PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=181103}

Młodzi Tytani

Teen Titans
2003 - 2006
7,3 6,9 tys. ocen
7,3 10 1 6926
5,2 5 krytyków
Młodzi Tytani
powrót do forum serialu Młodzi Tytani

Witam, ostatnio zastanawiałem się nad tym kim jest Slade. W kilku odcinkach zauważyłem pewne odniesienia do... Batmana. Slade w jednym z epizodów miał starego kamerdynera, wie wszystko o Robinie, w kilku odcinkach z jego kryjówki wylatują nietoperze, w finałowym odcinku pierwszej serii ("Praktykant") kiedy Tytani walczą z Robinem na dachu budynku w pewnym momencie litery zdewastowanego baneru układają się w wyraz Wayne. Znalazłem trochę tych nawiązań, ale nie wiem czy to nie jest zwyczajny żart twórców. Może mi ktoś powiedzieć czy Slade to faktycznie Bruce Wayne? Jak narazie widziałem tylko pierwszą serię serialu i opieram się tylko na tych odcinkach.

ocenił(a) serial na 8
Modrzew88

"Slade" to w rzeczywistości profesjonalny zabójca zwany Deathstroke the Terminator. Tak naprawdę nazywa się Slade Wilson. Serialowy Slade nieco odbiega od komiksowego pierwowzoru. Odnośnie tego, co pisałeś o nawiązaniach do Batmana - też to zauważyłem i myślę, że twórcy chcieli go tak jakby trochę porównać do Wayne'a, ukazać go jako takiego złego brata bliżniaka, taki jego negatyw, czy coś.

ocenił(a) serial na 8
Modrzew88

Cenzura robi swoje. Wyczytałem, że pseudo Deathstroke ( zawał/ śmiertelny cios) nie przeszło, bo cenzorzy nie zgodzili się na użycie słowa "death" w serialu dla dzieci!

SkyGuy1212

Informacje, które podajesz są mi znane, orientuję się w komiksach o Młodych Tytanach i X-Menach. Wydaje mi się jednak, że Slade to nie Deathstroke, może go przypominać, ale to raczej nie on.

ocenił(a) serial na 8
Modrzew88

Ujmę to tak - to powinien być Deathstroke... Poza tym miło jest spotkać znawcę komiksów (fana?). W Polsce to niestety rzadkość...

SkyGuy1212

Bardzo lubię komiksy. Moje ulubione serie to Aliens versus Predator, X-Man, Batman, Teen Titans, G.I. Joe, Sin City, Thorgal, Lobo i wiele wiele innych mniej lub bardziej znanych komiksów i serii.

Modrzew88

To jest Deathstroke xD Twórcy, a nawet wikipedia nie kłamią. Deathstroke to Slade Wilson. Deathstroke nosi podobną maskę ( w komiksach jedno oko zakrywa mu jakby celownik z tego co pamiętam). Deathstroke to seryjny morderca. A przy okazji pojawia się on też w Lidze Sprawiedliwych (oraz Batman: Rycerz Gotham), ale niestety tam został nieco wyprany ze swojego charakteru.
Te wszystkie slogany typu "Wayne Eterprises", nietoperze i samo Gotham ma związek z Robinem. To takie smaczki mówiące nam o jego początkach. Zresztą w jednej ze scen w odcinku w którym Robin został otruty gazem, twórcy dają jasno do zrozumienia z którym Robinem mamy do czynienia. Natomiast epizod "Go!" 5 serii, sugeruje nam że pierwsze spotkanie Robina z resztą Tytanów, poprzedziło jego odejście spod skrzydeł Batmana. Lub przynajmniej tak mi się wydaje - tylko w ten sposób serial wpisywał by się w animowane Uniwersum DC Bruce'a Timma. Ja nie zauważyłem żadnych przesłanek co do tego że Slade to Wayne xD.

howlet

WoW, nie ma to jak dodawać nowy post do wątku sprzed lat. Już nie pamiętałem, że założyłem ten temat. Oczywiście, że to Deathstroke, później założyłem inny temat w którym wysnuliśmy właśnie taką konkluzję. Batman nie ma nic wspólnego z telewizyjnymi Tytanami ponieważ nie są oni w kanonie, jeśli już to można ich wrzucić do Other Realms.Gwoli ścisłości, Deathstroke to nie "seryjny morderca" tylko płatny zabójca.

ocenił(a) serial na 10
Modrzew88

a wiesz moze ile razy on zginal w Mlodych tytanach xd ??
bo on mial kilka takich smierci ^^

Shanks1337

Robin czy Slade? Nie wiem ile razy ginął Robin.

howlet

Cóż... Temat trochę przedawniony ale musze się wtrącić... Osoba którą opisujesz to nie DeathSTROKE, tylko DeathSHOOT. Deathshoot faktycznie trochę przypomina Slade'a, ale tak jak mówiłeś: ma na prawym oku celownik, natomiast do nadgarstków ma doczepione pistolety maszynowe. Deathshoot nazywa się naprawdę Floyd Lawton i podobnie jak Slade jest płatnym zabójcą. To właśnie on wystąpił w Lidze i Batman Rycerz Gotham. DeathSTROKE to taki ninja, z maską ze zwyczajnej tkaniny, pozbawiony prawego oka. Był on najpierw wrogiem Teen Titansów. Korzysta z miecza i czasem z pistoletów. To właśnie na nim wzorowany jest Slade (ale do tego już doszliście :P).

Post dałeś dawno, pewnie sam już to wiesz :P.