PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=516056}

Majka

2009 - 2010
4,0 17 tys. ocen
4,0 10 1 16604
2,2 4 krytyków
Majka
powrót do forum serialu Majka

Profanacja

użytkownik usunięty

Pomijając już sam serial, kto wpadł na pomysł, aby do melodii TAKIEJ piosenki, jaką jest "Porque Te Vas" dodać taki mdławy, naiwny i kretyński tekst. Takiej piosenki wogóle nie powinno się "polonizować", a jak już to przynajmniej trzeba to zrobić porządnie, a nie "byle było zrobione". Na dodatek leci ona w czołówce. Teraz będzie się ona kojarzyć większości ludzi (zwłaszcza młodych, bo "Porque Te Vas" ma ponad 30 lat) już tylko z tym, słabym zresztą, serialem.

Zgadzam się w 100%... Ta piosenka zawsze kojarzyła mi się z jakimś poziomem, może nawet nie tyle z filmem "Nakarmić kruki", ile z książką Grzędowicza, w której jest wspomniana... Myślałam, że się załamę jak usłyszałam polską wersję w radiu:(
Ale mam 17 lat i "Porque te vas" nie kojarzy mi się z "Majką", więc jest nadzieja, że młodsze pokolenie nie będzie jej tak kojarzyć:)

sylwiajabluszko

Nie całe przynajmniej:)

ocenił(a) serial na 3

toż to Polska 8-) my zawsze musimy coś wymyślić albo z tytułem albo z piosenką... czas się przyzwyczaić...ale swoją drogą ja osobiście dopiero niedawno odkryłam, że ten polski mdławy twór jest w rzeczywistości coverem naprawdę świetnej piosenki a szkoda i to wielka

użytkownik usunięty
paulita3

Cieszę się, że myślicie podobnie jak ja. A oto tekst "Porque Te Vas" przetłumaczony na język polski ze strony www.tekstowo.pl. Oceńcie sami:)

"PONIEWAŻ ODCHODZISZ
Dziś w moim oknie błyszczy słońce
a serce smuci się obserwując miasto
ponieważ odchodzisz...
Jak każdej nocy - obudziłam się
myśląc o tobie
i patrzyłam na zegarek jak mijają godziny
Wszystkie obietnice mojej miłości odejdą razem z Tobą
zapomnisz mnie
zapomnisz mnie
Na stacji będę dziś płakała jak dziecko
ponieważ odchodzisz
ponieważ odchodzisz
W cieniu latarni usną
wszystkie rzeczy, które zostały niedopowiedziane...
Usną...
Przy wskazówkach zegara będą czekały
wszystkie godziny, które zostały do przeżycia
Będą czekały...
Wszystkie obietnice miłości odejdą z Tobą
zapomnisz mnie
zapomnisz mnie
Na stacji będę dziś płakała jak dziecko
ponieważ odchodzisz
ponieważ odchodzisz
ponieważ odchodzisz
ponieważ odchodzisz"

ocenił(a) serial na 3

orginał jest naprawdę świetny....martwi mnie, ze w majce zmienili tekst...mogli tak w ogóle?

"Takiej" piosenki? Oryginał również jest infantylną melodyjką, więc nie widzę sensu rozpaczania nad jego majkową "profanacją". Jak sobie przypomnę główną bohaterkę "Nakarmić kruki" przewijająca w kółko wspomnianą piosenkę, to czuję ciarki. Potworne dziecko i takiż film.

"Majka" jako kolejny tvnowski hit nie zmienia poziomu popłuczyn serwowanych przez stację. I to się pewnie już nie zmieni.
Pozdrawiam :)

użytkownik usunięty
pollyperkins

Rozumiem, że nie każdemu może się podobać ta piosenka. Mnie irytuje najbardziej polski tekst do niej i to, że niektórzy widzowie przez ten serial mogą jej melodię kojarzyć głównie z polską wersją. Każdy chyba przyzna, że z hiszpańską wersją polski tekst nie może nawet konkurować. Pozatym, wiem że jest to piosenka z filmu, którego jednak nie oglądałam. Pozdro

A ja wiem, czy od razu od jakiejś tam Majki wszyscy będą uważać, że to polska piosenka... Chyba to najmłodsze pokolenie jedynie. Poza tym, jest na tyle popularna, że radia puszczają ją dość regularnie. Ludzie aż tak zacofani nie są, a przynajmniej taką mam nadzieję ;)

ocenił(a) serial na 1
pollyperkins

Mi się oryginał średnio podobał, ale przeróbka dla Majki to już jest totalny koszmar. Jak słyszałem ledwo początkowe instrumenty to zmieniałem kanał by nie słyszeć tego badziewia.