PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=349326}

Notatnik śmierci

Death Note
2006 - 2007
8,3 85 tys. ocen
8,3 10 1 84818
6,6 10 krytyków
Notatnik śmierci
powrót do forum serialu Notatnik śmierci

Near czy Mello?

ocenił(a) serial na 10

kto powinien zostać zastępcą L
- Near czy Mello - Mello czy Near?

Vixy

Co za głupie pytanie!;) Oczywiście, że Near(zresztą nim został).
Spokój i opanowanie gwarantem sukcesu:D

ocenił(a) serial na 9
Vixy

Jako następca L'a lepiej nadaje się Near. Jest równie nudny, autystyczny i dziecinny. Mello sam w sobie jest jednak znacznie ciekawszą postacią, zwłaszcza w mandze.

Vixy

Nie będę oryginalna... Mimo wszystko, Near.
Jest zaskakująco podobny do L'a,
tzn. pod względem charakteru i zachowania ^^
Poza tym, że zamiast wpierniczać słodycze,
buduje domki z kostek do gry ; d
Mello w sumie też mógłby być, no ale...
Near chyba bardziej się nadaje.

ocenił(a) serial na 10
Vixy

Oczywiście że Near bo Mello jest jakiś głupi:D

ocenił(a) serial na 9
Vixy

Near. Mello jest za bardzo porywczy. A Near - zachowuje sie prawie tak samo jak L. Ale i tak L nikt nie jest w stanie zastąpić, był niesamowity. Po obejrzeniu 25 odcinka odechciało mi się dalej oglądać Death Note... Bez L'a to już nie to samo.

ocenił(a) serial na 10
Trish_

Near bardziej się nadaje, ale głosuję na Mello, bo go bardziej lubię i chciałabym widzieć jak sobie daje radę jako nowy L :D

ocenił(a) serial na 10
Vixy

Near to wrecz kopia L wiec to oczywiste ze on, ale bardziej lubilem Mello, glownie za to ze nie był kopią L:P Poza tym mimo wszystko wniosl coś nowego do anime

ocenił(a) serial na 7
Shinichi

Near, gdyż był niesamowicie podobny do L'a, tyle, że był trochę mniej inteligentny i również miał swoje dziwactwa, którym było budowanie z kostek, zapałek, a u L'a żarcie na okrągło, słodyczy

Vixy

A czy mi się przypadkiem nie wydaje ale czy Near nie współpracował potajemnie z Mello ?? a może dopiero po czasie nawiązali współprace... Near to wyjaśnia w ostatnim odcinku ... Nie kojaże tylko czy Near współpracował z Mello od początku czy dopiero po czasie...

ocenił(a) serial na 9
Vixy

Żaden. Po śmierci L serial powinien się skończyć ;)

ocenił(a) serial na 10
Znawca_

Zgadzam się co do tego, że żaden z nich nie dorasta do pięt L. Near fuksem wygrał potyczkę z Yagami.

keane

To na pewno! Dodatkowo doprowadził mnie do szału mówiąc, że L nie był w stanie zidentyfikować Kiry! Wydaje mi się, ze gdyby Near musiał zaczynać wszystko od początku- tak jak robił to L - to wcale by mu tak szybko nie poszło.

użytkownik usunięty
Vixy

A ja myślę, że jednak Mello. Near był aż za bardzo opanowany i nie miał w sobie ani trochę chęci do działania. Właściwie wygrał dlatego, że Mello ciągle ryzykował, dlatego Mello jest dla mnie prawdziwym zwycięzcą.

ocenił(a) serial na 10
Vixy

Ja myślę, że Mello (uwielbiam motyw z czekoladą^^) Near był podobny do L'a, ale jednak Mello miał więcej werwy i była jakaś akcja dzięki temu :]
Podobała mi się też postać jego kompana - Matta, ale to już tak na marginesie bo raczej na następce nie nadawałby się.

ocenił(a) serial na 10
Vixy

Powinien zostać Near, bo to właśnie taki "zastępca". Mello pasowałby raczej do roli bossa mafii, dużo by się wtedy działo^^

Vixy

Mello!
Near moim zdaniem wcale nie był podobny do L. Był jego słabą kopią, dla mnie zupełnie antypatyczny. Nawet jego głos mnie drażnił...
Uważam, że gdyby twórcy większą uwagę zwrócili ma Mello, końcówka anime mogłaby być o wiele ciekawsza. Ponadto interesujący był by kontrast między genialną postacią L a całkowicie innym Mello...

Vixy

A moim zdaniem powinni zastępować go razem, bo żaden z nich osobno nie był w stanie dorównać L.

ocenił(a) serial na 10
Vixy

Zdecydowanie Mello - również uważam, że rozwinięcie jego roli mogło by ciekawie wpłynąć na anime.

Co do Neara...
Po co serwować widzom, to już widzieli…? Near to młodsza wersja L, młodsza i niestety nie będąca w stanie godnie go zastąpić… co jak co, ale powtórki nigdy nie są dobre.
Nie twierdzę, że jest to całkiem zła postać, ale czegoś mi w niej brakowało. Może gdyby dostał trochę więcej „własnych” cech byłby ciekawszy, a tak…? Wyszedł blado i był zwyczajnie nudny.

AyanoS

Near czy Mello? To jest trudne pytanie, bo niestety nie ma zbytnio z czego tego osądzić.
Obydwoje przyszli na gotowe. To znaczy: "L" poukładał większość części układanki, znalazł głównego podejrzanego, odkrył istnienie notatnika śmierci i jeszcze kilka innych rzeczy.
Nearowi czy też Mello pozostało dołożenie paru Puzzli, tzn. Pozostało tylko obserwowanie Raita i liczenie na łut szczęścia, albo jego błąd, no albo jedno i drugie.

W każdym razie Near i Mello nawet razem wzięci nie byliby w stanie dorównać "L" i temu Raito sprzed 6 lat(Ten Raito z 2013 po tym jak stracił przeciwnika w postali "L" trochę zardzewiał i stracił dużo ze swojej osoby z roku 2007).

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
ocenił(a) serial na 10
wilkszary

Myśle, ze mimo wszystko Mello. Near był co prada niemal idealną kopia L, ale zdecydowanie wole Mello.

ocenił(a) serial na 10
Vixy

Zdecydowanie Near. Jeżeli mamy mówić o następcy L'a to z pewnością on. Po pierwsze, jest równie aspołeczny, co L. Po drugie, jest inteligentniejszy od Mella ("Death Note - How to Read"). Mello jest zbyt porywczy (jedynie jego umiłowanie czekolady zbliża go do L'a). To Near ( z pomocą Mello- lecz to N wymyślił plan) pokonał Kirę. No i ma równie dziwne dziwactwa, co Lawliet.
Aha. I wcale nie jest podróbką L'a. Ma swój własny unikalny, nieco dziecinny charakter, a jedyne co łączy go z L'em to inteligencja (nieco mniejsza, ale na pewno nie mała) oraz aspołeczność wynikająca z dorastania w samotności.

ocenił(a) serial na 10
Vixy

Oczywiście Mello. Nienawidzę Neara..

ocenił(a) serial na 8
Vixy

Żaden z nich, żaden nie był godny byc jego następcą czemu dał wyraz pytając się Lighta czy zostanie nowym L po jego ewentualnej śmierci.

Bez eL'a serial stał się zdecydowanie uboższy...zrezygnowano z inteligentnych pasjonujących pojedynków dwóch potężnych umysłów na rzecz szybszej akcji bardziej zrozumiałej dla wielu osób...scenarzyści popełnili błąd...Ale to inny temat ;d

Vixy

Żaden nie był godzien zastąpić L :(