PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=119826}

Muminki

Tanoshii Moomin Ikka
1990 - 1991
7,6 44 tys. ocen
7,6 10 1 43895
7,6 12 krytyków
Muminki
powrót do forum serialu Muminki

Statek widmo

ocenił(a) serial na 9

Nie rozumiem dlaczego tak duża liczba osób bała się buki. Nic w sumie nie robiła, była taka
wolna że każdy by mógł przed nią uciec...

Zresztą mi zawsze było żal buki. Była samotna, nigdy nie poczuła ciepła ogniska, nie była
kochana, wszyscy się jej bali...

Ja za to się bałam, gdy Muminki płynęli do Latarni i płynąc w nocy miał ich staranować
statek widmo. Pamiętacie jak na przodzie statku była kobieta bez głowy? Kiedy przeżyli mała
mi powiedziała że to statek widmo... a gdy statek płynął dalej na podróżników spojrzało
OKO.

ocenił(a) serial na 8
Coccinellidae

Ostatnio oglądałem ten odcinek i jakoś nie zwróciłem uwagi na żadne oko :P Aczkolwiek kobieta bez głowy była... brr... masakra :D Buka wymięka później, gdy pokazują że oni się jej wcale praktycznie nie boją, choćby w odcinku z Lodową Panią.

A odcinek ze statkiem jest chyba moim ulubionym, szkoda że tak skopali później wątek z tym śmiesznym duchem : /

ocenił(a) serial na 10
KinoManiack

Później jest pokazane że Buka pragnie się z kimś zaprzyjaźnić, lecz niestety jest to niemożliwe, bo na krótszy dystans wszystko zamraża. Szczególnie odcinek "Zimowe ognisko" , gdzie pojawia się kilka razy, bądź sam początek epizodu "Długi Sen" , gdzie Buka idzie pod dom Muminków, tam wszyscy śpią i robi jej się smutno.

ocenił(a) serial na 9
KinoManiack

A było tam oko - http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/d57e70545912cebd.html << oto i ono na statku ;)

ocenił(a) serial na 10
Coccinellidae

Jak jest sie dzieckiem to takie zwaliste monstrum jak buka moze przestraszyc, zwlaszcza ze zawsze kiedy przychodzila, pojawiala sie ta straszna muzyka noi jeczenie buki tez nie bylo mile. Oczywiscie potem bylo mi jej zal.

ocenił(a) serial na 9
Usagi_V

Chyba pomijając statek widmo byłam gruboskórnym dzieckiem

ocenił(a) serial na 10
Coccinellidae

Ta scena ze statkiem widmo to była dla mnie jedna z najstraszniejszych... ;p Jak są w łodzi i słyszą ten dziwny dźwięk, a potem statek się wyłania z mgły... Do tego ta muzyka. Aż ciarki mnie przechodziły.

Coccinellidae

popieram. buka się nie umywała do statku widmo.

ocenił(a) serial na 10
k_opmromitacja

ja to do dzisiaj pamiętam jedno i drugie, chociaż nie wiem sam dlaczego ale bardziej się bałem jak była powódź w dolinie Muminków i pływający teatr... dla mnie te odcinki z powodzią były jakieś takie psychodeliczne i straszne.

ocenił(a) serial na 10
Coccinellidae

Buka, Buka... Olać Bukę, kto tam by się jej bał.

Hatifnaty!!!

ocenił(a) serial na 8
Ohaminus

Mam takie pytanie, gdyz nie ogladalam wszystkich odcinków? Co się w koncu stało z Buką? Jakie były jej ostateczne losy w bajce, okazała sie potworem, czy faktycznie jakąś samotna i smutna istota? Sciągnela z siebie ta płachte? Kim była?

TakaJedna93

Zapraszam na stronę www.moomin.npx.pl

ocenił(a) serial na 8
Ohaminus

Hatifnaty były mega straszne plus podobał mi się wątek z opuszczoną latarnią.

ocenił(a) serial na 10
Coccinellidae

A ja oglądałam wczoraj po latach odcinek z Topikiem i Topcią i nadal dreszcz mnie przeszedł jak Ryjek wyszedł na ganek obok Buki. No ite przeraźliwe jęki. A że była samptna i też było mi jej kiedys strasznie żal to nie umniejsza efektu grozy. :)
Statek widmo też był super i wiele innych motywów.

ocenił(a) serial na 8
Coccinellidae

Ja się jeszcze bałam Lodowej Pani i drewnianej lali, w której zauroczył się Muminek(do tego dochodzi muzyka, która towarzyszyła ukazaniu się tej postaci w kadrze).

ocenił(a) serial na 10
karomik

Taaak! Statek Widmo zdecydowanie straszniejszy od Buki:D Jej co prawda, trochę się bałam, ale Statek mnie strasznie przeraził. Szczególnie ta statua klęczącej kobiety bez głowy, brrr!... Ale oka jakoś nie zapamiętałam:D

Rinoa_Sin

Hatifnatowie byli straszni... Mnóstwo białych, falujących stworów pozbawionych ust... patrzyły tymi swoimi Oczami jakoś tak groźnie, jak by chciały człowieka wchłonąć żywcem :/

Coccinellidae

Buka najstraszniejsza, bo potrafili klimacik odpowiedni zrobić.

ocenił(a) serial na 9
Pathetik9946

Pamiętam, jak tylko słyszałam to buczenie to chowałam głowę w poduszkę xD I ta muzyka- rewelacja !

Coccinellidae

Muminki to taki mini horror dla dzieci. Pamiętam jak się bałem hatifnatów i uciekałam dziadkowi za plecy kiedy razem oglądaliśmy Muminki, zgroza! Buka też mnie przerażała! Pamiętam jak bałem się wychodzić z domu w zimę i to wszystko przez nią.