Widać jak ludzie fascynują się socjalizmem i wierzą że nowa lepsza droga dla całych narodów :(. Ile to milionów ofiiar pochłonęło to zło. :( I dziś nadal młodzież biega z tymi hasełkami choć z powodu socjalizmu i komunizmu pracują za głodowe pensje. Nie widząc że obok w Niemczech ich rówieśnicy żyją na innym poziomie. Pomimo że startowaliśmy w 1945 z podobnych zniszczeń.....
Przez chwile popierałem strajk kobiet ale zobaczyłem konferenecje gdzie lewaczki krzyczą ze to rewolucja i tego typu boliwijski bełkot Chegewarowy. I tak znów zwykli ludzie słusznie wychodząc na ulicę padli ofiarą i są rozgrywani. Lesbijka walcząca o aborcję <3
zmieniają sie aktorzy i czasy ale ten trucizna socjalizmu płynie ta sama. Wokulski był zafascynowany socjalizmem. Jemu można to wybaczyć. Żył w czasach kiedy ta utopia raczkowała. Dziś lewica powinna byc w cywilizowanych krajach zdeelegalizowana. A w liceach powinno się uczyć o tym jak bardzo szkodliwe społecznie jest socjalizm i komunizm. Nie ma czegoś takiego jak zasypywanie nierównośći. Zawsze to prowadzi do patologii - lenie żyją z zasiłków i nie pracują. Mam II grupę ZUSowską i od 20 lat zapieprzam, każdego dnia mając za cel aby dorabiać się hajsu.
W tamtych czasach można było to jeszcze zrozumieć, bo ludzie nie poznali "uroków" socjalizmu i znali go tylko z idealistycznych książek Marksa. Bardziej przerażają ci, którzy wierzą w socjalizm współcześnie kiedy Polacy w PRL doświadczyli jego dobrodziejstw na własnej skórze.
Wyborcy lewicy to młodzież - odciąłbym ich na tydzień od internetu aby zrozumieli do czego prowadzą hasła Zandberga i Biedronia
Prawica jest rzekomo wolnościowa, ale z wielką chęcią od internetu by odcinała.
Słabo znasz lewicę, bo jest w niej jeszcze tzw. trzon SLD, popezetperowscy z Czarzastym na czele, na których głosują również ludzie starsi.
Faktem jest, że lewica w Polsce cierpi na uwiąd, ale to dlatego, że ... od socjalizmu się odcięła.
najwyraźniej nie zrozumiałeś mojej wypowiedzi z tym internetem. Znam lewice wystarczająco dobrze..... I tu nie trzeba żadnej filozofiii aby zrozumieć jakie niesie wartości - zamordyzm i faszyzm. Od zawsze te same postulaty
No, raczej nie znasz, skoro dla Ciebie postulaty o skróceniu czasy pracy i "dyktatura proletariatu" to jeden pies.
Proszę się zapoznać z postulatami pierwszej "Solidarności", pokolenia ludzi, którzy socjalizmu doświadczyli i chcieli go jeszcze więcej, bo partia była za mało socjalistyczna.
Biedna ofiara indoktrynacji nacjonalizmem . Te miliony ofiar to dzieło nacjonalizmu , który podszywał się pod coś czym nie były . Socjalizm odwołuje się do takich wartości, jak równość, wspólnota, sprawiedliwość społeczna, a zwraca się przeciw alienacji, wywoływanej przez rynek, i przeciw wyzyskowi, powodowanemu przez kapitalizm.
https://encyklopedia.pwn.pl/haslo/socjalizm;3977113.html
Ta równość społeczna to coś strasznego ( sarkazm ) . Gdzie ty miałeś socjalizm , ja go nigdy nie widziałem , zawsze byli równi i równiejsi , skoro byli , to socjalizmu nie było . Za to nacjonalizm czy raczej faszy... ten jak rak toczy świat i wywołuje wojny z nienawiści , które napędzają ten ustrój , czy raczej ideologię . Powinni dawać grupy inwalidztwa na chorobę zwaną " nacjonalizmem " . Tak zwana lewica to na pewno nie socjaliści , nie można być w 50% katolikiem lub w 50% socjalistą . Nawet wspaniałe hasła rewolucji francuskiej : wolność , równość , braterstwo , zostały momentalnie wypatrzone . Nacjonaliści nie wieżą w równość i wolność , za to idą ślepo za szalonym wodzem w zatracenie w ich świętych wojnach . Mieć kogoś nad sobą komu trzeba mówić " Jaśnie Panie jam nie godzien " , marzenie każdego nacjonalisty .
:D no no no mamy komunistę ideowca :) Tak tak wszędzie nacjonalizm niszczy piękny komunistyczny sen. Musze cie zmartwić - nie da sie zbudować świata gdzie wszyscy bedą równi - byłoby to zwyczajnie NIESPRAWIEDLIWE. Wszędzie tam gdzie próbowano takie coś budować przyszła śmierć i niewolnictwo. Obecnie znów próbują globaliści wprowadzić zrównażon rozwój pod płaszczykiem zmyślonej pandemii. Wczoraj policja w Holandii strzelała do ludzi. Jeśli chodzi o mnie - komunizm, socjalizm i lewicowe poglądy powinno się wypalać ogniem
Nie masz tylko człowieka bez ideowego , co wie co to moralność i sumienie . Wypalanie ogniem które proponujesz oddaje wszystko co można powiedzieć o chorobie zwanej nacjonalizmem . Z nie nienawiścią bełkocą coś o honorze i Bogu , zapominając o tym , że Bóg to miłosierdzie i równość dla wszystkich ludzi , największym "lewakiem" był Chrystus , wystarczy poczytać jego słowa i nauki . Już byli tacy jak ty w kraju obok , chcieli wypalać co im się nie podobało ogniem . Niestety nienawiść , obróciła się przeciwko nim . Nacjonalizm niszczy swoje dzieci i zjada własny ogon , co pokazuje historia , z którą niektórzy mają problem ze zrozumieniem jej i odwracają kotka ogonem .
Traktowanie wszystkich ludzi na równi to nie jest sprawiedliwe , gratuluje miłosierdzia . Jeśli czujesz się lepsza od innych to gratuluje zuchwalstwa , jeśli gorsza i zasługujesz na gorsze traktowanie to żal mi . Chociaż nie wiem o jakim Bogu piszesz , może twój ma inne priorytety zależnie od urodzenia ludzi , i z góry zakłada , że ten jest gorszy , a tego to wynagrodzę , a tak za nic , bo jest lepszy . Dla mnie tylko czyny świadczą o ludziach nie pochodzenie czy urodzenie i każdy zasługuje na to samo . Żal mi tych co uważają się za gorszych i chcą być czyimś pod . Chore systemy wmawiają ludziom wyższość nad innymi , co zazwyczaj jest pretekstem do ciemiężenia innych . Nacjonalizm wypacza ludzi .
Dodam , bo słabo kumasz co piszesz , równość i wolność , nic nie mają wspólnego ze śmiercią i niewolnictwem . To jak byś pisał po osoleniu zupy zrobiła się słodka , nie widzisz absurdów w tym co piszesz ? Nie może być równości bo będzie zniewolenie , co ty wypisujesz . Natomiast tekst że chcesz wypalać coś lub nie wiem kogoś ogniem , to śmierć i niewolnictwo . Narzucanie komuś siłą czegoś i robienie innym krzywdy to jest śmierć i zniewolenie .
Bardzo ładnie manipulujesz. Niech bedzie ze jestem nacjonalistą - stoję na stanowisku ze kazdy człowiek powinien być wolny i jest kowalem swojego losu. Natomiast historia świata w wielu miejscach na ziemi widziala wprowadzanie równości społecznej i sprawiedliwości. To sie nazywa komunizm i socjalizm. Zazwyczaj kończyło sie to ludobójstwem. Gadasz brednie - nie moze być równości i sprawiedliwości społecznej ponieważ nie da sie wszystkich obdarować dobrami, których zwyczajnie zabraknie. Na końcu zawsze jest grupa ludzi, którzy chcą dzielic tymi dobrami i tak się jakosś dziwnie składa ze mają wiecej od reszty. Podsumowując opowiadasz utopijne tezy. Najlepszym i najbardziej sprawiedliwym systemem jest kapitalizm w wersji w której dostrzega, że są osoby słabe i chore i w jakimś stopniu stara sie je wspierać. A wypalać ogniem należy przejawy zniewolenia jakim jest komunizm i socjalizm. Dla wszystkich facynatów tego nurtu można wejsć na yt i obejrzeć jak wygląda Wenezuela. Ludzie jedzą śmieci a to kraj który ma najwieksze złoza ropy naftowej na świecie. Tak wygląda wprowadzanie równości społecznej.
Nadal odwracasz kota ogonem , mówisz mową nienawiści i zwalasz to co czyni nacjonalizm na coś innego , trwale zindoktrynowani tak mają . Niestety nie uleczalne . Coś co głosi równość i wolność jest złe , trzeba wedle ciebie ogniem wypalać . Zmanipulowałeś sam siebie niestety .
Nie rozumiesz podstawowych aspektów równości , nie ma równości jeśli jeden jest lepszy niż inni i robi co chce .
och jakie to piękne --- mówie mową nienawiści. Zagalopowałeś sie kolego, wracając do meritum. Socjalizm i komunizm TO ZŁO. Równość społeczna w wymiarze ekonomicznym polegać może wyłącznie na tym, że każdy ma szansę się dorobić. Kto chce - ten sie dorobi a kto nie, będzie klepał biedę. Prosta i sprawiedliwa drabina społeczna. I o tym była moja wypowiedź w kwestii Lalki
Nie jestem twoim kolegą . Zło to nacjonalizm i faszyzm jego główna gałąź . Kastowe społeczeństwo i dzielenie ludzi na lepszy i gorszych to zło , nie tylko Prus zauważył śmieszność i absurdy arystokracji . Lecz ten co by równość ogniem wypalał , jest mądrzejszy od Prusa i wielu innych pisarzy . Powtórzę się socjalizmu nie było , kiedy jest nierówność to nie socjalizm ( kiedy jego główne zasady to równość , wolność ) . Nazwał bym kaczkę orłem , niestety dzięki temu orłem się nie stanie ( pisze o ptakach ) . Skoro coś odbiegało od zasad które wyznacza socjalizm , więc nim nie było , nazwy tego nie zmienią . Liczy się postępowanie , nie nazwa . Jeśli nazwał bym się jakimś wyznawcą , lecz postępował odwrotnie od założeń , to nie był bym tym za kogo się podaje . Myślę że to jałowa dyskusja z wyznawcami wypalania równości ogniem .
Jak ci idzie wypalanie równości między ludźmi ogniem ? Jak to pisałeś , gdzie na świeci ci zbudowano nacjonalistyczny raj ? Za fjure*kirm w świetlaną przyszłość , powodzenia z twoim rajem nacjonalistycznym .
Ech, jesteś przykładem kolejnego wielce mądrego, który ocenia dzieje z perspektywy współczesności. Nie można historii jako nauce uczynić większej rany szarpanej, jak analizować ją z perspektywy wygodnego fotela, bez jakiejkolwiek próby zrozumienia ówczesnego świata. Dla XIX-wiecznego, czy to robotnika, czy empatycznego handlowca/przemysłowca socjalizm był racjonalnym i dobrym wyborem. Opisy rodem z Dickensa nie są wymysłem komunistycznej propagandy, ale realnym opisem ziemskiego piekła jakie ludzie potrafili sobie wyrządzić w imię zysku. Gdy robotnik bez ręki, straconej w wypadku trafiał na bruk bez jakiegokolwiek zabezpieczenia materialnego (bo jak odłożyć z głodowej pensji?) stawał się częścią podatnego gruntu dla tego typu ruchów. Czy gdybyś powiedział mu, że socjalizm jest utopią, bo tylko kapitalizm generuje zysk i bogactwo, to on by to przyjął z usatysfakcjonowaniem? Odpowiedziałby; "Dzięki, uświadomiłeś mnie, że byłem w błędzie!"? Zastanów się choć trochę, czy myślisz, że gdyby nie ruch socjalistyczny, gdyby nie strajki i manifestacje, to czy kapitaliści (nie chodzi mi o żadnych ideowców, ale o zwykłych, złaknionych pieniędzy biznesmanów) skracaliby godziny pracy, czy zapewniali ubezpieczenia? Nie, to tylko zrzeszanie się ludzi, wspólne działanie mogło cokolwiek zmienić, bo jednego krnąbrnego pracownika w dobie rewolucji przemysłowej można było zastąpić innym, potulnym i głodnym. Masz przykład "Solidarności" (o zgrozo dla Ciebie; początkowo walczyła o więcej tzw. socjalizmu!). Zrównywanie wszystkiego; zarówno krwiożerczego bolszewizmu, ruchów robotniczych jak i współczesnej lewicy w jeden amalgamat jest analogiczne do zrównywania nazizmu, Dmowskiego i kiboli (w czym lubują się radykałowie z drugiej strony), a wynika z bardzo pobieżnej i płytkiej znajomości historii, podatności na manipulację oraz tanie hasła rzucane z trybun politycznych.
napisałem o tym na samym początku dyskusji - Wokulski był zafascynowany i nie można mu odmówić ze hasła są bardzo szczytne. Natomiast 24.12.2021 juz wiemy ze socjalizm lewica to mroczne zło. A hasła choć są piękne nie są mozliwe do zrealizowania. A gdy próbuje sie je realizować cierpią narody. Zdrowy kapitalizm jaki był za dawno temu w Ameryce jest najlepszą drogą do bogactwa. Owszem mozna dyskutować o osłonie socjalnej grup słabych spolecznie.
Szwecja juz raz musiala wprowadzać system naprawczy ponad podziałami. Natomiast czy teraz przyjdzie opamiętanie ? czas pokaze. Własnie jesteśmy w trakcie próby wprowadzenia nowego socjalizmu światowego. Nikt nie bedzie miał niczego.
A niby w której scenie Wokulski fascynował się socjalizmem? Kiedy powiedział, że tylko godna płaca za wykonywaną pracę jest w stanie podnieść ten kraj? Toż to dokładnie to zrobił Henry Ford, kiedy odszedł od polityki wyzysku pracowników i podniósł im pensje. W ten sposób miał u siebie najlepszych i stałych pracowników, obowiązkowych i doświadczonych. Do tego uruchomił system kredytów, żeby każdy pracownik był w stanie kupić sobie forda.
To była idea społeczeństwa konsumpcyjnego, w którym przedsiębiorca zarabia dużo dlatego, że wielu ludzi stać na jego produkty, a więc odpowiednio wynagradza pracowników, ale ich potem stać na kupowanie produktów wyrabianych w jego zakładzie. Moim zdaniem tym posunięciem Henry Ford tak naprawdę uratował zachód przed socjalizmem. Przynajmniej w USA inni przemysłowcy zaczęli brać z niego przykład, żeby najlepsi pracownicy nie szli pracować do Forda. Ludzie zaczęli lepiej zarabiać, stać ich było na więcej i w ten sposób zlikwidowano przyczyny masowego poparcia dla socjalizmu czy komunizmu.
A postawienie znaku równości miedzy lewicą a socjalizmem to manipulacja albo ignorancja, bo socjaldemokracja nie jest za równą płacą dla wszystkich, tylko za świadczeniami społecznymi (nie tyle zasiłki, bo dawniej ich nie było, co darmowa edukacja, służba zdrowia i płace na poziomie pozwalającym na godne życie zamiast maksymalnego wyzysku). Zresztą na zachodzie w czasach Zimnej Wojny u władzy zmieniały się głównie socjaldemokracja i liberalna prawica (ewentualnie z odrobiną konserwatyzmu, ale bez skrajności) i to moim zdaniem była bardzo zdrowa równowaga, która przestała istnieć.
Nie pamietam juz lalki -musiałbym obejrzeć i wskazac paluszkiem te sceny ale było ich wiele. No a teraz jedziemy z twoją zaczepką. Są różne koncepcje ekonomiczne i to o czym piszesz (pomysły Forda) to pobudzanie konsumpcji, która nakręca gospodarkę do pewnego momentu. To samo zrobił PiS w 1 kadencji i to działało - gospodarka leci w górę ale wszystko ma swoje granice. Darmowa edukacja i płace na poziomie jest w wielu krajach świata i jest to kapitalizm z ludzką twarzą. Jeśli chodzi o darmową służbę zdrowia to jest w Europie. W Stanach są ubezpieczenia pamietam ze jak wprowadzali Obama Care to w USA był sprzeciw społeczny i nazywali to komunizmem. Nigdy sie w to nie wgryzałem wiec tu sie nie bede wypowiadał który system jest lepszy. Wiem tylko ze służba zdrowia w USA jest jedna z najbardziej nowoczesnych na świecie. No wiec to co piszesz funkcjonuje od czasów po wojennych w Europie. Jestem pewien że Wokulski mocno chciał skręcać w lewo. Czym innym jest godna płaca za pracę a czym innym sterowanie ręczne. Zauwaz ze specjaliści w swoich dziedzinach otrzymują godne wynagrodzenie :). Podjeli jednak wysiłek w rozwoju a rozwój boli człowieka. Oczywiscie zaraz dojdziemy do dyskusji czym jest godna płaca dla pani ekspedientki w sklepie. Ja pisalem o postulatach lewicy które wszedzie są takie same. Mamy rok 2023 i mozemy zobaczyc doczego doprowadziła lewica w Europie - Zamachy, zamieszki, spowolnienie gospodarcze. PiS to socjaliści i lewacy, którzy tylko mowia ze są prawicą. Zaczeli rozdawnictwo pieniedzy bez trzymanki. O ile na początku to podkreciło konsumpcję. I uważam ze 500 + dla wybranych rodzin mogloby by byc pożyteczne o tyle rozdawanie pieniedzy jak na zachodzie doprowadzilo nas do gigantycznej inflacji. Tak sie niszczy własnie gospodarki. Dodatkowo PiS podniosł podatki w postaci wyższych cen za paliwo bo tym opłaca wspieranie Ukrainy - my jesteśmy w praktycznym wymiarze na wojenie z Rosją. Podczas oszustwa pandemicznego bezprawnie zamykano gospodarkę to też przyniosło inflacje. Fajnie ze kochasz lewice ale ja zagłosuje na konfederację. Państwa zachodu dla lat 80 podobnie jak Ameryka dbały o gospodarkę i ludzi, kto chciał mógł sie dorobić i to był kapitalizm z ludzką twarzą. Potem nadeszli lewacy i zniszczyli te gospodarki. Dzieki temu tak szybko gonimy zachód. Gdyby w tym kraju rządził ktos odpowidzialny za Państwo juz dziś byśmy mieli przyjemne i dostatnie życie. Ale rządza nami ludzie którzy w latach 90 tych przyjmowali kasę w reklamówkach z Berlina i Moskwy i nawet sie z tym nie kryją. Jedyną szansą Polski jest USA. Tam tez są lewacy u steru władzy ale jest tez Deep State, który prowadzi USA w wyznaczonym kierunku. UE zrobiła sie Zwiazkiem Radzieckim i trwanie w tym jest szkodliwe. 3 lata temu gaz ziemny był zielona energią a teraz gdy wiadomo ze Niemcy nie beda miały taniego gazu z Rosji to gaz ziemny jest juz trujący :) i ma byc opodatkowany :) a piece gazowe zakazane :) Temat rzeka. W kazdym razie chlopcy z socjaldemokracji pokazcie mi Państwo, które jest rajem i jest zarządzane przez socjaldemokracje.... :)
A co ma wspólnego koncepcja Forda z PiS-owskim rozdawnictwem? On podwyższył płace pracownikom w myśl zasady "godna płaca za wykonywaną pracę", a nie dawał kasę za nic. Jeśli nie widzisz tej różnicy, to twój punkt widzenia jest błędny.
A co do Wokulskiego, to jednak obejrzyj jeszcze raz ten serial i pokaż te sceny, bo ja nie zauważyłem żadnej.
PiS to narodowy socjalizm ideologicznie konserwatywna prawica, gospodarczo socjalizm.
"Państwa zachodu dla lat 80 podobnie jak Ameryka dbały o gospodarkę i ludzi, kto chciał mógł sie dorobić i to był kapitalizm z ludzką twarzą. Potem nadeszli lewacy i zniszczyli te gospodarki". Serio? Jak to fajnie żyć w świecie, gdzie o wszystko można obwiniać lewaków, kimkolwiek oni są. To, co się stało, to neoliberalizm, czyli założenie, że państwo w ogóle nie powinno ingerować działalność korporacji, a liberalizm i prawa człowieka schodzą na dalszy plan. Wystarczy gonić za zyskiem, niewidzialna ręka rynku sama wszystko wyreguluje i będzie super. Korporacje wyłożyły olbrzymią kasę na taką propagandę, a kto się nie zgadzał, to był nazywany komunistą. I to był koniec prawdziwej lewicy i liberalnej prawicy. Teraz mamy tylko ideologiczne przepychanki.
W pogoni za szybkim zyskiem bez myślenia o konsekwencjach, na potęgę przenoszono produkcję do Chin. Efektem jest wzrost ich potęgi, załamanie istniejącego układu sił i początek starcia supermocarstw, którego skutków nie możemy przewidzieć. I w Polsce ani obecnie na świecie nie widzę partii, którą naprawdę bym popierał. Nie ma ani centrolewicy ani liberalnej prawicy (Konfederacja to konserwatywna prawica, która chętnie się miesza w sprawy światopoglądowe).
Straszne lewackie wysrywy socjalizmu takie jak " Darmowa Opieka zdrowotna", "Minimalna krajowa", "Darmowy dostęp do edukacji" powinny być absolutnie zakazane i ich zwolennicy rozstrzelani!!!!! Tylko praca w fabryce tkanin za 3 bułki tygodniowo od 9 roku życia buduje charakter pracowitych, solidnych kapitalistów.
Już nie mówiąc o nawiedzonych lewakach gadających o oddzieleniu państwa od kościoła albo wpuszczeniu do Polski ludzi innej karnacji skóry niż ja!!!!! LEWAKI PRECZ!!!!!!