nie żadna maryna zdradziła Janosika, lecz organista powiedział generałowi austryjackiemu że porwali plebana ;)
Czerwony kapturek puknoł Janosika był w zmowie z Krzysiem i prosiaczkiem którzy byli tajnymi współpracownikami CB O psełdonimach Kwicoł i Pyzdra. Maryna była tylko narzędziem. Nie wiedziała nic o zasadzce na Janka. IPN ujawnił ostatnio że Maryna była nieświadomym współpracownikiem Murgrabiego czyt. CB A czerwony kapturek to nie kto inny jak agent o psełdonimie Bardos. I wszystko jasne!!!! :)
serial,który nigdy mi się nie znudzi,choć szkoda że ma tak smutne zakończenie;/
dokładnie :(
ilekroć leci w tv to popatrzę jak mogę, ale ostatniego nie lubię :( mega dołujący.
Czyli kolejna ofiara, gdyby kózka za dramo nie podskakiwała i źle nie wylądowała i gdyby źle nie widziała, toby coś tam? coś tam?
nie, nie Maryna tylko wszyscy którym zalazł za skórę, Hrabia, Murgrabia, szlachcice, wojskowi, generał, zbóje z tej drugiej bandy i zdaje się że był tam jeden zbój z bandy Janosika, ten stary co go wołali jakoś - Kośmider, on był przyjacielem Jakubka czyli harnasia którego pokonał Janosik w pierwszym odcinku.
"Wszyscy" to mogli go nie lubić a słowo Zdrada oznacza konkretną osobę. I jest tytułem odcinka. Zdradzić nie mógł organista, bo co innego zdradzić a co innego donosić - zdradza swój a żałosny grubcio jest ostatnią osobą, która zasługiwałaby na tytułową rolę. Zostaje któryś z bandy... albo Maryna. Jeśli miałby to być dowolny kompan, to tylko w dzisiejszej opcji kontynuacji seriali, gdzie się sprawa później wyjaśnia - ale wtedy tak seriali nie robiono, "Janosik" jest utworem skończonym.
Odcinek zaczyna się tytułem Zdrada a kończy na pocałunku z Maryną - to symboliczne. Maryna po ślubie nie okazuje radości a podczas egzekucji rozpaczy. Zdrada Maryny jest częścią ludowej legendy Janosika a nie historycznym zdarzeniem i tak właśnie ukazał to reżyser