PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=258728}

Król szamanów

Shaman Kingu
2001 - 2002
8,1 15 tys. ocen
8,1 10 1 15056
Król szamanów
powrót do forum serialu Król szamanów

polska wersja

ocenił(a) serial na 10

Jak wiecie, zapewnie polska wersja bazowała na wersji amerykańskiej,
jak ktoś oglądał wersje orginalną shaman king(japońską) to docenia jak amerykanie, jak i polacy pupsuli te anime...Co tu dużo pisać... Poprostu wycieli brutalniejsze momenty walk i zastąpili je przydługim dialogiem...np.Popsuli nawet muzyke...w japońskiej jest owiele lepsza.... a dubling... w japońskiej słychać w głosach emocje, uczucia...a w polskiej tego brakuje... nic dziwnego orginalna wersja jest od 13lat do 16lat a polska jest od 7 lat(tak ją udziecinnili)do 13lat...nawet pozmieniali imiona...
w orginalnej np.Zike nazywa sie Hao,
morty nazywa sie Manta
len nazywa sie Ren...

a według was która wersja jest lepsza?:)

Narcyzia

Według mnie japońska. Sciągam sobie odcinki w wersji japońskiej, bo po prostuy oryginalne wydaje mi się lepsze. Opening japoński jest świetny, ending też niczego sobie. I właśnie najbardziej denerwuje mnie ta cenzura w polskiej wersji...imiona jeszcze ujdą, ale to udziecinnuienie, to też naprawdę mnie zdenerwowało....

ocenił(a) serial na 10
Blaze

tak,opening japoński jest świetny zarówno pierwszej jak i drugiej serii:)

Narcyzia

Tak, dzięki "Over Soul" z openingu japońskiego SK, zaciekawiłam się japońską muzyką i powiem, że nawet całkiem mi się podoba ;)

ocenił(a) serial na 10
Blaze

tak ja też sie zaciekawiłam japońską muzyką po tych openingach:)
nawet sobie ściagnełam i sobie słucham w wolnych chwilach:P

ocenił(a) serial na 10
Blaze

najfajniejsze piosenki japońskie z sk to chyba:
-BraveHeart
-OverSoul
-Northern lights
one daja anime fajny klimat:)

ocenił(a) serial na 7
Narcyzia

porównywanie wersji am. i orginalnych jest grzechem i to w chyba wszystich Anime :/
Muzyka japońska jest piękna! Generalnie beznadziejnie zrobione, ale lepiej jak wiele innych kreskówek/Anime w których dubbing jest tak beznadziejny, że się oglądać nie da.

No i chyba największy plus wersji pol., że jest po polsku i wszystko rozumiem (niestety z anglika, a tymbardziej japońskiego, orłem nie jestem :( )

niedzwiedz_2

Tak, faktycznie, z japońskiego rozumiem ledwie parę słówek, ale z angielskiego jestem całkiem niezła, więc kiedy ściągam odcinki po japońsku, dołączam soibie angielskie napisy i problem z głowy :)

Jeszcze co do japońskiej muzyki, Brave Heart po po prostu wymiata - tak jak i Over Soul. Ale mogę jeszcze polecić piosenkę Megumi Hayashibary - "Yasashii Yoake" i "Ren Myosho".

ocenił(a) serial na 10
Blaze

ja tam sobie ściągam polskie napisy, bo angielskiego i japońskiego nie zbyt dobrze umiem:)

Narcyzia

No a ja właśnie mam taki problem, ze nie też mam polskie napisy, bo ściagają mi się automatycznie z odcinkiem, ale nie mogę ich wstawić w film, a angielskie mogę. Nie czemu tak się dzieje :/

ocenił(a) serial na 10
Blaze

mówiąc szczerze to nie mam pojęcia czemu tak sie dzieje...
u mnie chodzi normalnie...

Narcyzia

a czy mogłabym wiedzieć skąd ściągacie sobie to anime i napisy do niego?? bo też chciałam sobie to ściągnąć tylko nie wiem gdzie znajde odcinki dobrej jakości:)

ocenił(a) serial na 10
lilith_16

najlepsze napisy do niego to są: http://www.animesub.info/szukaj.php?szukane=shaman+king [www.animesub.info/szuka ...]

a ściągnąć to można z wiele stron np. z http://www.mininova.org/tor/203343 [www.mininova.org/tor/20 ...] tylko są w torrentrze:)

ocenił(a) serial na 10
lilith_16

najlepszej jakoś ci są w wersji soldats
jak chcesz w słapszej to możesz np. z http://www.sklegends.forumer.pl/viewtopic.php?t=304 [www.sklegends.forumer.p ...]

ocenił(a) serial na 10
lilith_16

no i pierwsza seria: http://www.sklegends.forumer.pl/viewtopic.php?t=293 [www.sklegends.forumer.p ...]

Narcyzia

Mój kolega ma oryginalną Japońską wersję z angielskimi napisami

ocenił(a) serial na 10
Ichthys

ja nie widzialam japonskiej wersju buuuhuhuhu a tak bajdelej to wie ktos ile te anime ma odcinkow?

Slotshe

Pierwsza seria ma chyba 63 odcinki. Kolejne nie wiem

ocenił(a) serial na 10
Ichthys

cos ty!
pierwa i druga ma razem 64 odcinki i są jeścze odcinki specjalne(3) ksztaut miłości,ksztaut łuku,ksztaut przyjaźni

pierwsza seria ma 34 odcinki, druga 30

Narcyzia

oczywiście że japońska!!!! nawet nie ma co porównywać!!!! nawet ocenzurowali teksty z podtekstami (sorki, troche to brzmi jak masło maślane). szkoda że anime wykupił Jetix, a nie np. Hyper ... oni by puścili oryginalną wersję z lektorem albo napisami...
P.S. wszystkim fanom anime polecam program Hyper :D o 21.00 codziennie jest jakies anime :)

MaRyska

japońska wersja najlepsza poco robic dubbing polski wystarczy lektor polski do japonskiej wersji bylo by gitens:) jeszcze powycinane sceny tak samo francuska wersja dragonballa tez bez krwawszych scen
pozdro...

ocenił(a) serial na 10
CYBORG89

nom, by było fajnie jak by dali orginalna japońską z lektorem:)

ocenił(a) serial na 7
Narcyzia

mam pytanko bo mi jeszcze sie niesciagnela wersja japońska a chcialabym juz teraz wiedziec czy yoh ma tez 13 lat w japonskiej wersji bo jakos mi tak to slabo pasuje zeby 13-sto latek sie tak zachowywal ale moze sie myle ???
z gory dzieki za odpowiedzie:)

ocenił(a) serial na 10
Narcyzia

Ja widzialam Japonska i jest Spox tylko ze nic nie kapowalam a Poslska moze byc :D Dialogi niektore sa smieszne w Polskiej ale niestety to nie nasza wina ze ta Anime dali w tak malym przedziale wiekowym :( eh...mam pytnie czy ktos slyszal o 3 seri Shaman King??