PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=30614}

MacGyver

1985 - 1992
7,3 39 tys. ocen
7,3 10 1 39075
7,2 13 krytyków
MacGyver
powrót do forum serialu MacGyver
ocenił(a) serial na 8
durczog

Znowu omg ile można

giovanni50

Znowu?! Serio? Przecież tego serialu już tyle czasu nie ma w tv, nie licząc CBS Action, którego nie mają wszyscy.

durczog

Po ponad 20 latach serial powrócił do TVP1. Trzeba przypomnieć, że TVP1 jeszcze jako TP1 emitowała jako pierwsza w Polsce serial MacGyver. Niestety nie całość, a jedynie 1 sezon i emisja była bardzo chaotyczna. Najpierw późno w nocy, a następnie w soboty po teleexpresie.

Do tej pory Drużyna A, teraz MacGyver. Nareszcie doczekaliśmy czasów kiedy te wspaniałe seriale lat 80'tych powróciły.

Liczę, że również jak w przypadku Drużyny A będzie to zremasterowana wersja z taśm 35mm w HD.

luke_ki

Wygląda na to, że pierwszy odcinek, który TVP oznaczyła sobie jako serię I, w rzeczywistości będzie 1. odcinkiem sezonu V z 1989 pt. Legend of Holy Rose. Nawet scenarzysta Michael Caffey się zgadza. No chyba, że to poprawią, ale nie sądzę. Pewnie prawa na pierwsze cztery sezony ma CBS Action.

durczog

Jeśli tak faktycznie będzie, to szkoda... liczyłem na emisję wszystkich sezonów. :/
No ale zawsze to coś...

ocenił(a) serial na 8
durczog

Potwierdzam - TVP rozpocznie emisję od V serii. Emisje od pon. do pt. ok.15:45, powtórki między 0:30 a 2:30, w zależności od ramówki na dany dzień.

ocenił(a) serial na 10
eNeR

To trochę dziwne. Patrzyłem teraz na opis odcinka na stronie telemagazynu.

Reżyseria: Alan Smithee (według wiki, zrobił 5 odcinek sezonu I), opis zaś pasuje do odcinka 1 sezonu I (wybuch w laboratorium to pierwsza misja Maca, nie licząc tej z samolotem na początku).

To skąd wiadomo, że zacznie się serial od V sezonu?

ocenił(a) serial na 8
behm

W programie dla prasy (link poniżej, pousuwajcie tylko spacje) co prawda jest obok tytułu serialu dopisek "ser.I", jednak dalej mamy w nawiasie rzeczywiste dane odcinka: "MacGyver V, ep. 1" - z których prasa już nie wiedzieć czemu nei korzysta, a właśnie te dane w nawiasie zawsze są prawidłowe. Wiele razy z nich korzystałem, bo TVP często miesza odcinki zagranicznych seriali. Ponadto niemal równolegle z TVP, bo 2 czerwca, CBS Action ponownie rozpoczyna emisję I sezonu Maca, tuż po zakończeniu emisji sezonu IV. Zatem można się domyślać, że - tak jak już napisano - CBS ma prawa do serii 1-4 a TVP od serii 5.

www. tvp. pl/prasa/programTVP1/p0603_T1D.txt

eNeR

CBS póki co pokazał tylko sezon I i II. Obecnie jest przerwa, a kolejnych sezonów nie widać. Tak jak piszesz od 2 czerwca zaczynają od nowa. Nawet godzina jest taka (15.00), że po seasie na CBS będzie można przejść na ciąg dalszy do TVP1.

A opis pierwszego odcinka w TVP1 opracowany przez TVP jest na razie bardzo ogólny:

"Przygody bardzo uzdolnionego eks - agenta służb specjalnych. Jedną z cech serialu jest to, że niektóre odcinki są oparte na różnego rodzaju filmach przygodowych i sensacyjnych. MacGyver mierzy się z takimi samymi problemami, ale jego rozwiązania są odmienne od tego, co zrobili bohaterowie danego filmu. Cechy charakterystyczne MacGyvera to rozległa interdyscyplinarna wiedza oraz umiejętność niestandardowego wykorzystania przedmiotów codziennego użytku (takich, jak nóż, taśma klejąca) i związków chemicznych, znajdujących się w artykułach domowych, warsztatach i magazynach. Wiedza i szczęśliwe zbiegi okoliczności pozwalają mu uciec lub pokonać wszelkich wrogów."

durczog

Nastąpiła korekta serii i reżysera, więc jednak serial będzie od początku, od pierwszego sezonu.

ocenił(a) serial na 8
durczog

Na początku lat 90 TVP pokazała jeden odcinek (walka z mrówkami )
Potem Polonia 1 a serial skończył się na Polsacie

giovanni50

Odcinków na TVP było znacznie więcej. Najpierw leciały późno w nocy, a potem w soboty po Teleexpressie. Myślę, że wszystkich było około 10. Na pewno wszystkie z pierwszego sezonu.

durczog

Kuurde ;)) W końcu coś normalnego poleci w TV. ;D

ocenił(a) serial na 8
Valenciaa

Wiesz ja żałuję że tylko Polsat dostał koncesję 20 lat temu
Było by tyle fajnych filmów

durczog

Jeszcze 30minut. Ciekawe jaka jakość. Fajne byłoby HD.

ocenił(a) serial na 8
_Maverick__

No i nie od 1 sezonu tylko 4

ocenił(a) serial na 8
giovanni50

A jednak od 1 sezonu
Batonami będzie zatykał :)

giovanni50

Ależ lektor drętwy.Jak na DVD.
Jak ten pan się nazywa?
Jego głos obrzydza mi już ten serial.
Nie oglądam na TVP1.
HD naciągane.

ocenił(a) serial na 8
_Maverick__

Lektor może być
Na TV Trwam jest wqrwiający lektor

giovanni50

Mi się nie podoba, cholernie usypiający.
Racja, Trwam też ma kiepskiego, choć czyta tam i T.Orlicz.

_Maverick__

To chyba Marek Lelek. W emisji na TV Puls zdaje się też był. Być może nawet to ta sama wersja.

durczog

Czyta:Lelek
Tekst:Tomasz Magier.
No nie mogli się zamienić miejscami.

_Maverick__

Na końcu powiedział, że "opracowanie Telewizja Polska", więc nie jest to wersja ani z TV Puls, ani z DVD. Czytał zatem serial od nowa po raz trzeci.

durczog

po raz trzeci? przedtem przeczytał dla Pulsu, teraz dla TVP. gdzie jeszcze?

makintosz

Faktycznie, drugi. Nie wiedziałem, że DVD są spiracone :)

durczog

tak, DVDRipy z lektorem krążące w sieci to są po prostu podkłady - ktoś zgrał audio, gdy serial był emitowany w Pulsie i podłożył pod amerykańskie DVDRipy ;) niestety, MacGyver nigdy nie wyszedł w Polsce na DVD

_Maverick__

Tak, czyta Marek Lelek.
Także sądziłem, że wzięli wersję z Pulsu, ale tłumaczki tam były inne,
tu tekst pisał Tomasz Magier(niezły lektor nawiasem mówiąc).
Lelek mi nie przeszkadza, chociaż to górna półka lektorów nie jest.

debesciak1978

tu mamy poczet polskich lektorów :)
https://www.youtube.com/watch?v=c9S_aeOFjiA

ocenił(a) serial na 8
durczog

Ja już się trochę pogubiłem, czyli dzisiaj był 1 odc. I sezonu czy V-tego? Aha, a ten mały murzyn, to nie jest przypadkiem Cuba Gooding Jr.?

ocenił(a) serial na 10
grzegorz_021

To był odcinek 1 sezonu I. W pierwszym odcinku Mac spotkał się z Pete'm, ale jeszcze nie pracował w Fundacji Feniks (dlatego Pete powiedział do niego "to jest ten wasz szaleniec?").

Dzieciak zwie się Reggie i gra go Shavar Ross. Tu masz małe info o nim http://www.macgyveronline.com/forums/index.php?showtopic=6695#.U43sdXYQNyE

ocenił(a) serial na 8
behm

Przypomniało mi się to i owo, i w sumie sam doszedłem do tego, że to jednak jest I sezon, ale dzięki za odpowiedź :).

behm

Szkoda, że o transfer kopi nie zadbali.

behm

Mac nie spotkał się z żadnym Petem.
Oglądaj uważnie.
Dana Elcar gra tu zupełnie inną postać- Andy'ego Colsona.
I tak rzeczywiście, kopia lichutka.

durczog

Nastąpiła zmiana lektora i obecnie serial czyta Maciej Gudowski. O wiele lepiej się ogląda, może sama TVP doszła do tego wniosku, że Lelek niezbyt pasował. Wydaje mi się, że właśnie Gudowski czytał podczas pierwszej emisji Maca w 1991 i 1992, ale to co słyszymy teraz to jest wersja nagrana na nowo, a nie wygrzebana z archiwum.

durczog

masz nagrane odcinki z lektorem Gudowskim?

johnnybegood

Nie mam.

ocenił(a) serial na 9
durczog

No dobra ja mam. Parę odcinków z trzeciego sezonu oraz cały czwarty sezon. Ale wierzcie mi, że jakość jest masakryczna, aby to jakoś wyglądało trzeba by było podłożyć dźwięk pod obraz z dvd.