serial jest już dostępny po rekonstrukcji cyfrowej w serwisie vod.pl.
Właśnie oglądam i jestem zauroczona. Zniknęły szaro-bure kolory, do tego bardzo dobra jakość dźwięku. Serial sam w sobie pierwsza klasa.
od wczoraj jest emitowany na TVP HD o 21.35. Wczoraj były odcinki 1-2, w programie widzę, że w następny piątek będą kolejne dwa odcinki, i w piątek 8 listopada następne 2 odcinki... Niestety obraz jest w formacie 16:9, co oznacza, że został przycięty z oryginalnego formatu 4:3.
No właśnie nie bardzo wiem dlaczego zmienia się format filmu ( podobnie zrobiono z 07 zgłoś się..) ...??!! Choć trzeba przyznać że jakość obrazu jest bardzo dobra na Blu Ray...U mnie po upscalowaniu do 4K przez mój odtwarzacz obraz jest doskonały...
niestety to jest powszechna praktyka przy rekonstrukcjach starszych filmów, pewnie dlatego, że większośc widzów nie chce mieć czarnych pasów po obu stronach obrazu i woli wersję okrojoną ale na pełny ekran. W serwisie vod są odcinki w obu wersjach, ale oczywiście jakość jest bez porównania gorsza...
Wręcz przeciwnie - przy kolekcjonerskich remasteringach starych filmów wydawcy z zasady podkreślają, że zachowali oryginalne proporcje obrazu. Chyba tylko w polskiej telewizji panują inne obyczaje.
Świetnie się ogląda te filmy i seriale po obróbce cyfrowej, znacznie chętniej siadam przed telewizorem, kiedy jest w jakości HD. Trochę martwi mnie, że obraz jest w proporcji 16 : 9 dla filmów w oryginale zrealizowanych w formacie 4 : 3, gdyż, część
obrazu jest odrzucona a dla mnie to istotne aby był kompletny kadr. Natomiast nie przeszkadzają mi pasy po bokach telewizora. Wiele seriali jest tak prezentowanych,
to znaczy 16 : 9 np. "Janosik", "07 zgłoś się", "Chłopi".
wiem, i z tej okazji chyba znów powtórzę sobie ten wspaniały serial. I na Noce i dnie również czekam... ;-)
Dziś przyszło mi wydanie blu ray, włączyłam fragment odcinka i naprawdę sztos - rewelacyjnie to wygląda, widać najdrobniejsze szczegóły <3