Matki pingwinów
powrót do forum 1 sezonu

Według mnie ciekawy serial, polecam obejrzeć

Damorka16

Szukam w necie informacji na temat, że pingwinie dzieci to znaczy niechciane i jakoś nie mogę znaleźć. Można wiedzieć skąd takie informacje?

franek505916

Pingwiny - tak się nazywa w serialu klasa, do której trafia synek głównej bohaterki

cutstevens

Ja obejrzałam ten serial, jest tam też o tym, że pingwinie 3maja się razem by chronić swoje potomstwo i że pingwiny (nieloty)= dzieci niepełnosprawne. Ale ani słowa o tym, że pingwinie dzieci =dzieci niechciane. Dlatego pytam, skąd ten tekst?

franek505916

Pewnie chodzi o to, że niechciane przez system

ocenił(a) serial na 8
franek505916

"Pingwinie kłótnie dotyczą najczęściej zajęcia gniazda przez intruza”. Słownik ten przytacza następujące połączenia wyrazowe: pingwinie jaja, gniazda; pingwinie tereny lęgowe; pingwinia rodzinka; taniec pingwini. Można zatem zastosować również połączenie pingwinie dzieci."

ocenił(a) serial na 8
franek505916

Chodziło mi o system, o społeczeństwo, które często wyklucza nie chodziło mi o te matki. Chociaż Kamili było ciężko zaakceptować fakt "inności" synka

Damorka16

Już teraz rozumiem. Dziękuję za odpowiedź. Każdej matce, każdemu rodzicowi ciężko zaakceprowac inność swojego dziecka. Mówi się nawet, że rodzic dziecka z niepełnosprawnością musi przejść swego rodzaju żałobę, po zdrowym dziecku którego oczekiwał.

ocenił(a) serial na 9
franek505916

Raczej chodzi o to, że pingwiny żyją stadnie i wychowują swoje dzieci razem, nie tylko matka i ojciec, ale ciotki i wujkowie zajmują się dziećmi jak swoimi - tak jak w serialu, cała klasa "pingwinów" dba o siebie, podświadomie lub nie.