PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=10019199}

Lekcje chemii

Lessons in Chemistry
2023 -
7,6 5,7 tys. ocen
7,6 10 1 5674
6,4 5 krytyków
Lekcje chemii
powrót do forum serialu Lekcje chemii

Posłuchaj, albo przeczytaj książkę, ona robi robotę nie to coś.
Ja wiem, że to nie chodzi o przełożenie książki 1 : 1 na serial, ale no jak można było to tak zepsuć :(

idiotyzmdo_kwadratu1928

A no właśnie…
Zaraz po skończeniu książki odpaliłam serial. Nie mogę przebrnąć przez niego - obejrzałam trzy odcinki za każdym razem sprawdzając, ile czasu zostało do końca.
Frustrują mnie zaobserwowane do tej pory rozbieżności. Zwłaszcza jeśli chodzi o panią Sloane…

ocenił(a) serial na 5
idiotyzmdo_kwadratu1928

Ten serial można określić tylko jako „inspirowany książką”. Oglądałam już wiele adaptacji, ta jest najbardziej rozczarowująca. Może byłoby inaczej gdybym nie czytała książki.

idiotyzmdo_kwadratu1928

Jezu, zgadzam się totalnie. Każda kolejna scena, a ja się zastanawiam "czy oni naprawdę zmienili w tej historii WSZYSTKO??". Mogę zrozumieć drobne zmiany, żeby nie rozwlekać historii zanadto, ale nie rozumiem zmieniania okoliczności każdego jednego wydarzenia, jakie wystąpiło w książce. Zupełnie nie wiem co to ma na celu. Jedne wątki kompletnie obcięte, nawet nie zasygnalizowane, żeby wcisnąć coś, czego zupełnie w tej historii nie było. Oglądam to dalej tylko po to, żeby skończyć, ale powoli przestaję móc patrzeć na główną bohaterkę.