PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=225833}

Nie z tego świata

Supernatural
2005 - 2020
8,1 96 tys. ocen
8,1 10 1 96301
6,9 9 krytyków
Nie z tego świata
powrót do forum serialu Nie z tego świata

Ruby-Castiel

ocenił(a) serial na 8

Nie wiem czy zauważyliście ale wiemy co nie co o Lilith, Urielu, Lucyferze, Zachariaszu....a o Ruby i Castielu żadnej wzmianki....typowe fikcyjne postacie:D Jestem ciekawa czy to wszystko było zaplanowane czy raczej przypadek.

ocenił(a) serial na 10
LaraNotsil

przyznam się, że sama nad tym myślałam. Szukałam jakichś informacji o Castielu, ale nie znalazłam niczego. Czyli raczej taki anioł nie istniał. Ale to pewnie przypadek, bo oni raczej nie trzymają się tak szczegółów. Jeśli chodzi na przykład o Uriela to był przedstawiany jako anioł z płonącym mieczem w ręku, albo anioł odpowiedzialny za grzmoty i pioruny. A my go poznajemy jako zwykłego anioła, który ma nawet mniej do powiedzenia niż sam Castiel. Dopiero potem role się odwracają i Uriel ma więcej do gadania. Zresztą, niewązne kim są Lilith, Uriel, Zachariasz czy Ruby. Bo moim zdaniem i tak Castiel wymiata ;) mogli Uriela wogóle nie wporwadzać do serialu, bo za dużo to on do niego nie wniósł. Dobrze, że już go nie ma, bo działa mi na nerwy.

ocenił(a) serial na 8
madziak690

Nie tobie jednej działał:D Nie wiem czy oglądałaś taki film "Armia Boga" tak jest fajnie przedstawione jak Aniołowie podzieliły się na tych lubią ludzi i na tych co nami gardzą:D wiec może uriel ...tzn zachowanie...było zaczerpnięte z tego filmu:D Uriel bardzo ale to bardzo nie lubił ludzi (w supernatural) ale chodzi mi o fakt, że cała reszta jest nam znana (nie ważne, ze uriel był/jest archaniołem) chodzi mi o fakt, że te postacie są nam znane z takiej bądź innej sytuacji/opowieści natomiast dwie kluczowe role tzw pomocnicy głównych bohaterów ....nic o nich nie ma:D (nie zagłębiajmy się że Lilith znana jest z czegoś tam...ważne, ze znana jest jako demon:D uriel nie ważne że archanioł ważne ze anioł itd....zachariasz prorok, papież....tez nie ważne...stoi po stronie dobra:D a tu?? nie wiem nic o castielu czy Ruby:D)

ocenił(a) serial na 10
LaraNotsil

niestety nie oglądałam Armii Boga, chociaż film mam :) szkoda, że nawet w SN nie pokazali nam historii Castiela i raczej nie mamy co na to liczyć, bo już niedługo finał, więc skupią się nad tym. O Ruby w serialu trochę wiemy. Wiem, że trochę o sobie opowiadała Deanowi, gdy ten jej powiedział, że nie ma sposobu na uratowanie go. A ona powiedziała, żeby pomógł jej przygotować Sama na życie bez niego. Coś tam wtedy wspominała, że była człowiekiem, zginęła i trafiła do piekła. Wróciła jako demon. Wspomniała, że każdy demon był najpierw człowiekiem. Każdy, którego spotkała. Mówiła, że w piekle zapomniała kim była. To było w odcinku 3x09. No, ale to rzeczywiście niewiele o postaci, która jest w SN wystarczająco długo. No, ale to wymyślona hisoryjka. Tak samo jest i z Castielem.

ocenił(a) serial na 8
madziak690

nie chodzi mi na historii z supernatural a o historii z naszego świata:D czyli

+w naszym świecie uriel jest archaniołem w świecie supernatural aniołem (dobry-dobry)

+w naszym świecie lilith jest demonem porywajacym dzieci w supernatural jest demonem (która opętuje dzieci) (zła-zła)

+ zachariasz u nas prorok w supernatural anioł (dobry-dobry)

+ azazel u nas upadły anioł w supernatural demon:D (zły-zły)

- ruby u nas ?? a w supernatural demon (?-zła)

-castiel w naszym świecie ?? w swiecie supernatural anioł (??-dobry)

o takie zestawienie mi chodziło:D

ocenił(a) serial na 10
LaraNotsil

poprawiłabym aby to

+w naszym świecie uriel jest archaniołem w świecie supernatural aniołem (dobry-zły)

przecież zdradził aniołów, bo sam ich zabijał. A wiesz co? a może Castiel to któryś z 7 archaniołów tylko tak się nazywa, bo chce ukryć swoją prawdziwą tożsamość. Coraz bardziej się nad tym zastanawiam. Bo tak trochę głupio, że wszyscy są jacyś prawdziwi, a on fikcyjny.

ocenił(a) serial na 8
madziak690

nie nie Uriel jest dobry mimo, że zdradził....widzisz to, że nie lubi ludzi i chce apokalipsy nie oznacza, ze jest złym aniołem:D jeżeli faktycznie masz Armie Boga to zobacz ten film koniecznie Główną postacią jest Gabriel:D Trwa wojna aniołów:D podzielili się na tych co lubią małpy (czyli nas) i nie lubią:D mogłaś sie nie przyznawać, że masz ten film bo bym Ci powiedziała dlaczego nie był złym aniołem:D i to nie oznacza, że żeby zrozumieć motywy w supernatural trzeba zobaczyć armie boga to jest na zasadzie "spojrzenie inaczej na aniołów ....." i to Cię uświadomi i zrozumiesz dlaczego niektórzy aniołowie to rzeźnicy:D

ocenił(a) serial na 10
LaraNotsil

możesz mi opisać po krótce Armię Boga i o co chodzi z aniołkami, bo raczej nie mam czasu na obejrzenie :( ja o aniołach oglądałam właśnie film Gabriel, który został zesłany żeby ocalić Ziemię. Był on ostatnim z 7 archaniołów, bo 4 zginęło, 1 upadł, a jeszcze 1 Michał przeszedł na ciemną stronę i właśnie z nim walczył Gabriel. Dopiero na końcu dowiedział się, że walczy z własnym "bratem". Dlatego mi się Uriel kojarzy z tym Michałem. Swoją drogą to coś czuję, że Castiel naprawdę się tak nie nazywa jak mówi i się okaże, że jest on jednym z archaniołów.

ocenił(a) serial na 8
madziak690

zbyt dobry jest to film, żeby Ci go opowiedzieć:D http://www.filmweb.pl/f3929/Armia+Boga,1995 i jest to kolejny film w którym diabeł przedstawiony jest jako wielki fan człowieka:D

ocenił(a) serial na 10
LaraNotsil

W supernatural Lilith też jadła dzieci...
Poza tym nie zgodzę się co do Zachariasza i Uriela bo w supernatural to były dupki.

ocenił(a) serial na 10
madziak690

Myślę, że gdyby nie było Uriela to było by dość nudno. W końcu potrzebujemy takiego su***syna i eunucha (jak został nazwany przez Deana) by było ciekawiej :)

ocenił(a) serial na 8
LaraNotsil

Mam kolejną dziwaczną teorię:D Ruby jest Lucyferem:D A Castiel Bogiem:D Lucyfer jest uwięziony...może jego moce, może został osłabiony (zapewne jakaś historia by mi przyszła do głowy:D) i jego zdolności, moce i umiejętności zostały osłabione i musi złamać 66 pieczęci, żeby znowu być "sobą" dlatego Ruby tak bardzo chce, żeby jej pomógł (ba jak na razie to niby tego nie chce...tej apokalipsy.....a zawsze jest tak, że jak ona pomaga to Sam staje się silniejszy) a Castiel ....jak to Bóg...nie ruchliwy ale sprawiedliwy:D

ocenił(a) serial na 8
LaraNotsil

żadnych propozycji?? na pewno coś wam przychodzi do głowy:D

LaraNotsil

Siemka wszystkim;p
Moja teoria jest równie pokrecona. Wg mnie Rubi jest archaniołem pod przykrywką, i jako pomniejszy demon (nie wyróżniający sie od innych), ptubuje powstrzymac Lucka przed przyjsciem do swiata smiertelników. Nikt z was nie wspomniał nawet o sztylecie który miała. Logicznie myślac to po co by demon tworzył bron zabijająca inne demony? I przeceiż trenuje Sama. A Sammy uzywa mocy tylko w ostateczności, Ruby go nie naciska zeby rozwalał kazdego kto mu sie nawinie. Wiec to tez przemawia za tym ze Ruby nie jest Demonem.
Co do Uriela, wprowadzili go tylko dlatego by ta upadła anielica (niepamietam imienia) odzyskała moc. Przeciez to on miał wisiorek z jej anielska energia, no nie?
A Castiel jak dla mnie mógł by pokazac jakieś swoje moce w bardziej efekciaski sposób.

ps. Czytałem tytuły wszystkich odcinkow SN 4 sezonu. Ostatni będzie mocny;p

ocenił(a) serial na 8
Hiroo

hmmm wszystko byłoby dla mnie jasne to co piszesz (w sensie, że teoria też dobra) ale nie wiem czy pamiętasz odcinek, w którym Dean miał zostać zabrany przez Ogary Piekielne. W tym odcinku widział "prawdziwe oblicze" demonów...w tym Ruby ("w rzeczywistości jesteś strasznie brzydka!!" płakałam ze śmiechu:D) a z tego co nam też wiadomo (z serialu) nie można zobaczyć prawdziwego oblicza Anioła

LaraNotsil

W momencie kiedy Dean komentował buźkę Ruby, to już nie była ona a
Lilith :)

ocenił(a) serial na 8
Krips

Niee skomentował "prawdziwe" oblicze Ruby a w momencie, kiedy zorientował się, ze to jest Lilit powiedział coś w stylu "wyglądasz trochę inaczej ale równie paskudnie"

LaraNotsil

W sumie masz racje, no ale i tak sie bede trzymał swojej wersji, bo niby jak inaczej mozna by nabrac wroga bez upodobnienia sie do niego. demony widzą przeciez siebie takimi jakie są, bez powlok ludzkich jesli sie w nich znajduja.
;p

Hiroo

Ruby nie stworzyła tego noża,tylko go znalazła.Było takie coś że Alastair wziął do ręki nóż i powiedział:"NIe byłem w Polsce od czasu wojny".To by wskazywało,że Ruby znalazła go w Polsce :)

ocenił(a) serial na 10
LaraNotsil

Według mnie Castiel to nikt inny jak Kasjel (Cassiel) - anioł samotnych i płaczących. Z tego co wykopałem w sieci, to informację tę można znaleźć w "Dictionary of Angels: Including the Fallen Angels" G. Davidsona: (Cassiel - the angel of solitudes and tears). Jest tez polskie wydanie tej książki - może ktoś zajrzy jak ma dostęp. Gdzieś też przeczytałem, że Kasjel, to anioł "odpowiedzialny za śmierć królów i władców"

ocenił(a) serial na 8
wojczester

to pozostaje ruby;d bo to ma sens skoro może przywołać kogoś z piekła to i musi być kastjel "ważną osobistością";d

ocenił(a) serial na 10
LaraNotsil

Wątek Ruby chyba się rozwinie w odc. 21. (4sezonu)
Walka Dean'a z Ruby..(?) Powinien ją zabić..:) a co jeśli okaże się, że Ruby jest w dziwny sposób "silniejsza" od Dean'a..

--
Myślę, że Sammy podąży za Lilith i ostatecznie wybierze inną drogę niż Dean. Ich drogi się rozejdą. Taki chyba będzie koniec 4 serii.
Chyba, ze w Samie drzemie diabełek:]

ocenił(a) serial na 10
Cattheriine

SPOILER

Sam Kripke przyznał, że w finale czeka nas walka między braćmi, więc wiadomo jak skończy się 4 sezon. A Dean nie zabije Ruby w 21 odcinku, bo z fotek promocyjnych odcinka 22 wynika, że Ruby będzie gdzieś stała z Sammym z tą swoją głupią minką. A Dean spotka się z Castielem i Zachariaszem w jakimś miejscu przy stole. Z proma 21 odcinka widać, że Sammy spotka się z Lilith i zastanawia mnie czy zabicie jej nie będzie ostatnią złamaną pieczęcią, bo przecież wcześniej powiedziała Sammemu, że ona i tak nie przeżyje tej bitwy. Zresztą promo zaczyna się od słów, że ostatnia pieczęć została złamana, więc ciekawe co to było.

LaraNotsil

fakt o aniele Castielu nie ma zadnej wzmianki ale wg. mistykow zodowskich jeden z archaniolow mial na imie Kafciel, w Kablae sa archaniolowie Cafkiel i Cadkiel
wiec moze ktorychs z nich ma jakis zwiazek z naszym Casstielem

ocenił(a) serial na 9
kinia_f_b

Czytałam w jakimś słowniku aniołów, czy innym "niepodważalnym" źródle, że Castiel to "An angel of Thursday"... To by miało nawet trochę sensu, bo w końcu odcinki pojawiają się w czwartki( chyba?? i tak zawsze oglądam na iitv, więc nie za bardzo się orientuje :p)
W ogóle to nie zdawałam sobie sprawy, że Cas jest bardziej fikcyjny niż inne anioły. Jak przeczytałam ten wątek to aż wyjęłam mój stary zeszyt od religi(kiedyś kazali nam sie uczyć hierarchii aniołów, demonów itp.) i rzeczywiście mam wymienionych tylko Gabriela, Michała, Uriela i Rafała( który o ile mi się dobrze wydaje został pominięty w SN)

ocenił(a) serial na 8
purrie

no z rafałkiem nie mieliśmy do czynienia... jeszcze:D

LaraNotsil

Jak to ? Rafael to nie był przypadkiem ten anioł co użył murzyna jako swojego naczynia a Castiel zademonstrował wtedy działanie świętego oleju?(z podwójnego tłoczenia :])

ocenił(a) serial na 10
jason86

tak Rafał najpierw "zabił Castiela", potem za naczynie użył mechanika ze stacji, tego co w szpitalu wyglądał jak warzywo na wózku, a potem Cas i Dean go złapali na pułapkę z olejem :D

ocenił(a) serial na 9
Karola

Rzeczywiście! Zupełnie o nim zapomniałam... To nie było czasem w tym odcinku jak Dean zabrał Casa do 'przybytku rospusty'? :p

ocenił(a) serial na 10
LaraNotsil

widzialam juz calosc nic nie zdradze ;) tylko ze warto ogladac po 5 sezonie z utesknieniem czekam na nastepny castiela bedzie wiecej w 4 i 5 sezonie oraz zachariasza i innych aniolkow ;)

ocenił(a) serial na 10
LaraNotsil

http://www.angels365.com/angelinfo.asp?ID=883

ocenił(a) serial na 9
LaraNotsil

O demonach ogólnie wiemy bardzo mało. Można znaleźć listę upadłych aniołów, jest na niej np. Azazel : http://pl.wikipedia.org/wiki/Upad%C5%82y_anio%C5%82
Ale demony raczej nie są nazywane konkretnymi imionami.

Mam też obiekcje co do Anny. W serialu jest aniołem, który upadł dobrowolnie aby zostać człowiekiem. Miała być zwierzchnikiem Castiela i Uriela, ale o niej też nie ma wzmianki. Tak, że mamy kolejnego fikcyjnego anioła.

A to, że dwoje głównych przedstawicieli światów nadprzyrodzonych (Castiel i Ruby), są zmyśleni zostało podyktowane względami czysto praktycznymi. Można dorobić im dowolną historię, dowolne cechy etc.

Eyre

Zgodnie z niektórymi wizjami np.Vasuli Ryden czy Katarzyny Emmerich,człowiek który za życia czynił zło po śmierci idzie do piekła staje się demonem zdaniem oj.Gabriela Amortha Judasz ten co wydał Jezusa jest dzisiaj demonem i służy w piekle. Dlaczego nie miało by to działać w drugą stronę?Zachariasz i Anna tak nazywali się rodzice Maryi czemu po śmierci nie mogli stać się Aniołami?Skoro źli ludzie po śmierci zwiększają siły piekielne to dobrzy siły mogą anielskie.W końcu gdyby Deana z piekła nie wyciągnął Castiel jest bardzo prawdopodobne że i on by stał się demonem i z czasem zapomniał kim był wcześniej,gorzej mógłby nawet powrócić jako demon by walczyć z Samem i Bobim.A co do Ruby nie pamiętam numeru odcinka, w trzeciej serii jak było z tymi czarownicami,ale było jasno powiedziane że była czarownicą służącą prawdziwemu,staremu demonowi może Lilith i po śmierci stała się demonem,a Lilith służyła do końca jak przystało na wierną służkę nawet w piekle..

ocenił(a) serial na 9
szarit

http://www.angels365.com/angelinfo.asp?ID=883&Submit=View+Details

Jest tyle aniołów, że podejrzewam, że Castiel istnieje.

ocenił(a) serial na 10
LaraNotsil

O Castielu to wiem że cytuję "jest aniołem którego dniem jest czwartek. Pomoże on każdemu urodzonemu tego dnia lub temu, kto w czwartek pomodli się z prośbą o pomoc. Anioł ten może też pomóc, gdy czekają nas zmiany w życiu związane z przeprowadzką lub podróżowaniem, lub gdy będziemy potrzebować przewodnika".

Ale na przykład był sobie taki koleś Aleister Crowley i to był taki brytyjski okultysta, satanista itd. i mamy dwa demony Aleister'a i Crowley'a więc imiona czy tam nazwy demonów aniołów itd. nie koniecznie biorą się z biblii.

Natomiast o Ruby nic nie mam.

ocenił(a) serial na 8
magda100

Ruby sama się w którymś odcinku przyznała, że za życia była wiedźmą. Leksykonów imion anielskich jest multum, zaś demonów wypisano dość sporo mniej, dlatego w SPN musiały dostać po prostu imiona po ludziach. Tak samo przecież nie znajdziemy nic o Meg, a większość demonów była po prostu bezimienna.

ocenił(a) serial na 10
saaarsdej

Meg to było imię dziewczyny którą opętała bo w jednym odcinku gdy opętała Sama powiedziała "teraz jestem Sam" a w innym w tym o powstaniu świadków duch pojawił Meg-nie demona.

Więc demony często mają imiona od ludzi których opętują...

magda100

Alastair to popularne imię męskie. Jest to zangielszczona wersja szkockiego imienia Alasdair, co jest tamtejszym odpowiednikiem Alexandra. Imię Alexander zaś wywodzi się z języka greckiego i oznacza "obrońcę człowieka" (od alexo - bronić, pomagać, aner - "człowiek"). Najsłynniejszym nosicielem tego imienia jest Aleksander Wielki, król Macedonii.

W demonologii chrześcijańskiej pojawia się okrutny demon o imieniu Alastor. Był głównym wykonawcą poleceń wydawanych przez władców Hadesu i jego sądu. W czasach starożytnych złe duchy były często nazywane Alastor.

W starożytnej Grecji słowo to znaczyło "bóg zemsty", dosłownie "ten który nie przebacza". Było używane do określenia złego ducha zemsty, zazwyczaj powiązanego z Nemezis. Wiązano go również z powstawaniem i rozpowszechnianiem zarazy, mówiono też, że w celu osiągnięcia zemsty na winowajcach, rozszerzał karę na ich potomstwo, szczególnie jeśli winowajca umarł zbyt szybko, zanim odcierpiał całą przewidzianą karę.

Alastor był uosobieniem krwawej nienawiści pomiędzy rodzinami i skłaniał człowieka do popełnienia okropnych zbrodni i grzechów.

ocenił(a) serial na 8
LaraNotsil

Co do tego, że anioł o imieniu Castiel nie istnieje- owszem, istnieje. Odwołując się do fachowej literatury (Gustav Davidson- "Słownik aniołów w tym aniołów upadłych") jego obecność potwierdza kilka ksiąg. Nie jest wysokim rangą sługą niebieskim; jego przeobrażenie w Boga w serialu to fikcja, taka drobna modyfikacja na rzecz wartkiej fabuły. Objęcie przez Castiela władzy nie występuje w istniejących religiach ani kultach. Polecam nie brać "Supernatural" tak dosłownie- wszystkie informacje występujące w serialu to tylko zgrabne połączenie i modyfikacja niepowiązanych ze sobą elementów różnych wierzeń. Pozdrawiam fanów.

ocenił(a) serial na 9
bigmu

a napisać spojler to już nie łaska? nie musiałam wiedzieć, że Castiel przeobraził się w Boga... :P

ocenił(a) serial na 8
KARSTA

Litości, to wątek o istniejących, bądź nie odnośnikach do literatury... Samo zapytanie sugeruje, że będzie mnóstwo spoilerów. KARSTA UWAGA SPOILER! ;) To przeobrażenie w Boga mogę spokojnie ująć w cudzysłów, bo po prawdzie mówiąc nic takiego się nie wydarzyło- zdawało mu się tylko ;)

LaraNotsil

Castiel : Uważany za anioła, którego dniem jest czwartek. Pomoże on każdemu urodzonemu tego dnia lub temu, kto w czwartek pomodli się z prośbą o pomoc. Anioł ten może też pomóc, gdy czekają nas zmiany w życiu związane z przeprowadzką lub podróżowaniem, lub gdy będziemy potrzebować przewodnika.
Castiel w Supernaturalu: Castiel jest niebiańskim aniołem, który przebywa na Ziemi korzystając z ludzkiego „naczynia” – ciała Jimmy’ego Novaka. Po raz pierwszy pojawia się w pierwszym odcinku 4 sezonu, wprowadzając jednocześnie elementy chrześcijańskiej mitologii do serialu.

Jak twierdzi Castiel, jego prawdziwa anielska postura jest wielka, jak nowojorski Chrysler Building – mierzy 319 metrów (77 pięter), a zwykły człowiek nie jest w stanie spojrzeć na nią i nie doznać trwałego uszczerbku na zdrowiu. Podobnie jest z głosem Castiela - ludzkie ucho nie jest w stanie znieść jego oryginalnego brzmienia. Dlatego anioł używa urządzeń elektronicznych (telewizor, radio) do porozumiewania się z ludźmi.

LaraNotsil

Czytając jakiś artykuł na (o dziwo) onecie - skojarzyłam ten wątek - a propos Lilith:
"Legendy hebrajskie i arabskie wspominają postać Lilith, która miała być pierwszą żoną Adama. Po rozstaniu poślubić miała samego szatana i przebywając "w wyższych rejonach powietrznych" zostać matką wszystkich złych duchów. Według jednej z wersji legendy, wąż który uwiódł Ewę był w istocie szukającą zemsty na mężu Lilith." (http://religia.onet.pl/publicystyka,6/czy-kosciol-boi-sie-wampirow,34867.html)
Tej wersji jeszcze nie słyszałam.

ocenił(a) serial na 9
ullla

Ja rozszerzę trochę tę legendę. ;)
Lilith, jako pierwsza kobieta, miała powstać z brudu i błota. Uciekła z raju, ponieważ nie chciała ulec Adamowi. Pierwszy mężczyzna często błagał Boga o to, aby zwrócił mu żonę (choć Ewa już zapewne istniała), więc wysłano za nią trzech aniołów: Senoya, Sansenoya i Semangelofa. Wtedy Lilith była już kochanką Szatana. Aniołowie zagrozili Lilith, że jeżeli nie wróci ona do raju to zabiją jakąś część jej dzieci (złych duchów), a ona zagroziła tym samym dzieciom Adama i Ewy (ludziom). Podobno, aby chronić się przed demonem należy nosić amulet z imionami tych trzech aniołów.
Ogólnie Lilith jest bardzo ciekawą postacią, której historię bardzo okrojono na potrzeby serialu. ;)

Mala_Lady_Punk

To ciekawe co piszesz, ta Lilith i jej postawa nawet mi się podoba :)

ullla

tu macie odpowiedź :P
Castiel :
Uważany za anioła, którego dniem jest czwartek. Pomoże on każdemu urodzonemu tego dnia lub temu, kto w czwartek pomodli się z prośbą o pomoc. Anioł ten może też pomóc, gdy czekają nas zmiany w życiu związane z przeprowadzką lub podróżowaniem, lub gdy będziemy potrzebować przewodnika.

w supernatural

Ciekawostki ogólne:

Dean zostaje wskrzeszony w czwartek (18 września 2008 r.)
Imię "Castiel" zostało już wcześniej wspomniane. W szóstym odcinku 3 sezonu Red Sky At Morning, podczas rytuału odprawianego na cmentarzu przez braci, Sam odczytuje na głos rytuał zapisany w dzienniku Johna. Wymawia imiona kilku aniołów, w tym właśnie Castiela.
W Szwajcarii jest miejscowość o nazwie Castiel, a jej herbem jest wizerunek archanioła Michała zabijającego smoka. Obraz taki pojawił się już w dwóch odcinkach Supernatural: 2x13 Houses of the Holy i 4x22 Lucifer Rising.

ocenił(a) serial na 8
LaraNotsil

Istniał anioł/archanioł Kasjel. Niestety znalazłam bardzo niewiele o nim D: Ale był!

Ewela1130

http://en.wikipedia.org/wiki/Cassiel

Tutaj na angielskiej wikipedii przedstawiany jako archanioł samotności i łez oraz wstrzemięźliwości. Plus jest napisane, że postać Castiela była nim inspirowana, więc to chyba już wszystko wyjaśnia z jego imieniem