papieru).... z drugiej strony, kto przyznawałby się do kierowania czy siedzenia w zarządzie grupy przestępczej? tymbardziej, że ostatecznie z tego zarzutu został zwolniony....

ocenił(a) serial na 10
magnumoc

Ja miałem okazję przeczytać obie książki. Książka "Słowika" jest zdecydowanie lepiej napisana pod względem technicznym. Dziad pisał strasznie chaotycznym i prostackim językiem. Aczkolwiek uważam, że obie książki warto przeczytać. Co do zakupu książki Słowika to faktycznie jest problem. Ja ostatecznie przeczytałem ebooka.
Wracając do tematu, bardzo ciekawi mnie sprawa zabójstwa gen. M. Papały. Z tego co pamiętam to Dziad i Słowik jednogłośnie wskazują, że to Masa stoi za tym czynem. Jeśli jest w tym chociaż cień prawdy, to ja jestem przerażony tym co się dzieję w naszym kraju. Mam tutaj na myśli powiązania mafii z politykami i ogólnie powszechną zasadę "po trupach do celu" z którą część polityków naszego państwa (jak piszą w/w autorzy książek) się świetnie zaznajomiła. Co sądzicie o temacie, który w skrócie opisałem? Jakie są wasze odczucia na temat tych książek?
Pozdrawiam

mike_hitman

ksiażka "dziada" ciekawsza. a ci polecam jeszcze raz ich przeczytanie, bo pleciesz bzdury.

mike_hitman

Czytałem jedynie książkę Słowika. Jeśli książka Dziada jest chaotycznie napisana to nie wiem, czy czytać te wypociny. Książka "Skarżyłem ..." jest tez napisana dosyć prostacko, lekko chaotyczna, masa błędów stylistycznych, tak jakby żadnej korekty przed oddaniem do druku nie było (a może o to właśnie chodziło).

Odnośnie zdobycia powyższych pozycji. Nie jest to dla mnie aż tak unikatowa literatura, że muszę mieć na półce (300 zł za książkę Słowika - śmiech na sali). Na hamsterze macie obydwie pozycje w pdf. Jak ktoś ma punkty to ma sprawę załatwioną. Jak nie to sms za 3 zł i macie obydwa "rarytasy".

ocenił(a) serial na 8
Hazers

Moim zdaniem to Wariat (brat Dziada)był szefem mafii wołomińskiej ale Dziad tez miał dużo do powiedzenia. Z pewnością nie wyglądał na bezwzględnego gangstera ale znam wiele historii kryminalnych o seryjnych mordercach, którzy z wyglądu i zachowania wyglądali poczciwe i niewinnie ale mieli to drugie oblicze.

ocenił(a) serial na 9
albatros23

Dla mnie cała rodzinka Niewiadomskich ( rodzina Dziada) to była gangsterka (w większości już była)... Zarówno brat "Wariat", człowiek porywczy, brawurowy w swoich poczynaniach, szalony (stąd ksywka) toczył osobistą wojnę z Pershingiem, zastrzelony na ulicach Wa-wy w porachunkach gangsterskich. Później Dziad rządził zupełnie inaczej niż brat Wiesiek "Wariat"...taki niby dobry poczciwy człowiek, ale bezwzględny dla swoich przeciwników. Trafił z wyrokiem do wiezienia, później przedłużyli Mu wyrok za obrazę sędzi w trakcie procesu. Zmarł w więzieniu na atak serca. Po zastrzeleniu Wariata i uwięzieniu Dziada, rządy przejęła wdowa po Wariacie i przez kilka lat czerpała zyski z typowej gangsterki, kiedy i Ona trafiła do aresztu, "rozkwitły" kontakty syna Dziada, Mrówy i On przez jakiś czas prowadził rodzinny interes... Mrówa (jak Jego wuj) został zastrzelony na ulicach Warszawy... Prawdopodobnie ta wiadomość "zabiła" Dziada, który w kilka tygodni po śmierci syna dostał zawału i zmarł podczas gry w ping-ponga w więziennej świetlicy....