Czy ktoś mi powie, bo dobrze nie pamiętam, czy w muminkach był jakiś, czarodziej, babajaga, policjant, BOBEK? I czy mógłby mi ktoś powiedziec o tych postaciach? A, czy paszczak też był takim trollem jak muminki?
Postaram Ci się przybliżyć nieco (niemal) wszystkie z wymienionych postaci.
Czarodziej - dostojny koleś, nosi się na czarno. Dosiada latającej
czarnej pantery, dzięki której lata po świecie w poszukiwaniu rubinow i innych błyskotek. Właściciel fajnego kapelusza (skorupki od jajek zmieniał w obłoczki do latania a`la songoku, a Muminka w okrutnego brzydala [ale schudł przynajmniej na ten okres, powinien się cieszyć]) którego zgubił, ale Muminek i s-ka znalezli go w górach i mu oddali. Uporczywie szukał Królewskiego Rubinu, dopóki nie znalazł go na ziemi u Topika i Topci, ktorym chciał go wycyganić za jakies kopalnie złota, oni mówią "niee, za nic", no to w końcy T&T wpadli na to, żeby wyczarował sobie taki sam rubin drugi identyko 100& kopia. Co uczynił, podziękował i poszedł. Tyle go widzieli w Dolinie Muminków.
Baba Jaga - Bodaj to o Wiedzmę sie rozchodzi, Czarownicę jakąś, ale jej nie pamiętam za bardzo z lat młodzieńczych, a na czas dzisiejszy jeszcze TVP1 nasza ukochana telewizja tegoż odcinka nie wyświetliła. Tu więc niewiele mogę pomóc.
Policjant - Dobry obiekt. Ma na mundurze kupe guzików. Co on z nimi robi to nie mam pojęcia. Uczynny chłop z niego, stara się pomóc poszkodowanym. Jego właściwie jedynym wrogiem na dłużej jest Bobek. Z którym i tak współpracuje, bo Bobek zawsze mu daje cynk, ze w Domu Muminków jest kosmita albo inne nielegalne indywiduum. Policjant ów żywi podobno platoniczną miłość do niejakiej Mimbli. Dobry rycerz z tego Policjanta.
Bobek - kultowa "zła" postać. A podobno to Darth Vader jest na 1 miejscu filmowych czarnych charakterów. choć Bobek sprawia wrażenie postaci nieco komicznej, to tak naprawde jest niesamowicie wredny, koleś bez skrupułów, Dr. Lecter wymięka. Bo Muminek i jego przyjaciele chcą sie z nim przyjaznić, ale on ciągle wrabia Muminka albo jego kumpli w jakieś numery, kradnie im co nowsze wynalazki. Jest po prostu zły i wścibski, ale ja go i tak lubię. Silna osobowość.
Co do trollostwa Paszczaka. Bodajże jest to troll, ale innego gatunku, mianowicie Paszczakowego. Muminki są gatunku Muminkowego, a Migotki Migotkowego. Co prawda, jedyną różnicą jaką sie dopatrzyłem między Muminkami a Migotkami, jest fakt, ze te drugie mają.. fryzury. Paszczaki natomiast bardziej się wyróżniają. Nosy mają jakby dłuższe i nie są takie puszyste by nie powiedzieć spasione.