Jak wiecie, zapewnie polska wersja bazowała na wersji amerykańskiej,
jak ktoś oglądał wersje orginalną shaman king(japońską) to docenia jak amerykanie, jak i polacy pupsuli te anime...Co tu dużo pisać... Poprostu wycieli brutalniejsze momenty walk i zastąpili je przydługim dialogiem...np.Popsuli nawet muzyke...w japońskiej jest owiele lepsza.... a dubling... w japońskiej słychać w głosach emocje, uczucia...a w polskiej tego brakuje... nic dziwnego orginalna wersja jest od 13lat do 16lat a polska jest od 7 lat(tak ją udziecinnili)do 13lat...nawet pozmieniali imiona...
w orginalnej np.Zike nazywa sie Hao,
morty nazywa sie Manta
len nazywa sie Ren...
a według was która wersja jest lepsza?:)
Według mnie japońska. Sciągam sobie odcinki w wersji japońskiej, bo po prostuy oryginalne wydaje mi się lepsze. Opening japoński jest świetny, ending też niczego sobie. I właśnie najbardziej denerwuje mnie ta cenzura w polskiej wersji...imiona jeszcze ujdą, ale to udziecinnuienie, to też naprawdę mnie zdenerwowało....
Tak, dzięki "Over Soul" z openingu japońskiego SK, zaciekawiłam się japońską muzyką i powiem, że nawet całkiem mi się podoba ;)
tak ja też sie zaciekawiłam japońską muzyką po tych openingach:)
nawet sobie ściagnełam i sobie słucham w wolnych chwilach:P
najfajniejsze piosenki japońskie z sk to chyba:
-BraveHeart
-OverSoul
-Northern lights
one daja anime fajny klimat:)
porównywanie wersji am. i orginalnych jest grzechem i to w chyba wszystich Anime :/
Muzyka japońska jest piękna! Generalnie beznadziejnie zrobione, ale lepiej jak wiele innych kreskówek/Anime w których dubbing jest tak beznadziejny, że się oglądać nie da.
No i chyba największy plus wersji pol., że jest po polsku i wszystko rozumiem (niestety z anglika, a tymbardziej japońskiego, orłem nie jestem :( )
Tak, faktycznie, z japońskiego rozumiem ledwie parę słówek, ale z angielskiego jestem całkiem niezła, więc kiedy ściągam odcinki po japońsku, dołączam soibie angielskie napisy i problem z głowy :)
Jeszcze co do japońskiej muzyki, Brave Heart po po prostu wymiata - tak jak i Over Soul. Ale mogę jeszcze polecić piosenkę Megumi Hayashibary - "Yasashii Yoake" i "Ren Myosho".
ja tam sobie ściągam polskie napisy, bo angielskiego i japońskiego nie zbyt dobrze umiem:)
No a ja właśnie mam taki problem, ze nie też mam polskie napisy, bo ściagają mi się automatycznie z odcinkiem, ale nie mogę ich wstawić w film, a angielskie mogę. Nie czemu tak się dzieje :/
mówiąc szczerze to nie mam pojęcia czemu tak sie dzieje...
u mnie chodzi normalnie...
a czy mogłabym wiedzieć skąd ściągacie sobie to anime i napisy do niego?? bo też chciałam sobie to ściągnąć tylko nie wiem gdzie znajde odcinki dobrej jakości:)
najlepsze napisy do niego to są: http://www.animesub.info/szukaj.php?szukane=shaman+king [www.animesub.info/szuka ...]
a ściągnąć to można z wiele stron np. z http://www.mininova.org/tor/203343 [www.mininova.org/tor/20 ...] tylko są w torrentrze:)
najlepszej jakoś ci są w wersji soldats
jak chcesz w słapszej to możesz np. z http://www.sklegends.forumer.pl/viewtopic.php?t=304 [www.sklegends.forumer.p ...]
no i pierwsza seria: http://www.sklegends.forumer.pl/viewtopic.php?t=293 [www.sklegends.forumer.p ...]
ja nie widzialam japonskiej wersju buuuhuhuhu a tak bajdelej to wie ktos ile te anime ma odcinkow?
cos ty!
pierwa i druga ma razem 64 odcinki i są jeścze odcinki specjalne(3) ksztaut miłości,ksztaut łuku,ksztaut przyjaźni
pierwsza seria ma 34 odcinki, druga 30
oczywiście że japońska!!!! nawet nie ma co porównywać!!!! nawet ocenzurowali teksty z podtekstami (sorki, troche to brzmi jak masło maślane). szkoda że anime wykupił Jetix, a nie np. Hyper ... oni by puścili oryginalną wersję z lektorem albo napisami...
P.S. wszystkim fanom anime polecam program Hyper :D o 21.00 codziennie jest jakies anime :)
japońska wersja najlepsza poco robic dubbing polski wystarczy lektor polski do japonskiej wersji bylo by gitens:) jeszcze powycinane sceny tak samo francuska wersja dragonballa tez bez krwawszych scen
pozdro...
mam pytanko bo mi jeszcze sie niesciagnela wersja japońska a chcialabym juz teraz wiedziec czy yoh ma tez 13 lat w japonskiej wersji bo jakos mi tak to slabo pasuje zeby 13-sto latek sie tak zachowywal ale moze sie myle ???
z gory dzieki za odpowiedzie:)