To jest straszne co zrobili z tym genialnym anime. Fatalny i kompletnie niedobrany lektor to jedno, ale ta idiotyczna cenzura, to już przesada. Z całą pewnością wolałbym żeby wogóle nie pokazywali Naruto na Jetix, bo potem ludzie będą go oceniać po tej papce. Naruto nie jest okrutne, ale pozbawienie go krwi nie ma sensu.I to żałosne "kumalski" zamiast "cholera" ;D Mimo że nie tego nie pochwalam, polecam ściągnąć sobie go z neta. Już się boję, a nawet sie nie zaczęły pojedynki :/
nie przypominam sobie by na http://naruto.wbijam.pl była jakaś cenzura...
a nie odbiegając od tematu, po polsku widziałam tylko 25 odcinków, i na początku nie spodobał mi się tylko dubbing Naruto, a tak np. Kakashi ma w polskiej wersji fajny głos (no może lekko przy mulasty, ale to się wytnie^^). ale szoku doznałam jak zaczełam oglądać dalsze odcinki na stronie, którą podałam wyżej. Japoński dubbing brzmi nawet ciekawie, i co najważniejsze była krew i przekleństwa, których w polskiej nie było. Gdy obejrzałam niedawno wszystkie 195 po japońsku, postanowiłam jeszcze raz obejrzeć poszczególne odcinki Naruto po polsku i po japońsku... nie chce mi się wypisywać wszystkiego więc, dam ten jeden przykład...
w odcinku 7 gdy na team 7 napadają wrodzy ninja, Naruto zostaje ranny w rękę, a po chwili sam się w nią dźga kunai'em. W polskiej wersji ta scena jest wycięta.
a wracając do poruszonego wyżej niemieckiego dubbingu... ludzie... o czym wy mówicie? już polski jest 100 razy lepszy niż niemiecki. Ostatnio leciał odcinek gdy szukali tego robaka z Szhino i złapali ich ci z klanu pszczelarzy. O ile się orientuje to Hinata na widok Naruto zawsze ma zakłopotany głos... a na RTL2 miała głos jak Haku w polskim dubbingu. Albo dobiło czytania "s" jako "z". Zakura i Zazuke są zuper po prostu^^ Shino gada jak jakiś pederasta, a Lee jak by miał 8 lat, a nie 14. O Neji'm i Tenten nie wspominając...
Ale wole nie myśleć o Neji'm w amerykańskiej (lub angielskiej) wersji językowej... o ile dobrze wiem Neji ma 14 lat, a nie 40 (na tyle brzmi ten głos).
jak ktoś chce porównywać, dubbing, cenzurę (jeśli jest) i inne rzeczy... to podaje linki...
http://kreskowki.fani.pl/videos/switchMenu/95 <- "Naruto" z polskim dubbingiem
http://naruto.wbijam.pl <- oryginalny dubbing z polskimi napisami
http://pl.youtube.com/results?search_query=naruto+english&search=Szukaj
<- "Naruto" po angielsku
http://pl.youtube.com/results?search_query=naruto+deutsch&search=Szukaj
<- no i po niemiecku
no... i koniec tego mojego wywodu xD
a i jeszcze jedno, wyobrażacie sobie jak ocenzurują Shippuudena jeśli puszczą na jetix?? przecież to wtedy będzie istna masakra ;
Dlatego dobrze,że jest stronka naruto.wbijam.pl:).Nie będzie trzeba oglądać Shippuudena ani normalniego naruto na Jetixie.Wystarczy wejść na tą stronkę i czeka Cię całe 220 odcinków Naruto i 32 odcinki Shippuudena(ehhh powinno być 33;/).No,chyba,że ktoś nie lubi czytać napisów:].
A słyszeliście głos Itachiego.O Boże...katastrofa.Albo jak Orochimaru wezwał tego węża w lesie śmierci ,,Przyzwanie jutsu'''do akcji :D
Boże kto to tłumaczy. :((
Ale niektóre momenty są nawet całkiem śmiesznie przetłumaczone.jest śmieszniej niż po angielsku :D
Jest śmieszniej niż po japońsku chciałaś powiedzieć?:>.Chyba,że oglądasz wersje angielską. A co do śmiesznych momentów oglądałaś może nowy odcinek Naruto Shippuudena:D? Ja osobiście oglądam wersje japońską z polskimi napisami i jest zajebiście:). Oryginalne nazwy technik:). Każdy podłożony głos mi się podoba:).
Nio tak :) Nie angielskiej nie oglądam bo mi sie głosów bohaterów nie podobają :D Oczywiście że oglądałam.Brecht :D.Ja oglądam japońską wersje z angielskimi napisami.A który ci sie najbardziej do tej pory podobał odcinek ?:D
Jesli chodzi o Naruto to:
Naruto vs Sasuke
Naruto vs Gaara
Rock Lee vs Kimimaro
Gaara vs Rock Lee
A jeśli chodzi Naruto Shippuudena to:
Naruto & Kakashi vs Itachi
Naruto & Kakashi vs Dediara
A tobie?:>
Z serii Naruto:
takie same walki jak tobie + Trzeci Hokage vs Orochimaru i walka saninnów
Z serii Naruto Shippuden:
*odcinek z Itachim wymiana (narazie mój ulubiny)
*Deidara vs Kakashi i Naruto
*no momentami to walka Sasori vs Chiyo i Sakura
A właśnie, co to polskiego dubbingu - jeśli chodzi o główne postaci to mi akurat pasują dobrane głosy: Naruto, Kakashi, Sasuke czy niektórzy 'źli' ninja.
A to "kumalski" jeszcze bardziej podkreśla oryginalność i indywidualność Naruto :)
Fakt.Niektóre głosy są dobre tak jak mówisz: Naruto,Kakashi akurat Sasuke mi się nie podoba.Ale oprócz nich dobry głos jeszcze ma: Shikamaru i Ino.
Już wiem ;)
To "kumalski" w polskim dubbingu ma być odpowiednikiem jego "dattebayo" (które też nie wiadomo co znaczy ;) ale jest takim jego osobistym zwrotem )
Ciekawe stwierdzenie:),bo w japońskiej wersji Naruto w co drugim zdaniu używał właśnie słowa ''dattebayo'':)
Najbardziej denerwuje mnie polski dubbling ''dattebayo'' tłumaczą jako "kumalski" to jest po prostu koszmar! Lub zamiast Gatsuuga " ostateczne tayjutsu człowiek na czterech nogach! to dobiło mnie najbardziej!
P.S. przepraszam za wszelkie błędy w pisowni nazw.
Tak zgadzam sie przetłumaczenia Jutsu Kiby są koszmarne!;/;/. Mam nadzieję,że nie będą próbowali przetłumaczyć Rasengana i Chidori;/.
Niech nawet nie próbują. Właśnie mi sie przypomniało jeszcze jak wymawiają ich imiona to jest po prostu badziew. OK rozumiem że na Jetixsie muszą to jakoś ocenzurować ale dlaczego mają taki badziewny duubling, idiotycznie tłumaczą wszystkie walki i jeszcze te źle wymawiane imiona to jest do niewytrzymania!
Narazie zauważyłem dwa źle wymiawiane imiona: Neji'ego i Chouji'ego.
Mówią Nej i Chodżi a powinno być Nedżi i Czodżi nie:)?. Najbardziej mnie drażnią właśnie wymiawianie Jutsu Kiby i Chouji'ego,a raczej ich przetłumaczenie. Jeśli przetłumaczą Rasengana i Chidori to bedzie taka lipa;/. Jestem ciekaw też kto bedzie podkładał głos Jiraiyi i Tsunade?:>
Heh - już to widzę, zamiast Chidori Sasuke krzyczy "Tysiąc siewek!" - to byłoby już kretyńskie XD A imiona - jeszcze czasami na Jetixie jest taki przydźwięk w imieniu Shikamaru, że zamiast Szikamaru wychodzi Śikamaru.... normalnie tandeta... Czasami mam wrażenie, że oni w ogóle wersji oryginalnej nie widzieli XD
Wymawianie imion jest najgorsze, kiedyś jak oglądałam Naruto na Jetixie to non stop ich poprawiałam. Imiona jakie źle czytają to: Sasuke, Neji, Shikamaru, Choji i chyba tyle.
ej moze ktos wie gdzie moge sciagnac 1-220 odcinkow NARUTO z napisami i po japonsku bo jak na jetix to ogladam to niepowiem bo mi sie spodobalo w h**:D ale jak mowicie ze nie ma krwi itp. to stwierdzilem ze musze obejrzec je po japonsku i bez cenzury^^ i bardzo bym prosil jak by mi ktos podal strone gdzie moge sciagnac wszystkie odcinki NARUTO bo na wbijam.naruto.pl to sa odc. ale tylko do obejrzenia a tam za dlugo mi sie buforuje i szkoda czekac:(
Za długo buforuje? Ja mam kompa ze średniowiecza i czekam jakieś 5min:). Oprócz tej stronki nie znam na której można by było ściągnąć,lub obejrzeć 220 odcinków?. Skoro podobało ci się w ch*** nie lepiej sie troche pomęczyć;):P
http://realitylapse.com/videos/naruto.php trzeba mieć tylko kodeka Real Alternative wersja po japońsku z napisami po angielsku, jest tam też całą masa innych anime
a predkosc neta jakiego masz ja mam 512 kb/s a z tamtej naruto.wbijam.pl to da sie tam sciagnac jakos te odcinki:D??
Oglądałam na necie oryginalną wersję bez cenzury itp. A ta strona to www.naruto.wbijam.pl
Ale ten użytkownik chce ściągnać 220 odc. a nie oglądać na necie:P
P.S. Zapraszam na Naruto Shippuudena na zabawe którą wymyslił Moniszyn
Nie wiem jaką mam:D. Nie wiem chyba się nie da,bo po co skoro można je obejrzeć na stronce:].
ehhh szkoda ze sie nie da sciagnac:P ale cos pomecze sie na stronce:D i poczekam az sie zbuforuja i se bede ogladal:D kiedys pamietam jak na jetix puscili to naruto to sie mowie znowu jakis syf dodali nie o wogule nie ogladalem tego pewnego razu przelaczam programy patrze leci Naruto w jetix mowie obejrze sobie bo i tak nie ma nic w TV akurat te pojedynki byly normlanie tak mi sie to spodobalo ze obsesji dostalem na punkcie tej bajki tak samo jak na Dragon Balla:D
Moim zdaniem to co leci na Jetixie to totalny badziew i chłam! Mogłabym wymieniać i wymieniać co robią źle. Porównując ją z oryginalną wersją mogę powiedzieć z czystym sumieniem, że oryginalna wersja jest 100 razu lepsza.
Midri pewnie masz racje ale ja nie ogladalem japonskiego wiec nie widze bledow:P hehe po japonsku nie dawno zaczolem ogladac obejrzalem 2 odc dopiero hehe xD
pewnie masz racje ale ja oryginalu nie ogladalem wiec nie widze tych bledow hehe jak narazie^^ ale z czasem napewno je bede widzial:D
Ja też zaczęłam oglądać Naruto właśnie od jetix i nawet tam oglądłam bodajże 52 odcinki. Jednak nie chciało mi się czekać na kolejne bo tam non stop powtarzają a akutat wreszcie podłączyli mi neta więc zaczęłam szukać informacji na temat Naruto. Zaczęłam oglądać na naruto wbijam.pl. Z początku też nie zauważałam różnicy ale z czasem jak po jakimś czasie oglądnęłam na jetix to ciężko było:) Mam ten sam problem co ty jeden odcinek ładuje się ponad godzinę w moim przypadku ale w ciągu 3 tygodni zobaczyłam wszystkie odcinki i zaczęłam naruto shippuuden. Jest nawet lepsze od pierwszej części:D:)
Zawsze jak natknę sie na odcinek Naruto na Jetixie zawsze go oglądam i zwracam uwagę na każdy nawet najmniejszy błąd. Moim zdaniem oryginalna wersja jest najlepsza!
hehe tak samo bede robil jak ty obejrze i na jetixie bede wypatrywal bledy:P hehe 3 tygodnie mowisz hmmm ciekawe ile mi zajmie to:D
Dobry jesteś ale zapewne tobie się to tak długo nie ładowało, a pozatym są inne obowiązki np. szkoła:)
tez mi sie tak wydaje ze 11 dni i skoncze no moze te 14:P 2 tyg. i sie uda bo tez tak ogladam bo 15-20 teraz jestem dopiero na 7 :P ale skoncze dzisiaj pewnie na 14-18:D
Na http://naruto.wbijam.pl można obejrzeć wszystkie odcinki naruto z polskimi napisami ;) Naprawde fajna stronka :) Mają karzdy kolejny odcinek dzień po tym jak pojawi się w japoni :D
Zastanawiam się czy wy robicie coś innego poza oglądaniem Naruto?:) ja nie oglądałam nawet wszystkich bo dopiero od 52 odcinka a zajęło mi to tyle czasu:)))
No teraz Naruto sie przecież ogląda co tydzień nie?:D. Ale jeśli juz pytasz oprócz oglądania Naruto: Gram w piłkę,oglądam Tv i ucze sie:D(kiedyś trzeba)
hehe i wlasnie skonczylem ogladac^^ dzisiaj skonczylem na 16 odcinku i akurat Naruto sie zamienil w lisiego demona:D no normalnie nie moge sie doczekac jutra jak wroce ze szkoly i zaczne ogladac dalej:D
Ja niestety muszę czekać jeden cały długi tydzień ( czasem zdarza sie, że nawet dłużę), ale warto:))
Pewnie ze warto choć ja mam jeszcze trochę odcinków przed sobą:) A tak z czystej ciekawości to ile wy macie latek???:):):):)