PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=789749}

Korona królów

2017 - 2020
4,3 13 tys. ocen
4,3 10 1 13450
2,0 3 krytyków
Korona królów
powrót do forum serialu Korona królów

Korona ?

ocenił(a) serial na 1

O Matko i Córko, na to poszły te miliony Kurski?
No nic to, to jak widać ta " dobra zmiana".

Daleki jestem od takich stwierdzeń, bo trochę w życiu już widziałem, ale ten serial zapowiada się na porażkę roku i to za nasze pieniądze.

ocenił(a) serial na 8
NeverMore

Idź leczyć swoje polityczne kompleksy gdzie indziej. Nie masz nic ciekawego do napisania na temat serialu - nie wypowiadaj się.

ocenił(a) serial na 1
puszek88

Puszku Okruszku, chyba nie widzisz tego, co wszyscy, a ja tu nie leczę swoich kompleksów, co najwyżej Ty, bo tak się wypowiadasz :)
Dodaj do tego tą irlandzką muzę i masz obraz nędzy i rozpaczy tego bardzo słabego serialu.

puszek88

8/10, haha. Chyba cię jeszcze po nocy sylwestrowej trzyma.

ocenił(a) serial na 1
John_Melendez

Ciebie jak widać do teraz, skoro dajesz '8' temu "czemuś, bo to na pewno nie jest dobry serial.
takie to były w latach 60-70-tych i też trochę w 80-tych, ale co Ty możesz, o tym wiedzieć, jak ciągle sylwestra przeżywasz :)

NeverMore

Chyba jednak Ciebie trzyma, skoro nie widzisz do kogo to pisał i że to szydera była.

ocenił(a) serial na 1
jan_niezbedny0

Nie do tego, co trzeba tak na szybko koment poleciał, ale chyba wiemy, o co kaman.
Mamy Nowy Rok, więc cieszmy się z tego, ale nie z tego serialu.

użytkownik usunięty
NeverMore

A moją propozycję w konkursie odrzucili :/
A byłaby akcja na całego...

NeverMore

Ze scenariusza można było by coś wykrzesać ale realizacja i gra aktorska jest wielkim nieporozumieniem. Ci aktorzy NIE potrafią grać. A dialogi są tandetne, napisane przez osobę/osoby których zasób słów jest na niskim poziomie. W dialogach nie pojawiają się żadne archaizmy, które uwiarygodniałyby okres przedstawiany w filmie. Trzymać się daleko od tej produkcji. Nie warto by miała widownie.

ocenił(a) serial na 4
Mike_Frost

Dokładnie. Archaizmów mi tu bardzo brakuje. Zresztą w ogóle dialogi jak z telenoweli. Łepkowska robi swoje :D

ocenił(a) serial na 2
Mike_Frost

Dialogi straszne. TVP za bardzo przyzwyczaiło się do dialogów wszystkich super-seriali pokroju M jak Miłość myśląc chyba, że tak jest dobrze. Gra aktorów jest w porządku, nie powiedziałbym, że to szczyt marzeń, ale grają nieźle tylko dostali słaby scenariusz i koszmarne dialogi.

Drakash

Mi jednak aktorzy nie pasują do postaci choćby Król Władysław czy księżniczka Anna. Bardzo drażnią swoją grą aktorską i fizjonomią (do swoich postaci).

ocenił(a) serial na 4
Mike_Frost

Akurat Władysław prawie idealnie pasuje do tego którego znamy z obrazu Matejki. Na czymś trzeba było się wzorować przecież. Zdjęcia Łokietka się nie zachowały :D

andre_

Mnie jakoś nie przekonał niestety :) (z całym szacunkiem do Pana który gra króla Władysława)

ocenił(a) serial na 5
Mike_Frost

Teksty są po prostu średnie ale plus za oryginalną mowę obcokrajowców, to rzadko spotykana rzecz w serialach nawet historycznych, Władysław jest kalką wizualną tego co mamy zachowane z obrazów/rycin gra bardzo teatralnie ale nie czepiam się, Kaziu zagrał tak jak gra większość aktorów w serialach zagranicznych czyli średnio ale nawet momentami miło dla oka, Aldona-Anna też dała radę, nie widzę żeby ją trema zjadła. To praca kamer jest do bani.

PabloPicasso

Niestety ja daruje sobie dalsze zainteresowanie tą produkcją. Z ciekawości zajrzę za kilka miesięcy na forum, wszystko się wyjaśni odnośnie jakości serialu. O słupkach oglądalności dowiemy się pewnie już niebawem.

Za dużo oczekiwałem po takim serialu

ocenił(a) serial na 5
Mike_Frost

Ja natomiast nastawiłem się na totalnego gniota takiego absolutnie pod każdym względem i może dlatego patrzę przychylniej;) Baaardzo mocno średnio z lekkim naciągnięciem in plus oby dalej było lepiej...

PabloPicasso

Plusem jest to że ktoś odważył się choć trochę popróbować z gatunkiem serialu który w Polsce obecnie nie istnieje.

PabloPicasso

Zgadzam się co do Łokietka, niestety zarówno charakteryzacja jak i gra są teatralne, lepiej wypada aktorka grająca królową Jadwigę (czyżby inspirowana Boną A. Śląskiej?). Aktor grający Kazimierza również dobrze, chociaż na razie bez rewelacji, natomiast rozczarowała mnie aktorka grająca Aldonę Annę, po początkowych scenach miałam wrażenie że będzie najjaśniejszym punktem serialu, niestety później było już tylko gorzej, ostatecznie wypadła jak rozwrzeszczana nastolatka

ocenił(a) serial na 4
NocnaSowa

Aldona Anna jakoś zdziecinniała przez te 7 lat na dworze Łokietka :D
Jadwiga też od razu skojarzyła mi się z Boną Śląską, tzn. Sforzą ;)

andre_

Nic dziwnego skoro za towarzyszki ma aż (o ile czegoś nie przeoczyłam) 1 dwórkę i czarownicę z Litwy, dodatkowo królowa ją cały czas strofuje.

ocenił(a) serial na 4
NocnaSowa

W ogóle ten dwór Łokietka ubogi jakiś, 5 osób na krzyż, mam wrażenie że nawet Wołodyjowski w Chreptiowie dysponował większą ferajną ;)

ocenił(a) serial na 3
PabloPicasso

Zgoda jeśli chodzi o mowę Litwinów, to była jedyna ciekawa rzecz w pierwszym odcinku. Szkoda, że bardzo szybko wycofali się z tego pomysłu i 10 min pozniej już nawet Litwinki między sobą mówiły czystą polszczyzną.

ocenił(a) serial na 1
PabloPicasso

"plus za oryginalną mowę obcokrajowców"

Której nie słychać, bo lektor zagłusza :D

ocenił(a) serial na 3
andre_

Matejkowski Łokietek też jest z głowy malowany.

ocenił(a) serial na 4
Malkontent46

Naprawdę? Jak na to wpadłeś? ;)

A na poważnie - malowany z głowy, z wyobraźni (plus jakieś opisy kronikarzy), ale innego wzorca i tak nie mamy, więc jak dla mnie to akurat plus że jest jakoś tam podobny do tego z "Pocztu".

ocenił(a) serial na 3
andre_

Cieszę się Twoją radością że podobny.

ocenił(a) serial na 4
Malkontent46

Szukam plusów gdzie się da. :D
Zresztą czytając Bunscha dość podobnie sobie Łokietka pod koniec panowania wyobrażałem.

Malkontent46

Bez przesady, Matejko zawsze starannie się przygotowywał do tworzenia swoich dzieł. A jego Łokietek był wzorowany chyba przede wszystkim na figurze z jego nagrobka

ocenił(a) serial na 3
Drakash

Jedyny potencjalnie ciekawy moment w fabule to rycerzyk, który zaprzepaścił udział w turnieju na rzecz "tajnej misji". Reżyser pokazał, bądź co bądź, fatalną sceną turnieju że panna w niebieskiej sukni jest, co najmniej, rozczarowana tchórzostwem wybranka, w tym samym czasie widz może domyślać się, że młodzieniec jest podobnie rozgoryczony tym jak pechowo potoczyły się jego losy... Po czym serial stwierdza, że widz to totalny kretyn i wprowadza scenę tłumaczącą wszystko dosłownie co się właśnie stało. A jeszcze dalej historyjka, zamiast pozostawić widza w niepewności, zostaje dobita konfrontacją panienki z rycerzykiem jeszcze w tym samym odcinku...

ocenił(a) serial na 4
locust789

Widzom telenowel trzeba wszystko ładnie pokazać, a najlepiej jeszcze 3 razy potwierdzić. Taką sobie publikę telewizje wychowały przez ostatnie 20 lat.

ocenił(a) serial na 3
Drakash

Myślę, że ja akurat bym dużo lepiej zagrał kwestie Władysława i Jadwigi.

ocenił(a) serial na 3
czlowiekfrank

Przecież oni wypowiadali swoje kwestie jakby wiersz recytowali.

Mike_Frost

No właśnie, grają bezpłciowo, a gadają współczesnym językiem. Jaja...

ocenił(a) serial na 10
NeverMore

I oczywiście wielkim "znafcom kina" już się nie podoba bo w główkach siedzą im tylko wielkie produkcje. To złe, to nie dobre, po co robić takie seriale itp... Ludzie czy wy nie rozumiecie jaki był cel powstania tego serialu? To świetna dawka historii, której od wielu wielu lat brakowało w polskim kinie. Mamy swój serial ale oczywiście potrafimy tylko na niego pluć. Taki naród, jak przyjdzie co do czego to i nawzajem będziemy się zarzynać.

ocenił(a) serial na 4
InRight

Kto tu pluje? Chyba ty, na innych dyskutantów/
Mnie po prostu wkurza że kolejna szeroko zapowiadana i reklamowana produkcje jest jakaś taka niedorobiona. I nie tylko w budżecie jest problem. Produkcje telewizyjne w Polsce zeszły na psy, królują telenowele i paradokumenty. A tam dialogi drętwe i aktorstwo drewniane. W efekcie tu mamy to samo. Szkoda...

andre_

Brawo brawo brawo to jest wlasnie efekt tych glupich paradokumentow typu dlaczego ja dlaczego ty trudne sprawy i inne badziewia robi sie takie go... i potem z takiego poziomu nie idzie sie wygrzebac zeby stworzyc cos normalnego i potem prosze mamy taka korone krolow ktora oprocz fajnej muzyki ktorej jest za malo nie ma nic innego do zaoferowania bo upycha sie w jeden odcinek tyle tresci jak w tych badziewnych paradokumentach zadnego rozwiniecia watkow czy postaci i dialogi na zenujacym poziomie.

ocenił(a) serial na 4
NEO250

Dobrze i tak że nie ma wstawek w stylu "Dlaczego ja" itp. gdzie opisana na pasku postać tłumaczy widzowi co myśli :D

ocenił(a) serial na 3
andre_

Ale lektor czytał początek :D

ocenił(a) serial na 3
andre_

Trzeba też pamiętać, że to serial opłacany z naszych pieniędzy, więc tym bardziej mamy prawo oczekiwać o wiele większego poziomu.

ocenił(a) serial na 4
czlowiekfrank

Mamy prawo.
Ale wtedy stajemy się z automatu "lewakami" (cokolwiek to jest) i jesteśmy niepatriotyczni. Bo przecież to jest Serial O Naszej Świętej Historii, i kto skrytykuje, ten wrogiem ojczyzny jest.

A serce boli, bo taki świetny temat został koncertowo spieprzony.

Po co oni upierali się przy telenoweli? Zamiast 60 byle jakich odcinków (pierwszy sezon) po 300 tysięcy (podobno), można było zrobić normalny serial a'la Czarne Chmury, kilkanaście odcinków z większym budżetem, emisja raz w tygodniu po wiadomościach. Ale nie, robimy kolejny Klan zmiksowany z Trudnymi Sprawami, w końcu to umiemy najlepiej.

ocenił(a) serial na 3
andre_

No wiadomo, że trzeba czymś nowym emerytów przed telewizor przyciągnąć :D

InRight

Jeśli uważam, że coś jest słabe to o tym piszę. W Polsce nie brakuje dobrych aktorów ani innych twórców, tymczasem duży potencjał został zmarnowany na coś takiego. Gra aktorska drewniana, bo też dialogi drewniane. Wygląda to tak, jakby zatrudniony amatorskich twórców. To mógłby być dobry serial, tylko warto by co było trochę dopracować.

InRight

hmmmm.... na razie nie wiem co o tym serialu myśleć - jeśli ma przetrzeć szlaki dla tego typu produkcji w przyszłości to jak najbardziej trzeba od czegoś zacząć. Parę rzeczy mu brakuje - parę rzeczy nie do końca chyba przemyśleli (turniej rycerski no nie za bardzo chyba tak wyglądał) ale żeby go zaraz tak po 2 odcinkach niszczyć.... No tak za bardzo przywykliśmy do seriali z rozmachem z zachodu. No właśnie z zachodu.......Czasy złotej ery seriali takich jak Czarne Chmury czy Królowa Bona to perełki.... Jak nie w Koronie Królów to może w następnym ktoś weźmie się za to wszystko porządnie - odniesie się do "perełek" i wreszcie powstanie coś czego nikt nie będzie się czepiał......
Piszecie że czysto jest że ubranka wyprasowane i świeże - hm W Białej Księżniczce (która toczy się jeszcze w średniowieczu - tak późnym ale....) czy Białej Królowej (jeżeli już mowa o serialach w epoce średniowiecza- wczesnego czy późnego) też mieli schludnie ubrania a po podłodze nie walało się jedzenie... Aktorzy - nie są mi znani, ale Jadwigę (żonę Władysława Łokietka) królową jakoś polubiłam. Na ten moment jeszcze poczekam z oceną na dalszy rozwój wydarzeń.
Swoją drogą to Wspaniałe stulecie też cudowne nie było - zwłaszcza w scenach bitwy czy potyczek o_O A ze taką popularnością się cieszył - no cóż jak nie ma nic rodzimego to przecież zagraniczne lepsze - a też większość akcji miała miejsce w pałacu albo ogrodach........
Udanego 2018 r. :)

magda919

Również udanego 2018 :)

ocenił(a) serial na 3
magda919

Tylko umówmy się, że WS prezentowało jednak o wiele wyższy poziom.

ocenił(a) serial na 3
InRight

Ja tam czekam na zapowiadany od bodajże roku serial o Piastach robiony przez Smarzowskiego.

ocenił(a) serial na 1
InRight

Mamy sie zachwycac ze mamy wlasna produkcje i chwalic sie gdzie ? W kiblu? Bo to kest gniot i wstyd komus to pokazywac. W jednym 30 minutowym odcinku albo nie dzieje sie nic albo dzieje sie za duzo wszystkiego tak jak w 4 strach pomyslec co bd dalej jak oni praktycznie wszystko wykorzystali

NeverMore

Ocenianie serialu przed obejrzeniem - klasyka.
Lewackie polskojęzyczne media się spisały. Tylko czemu Polacy tak dają się "oświeconemu zachodowi" wodzić za nos? Brak własnego rozumu?

Po obejrzeniu dwóch odcinków - rewelacji nie ma, ale też nie ma tragedii. Najbardziej razi nieco "drewniane" aktorstwo. Ale zobaczymy co dalej.

ocenił(a) serial na 2
NeverMore

Wow gołą dupe pokazali, nie no szacun