PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=789749}

Korona królów

2017 - 2020
4,3 13 tys. ocen
4,3 10 1 13449
2,0 3 krytyków
Korona królów
powrót do forum serialu Korona królów

Mogę się mylić, ale czy nasza kochana królowa Jadwiga w chwili śmierci nie miała 26lat? Dlaczego w serialu odtwarza ją 70 letnia kobieta? Tak miało być czy jak?

Co do trailery - to porządnie wykonany, podobał mi się bardzo montaż oraz poszczególne kostiumy. Z tego naprawdę może być coś fajnego - oczywiście niema co porównywać do GoT, ale na naszym podwórku możemy się przy tym dobrze bawić.

Operive

To jest jadwiga, żona Łokietka, bo trudno by za życia Łokietka żyła jego prawnuczka.

Operive

https://historia.org.pl/2017/10/24/krolowa-jadwiga-boleslawowna-ambitna-zona-lok ietka-i-matka-kazimierza-wielkiego/

Myszkin_filmweb

A więc jest mój błąd, dzięki za link :)

Operive

Gwoli ścisłości w Historii Polski, jest więcej niż dwie Jadwigi. Mianowicie :
- Jadwiga, córka Bolesława Pobożnego;
-św. Jadwiga Ślaska - żona Henryka Brodatego;
-Jadwiga, córka Władysława Łokietka;
-Jadwiga Andegaweńska;
-Jadwiga Jagiellonka, córka Kazimierza Jagiellończyka;
-Jadwiga, wnuczka Kaźmierza Jagiellończyka
-Jadwiga, córka Zygmunta I Starego.
O ile mi wiadomo więcej księżniczek o tym imieniu nie ma, w Historiografii polskiej.

eb_piekna

Na cześć Jadwigi Andegaweńskiej każda pierworodna córka z dynastii Jagiellonów otrzymywała imię Jadwiga. Zapomniałeś więc ująć Jadwigę Jagiełłównę, córkę Jagiełły i Anny Cyllejskiej (Anna była wnuczką Kazimierza Wielkiego), która zmarła w niejasnych okolicznościach, a tym samym ułatwiła synom Jagiełły drogę do tronu. Jadwiga, wnuczka Kazimierza Jagiellończyka i pierworodna córka Zygmunta I Starego to ta sama osoba. Matką córki Zygmunta nie była jednak Bona, a Barbara Zapolya. Była jeszcze Jadwiga Żagańska, ostatnia żona Kazimierza Wielkiego (prababka Jadwigi Jagiełłówny). Więcej Jadwig chyba faktycznie nie było. Pozdrawiam.

ocenił(a) serial na 7
eb_piekna

Zapomniałeś o jednej z ważniejszych osób noszących to imię, o Jadwidze Jagiellonce, córce Władysława Jagiełły, która przez kilka lat była uważana za następczynie swojego ojca i dziedziczkę polskiej korony, a także o Jadwidze Żagańskiej - ostatniej żonie Kazimierza Wielkiego