Mogę się mylić, ale czy nasza kochana królowa Jadwiga w chwili śmierci nie miała 26lat? Dlaczego w serialu odtwarza ją 70 letnia kobieta? Tak miało być czy jak?
Co do trailery - to porządnie wykonany, podobał mi się bardzo montaż oraz poszczególne kostiumy. Z tego naprawdę może być coś fajnego - oczywiście niema co porównywać do GoT, ale na naszym podwórku możemy się przy tym dobrze bawić.
https://historia.org.pl/2017/10/24/krolowa-jadwiga-boleslawowna-ambitna-zona-lok ietka-i-matka-kazimierza-wielkiego/
Gwoli ścisłości w Historii Polski, jest więcej niż dwie Jadwigi. Mianowicie :
- Jadwiga, córka Bolesława Pobożnego;
-św. Jadwiga Ślaska - żona Henryka Brodatego;
-Jadwiga, córka Władysława Łokietka;
-Jadwiga Andegaweńska;
-Jadwiga Jagiellonka, córka Kazimierza Jagiellończyka;
-Jadwiga, wnuczka Kaźmierza Jagiellończyka
-Jadwiga, córka Zygmunta I Starego.
O ile mi wiadomo więcej księżniczek o tym imieniu nie ma, w Historiografii polskiej.
Na cześć Jadwigi Andegaweńskiej każda pierworodna córka z dynastii Jagiellonów otrzymywała imię Jadwiga. Zapomniałeś więc ująć Jadwigę Jagiełłównę, córkę Jagiełły i Anny Cyllejskiej (Anna była wnuczką Kazimierza Wielkiego), która zmarła w niejasnych okolicznościach, a tym samym ułatwiła synom Jagiełły drogę do tronu. Jadwiga, wnuczka Kazimierza Jagiellończyka i pierworodna córka Zygmunta I Starego to ta sama osoba. Matką córki Zygmunta nie była jednak Bona, a Barbara Zapolya. Była jeszcze Jadwiga Żagańska, ostatnia żona Kazimierza Wielkiego (prababka Jadwigi Jagiełłówny). Więcej Jadwig chyba faktycznie nie było. Pozdrawiam.