14 kwietnia minie 40 lat od premiery serialu Janosik, ten serial jest zajebisty, uwielbiam go oglądać gdy jest w TV. Mogę go oglądać godzina za godziną, świetna rola : Kociniaka, Bilewskiego, Pyrkosza, Perepeczki (szkoda że on później wyjechał do Australii 20 lat musiał czekać by los się do niego uśmiechnął co do grania w filmach), Czechowicza, Dymnej, Lemańskiej (szkoda że do niej los do Janosiku się nie uśmiechał, myślałam że zobaczę ją w jakiś innych rolach). Ten serial oglądam jedynie dla Pyrkosza, Kociniaka, Dymnej, Lemańskiej, Czechowicza, ś. p Perepeczko. Jestem tylko zawiedziona że Ewa Wiśniewska zagrała w jednym odcinku w Janosiku, świetnie tam zagrała bawiła mnie do łez.
W pełni się z Tobą zgadzam. Mam serial na dvd i oglądałem go setki razy, a jak jest w tv to oglądam go kolejny raz.TO dla mnie jeden z polskich seriali wszechczasów!!!!!!!!!!!
Wszystko dopracowane perfekcyjnie, gra aktorów, muzyka, zdjęcia!!
no zgadzam się jak to oglądam to mi się moja polonistka z gimnazjum przypomina co się w Perepeczce kochała na zabój tak mi mówiła, i mój germanista który w 1973 widział Perepeczkę w Zielonej Górze i ma od niego autograf. Szkoda że Lemańska nie miała szczęścia do grania, myślałam że ją zobaczę w innych produkcjach.
Lemańska zagrała jeszcze w serialu Doktor Ewa, a potem wyjechała na Zachód, tak wielu innych w latach po stanie wojennym: Wasilewicz ( Zenek z Nie ma mocnych),Janeczek, Pacuła, Pszoniak, Seweryn, Olbrychski i wielu innych.
Karierę zrobił na zachodzie Pszoniak, Olbrychski a przede wszystkim Seweryn jako aktor teatralny( jedyny Polak) w najważniejszym teatrze francuskim, niewielką karierę zrobiła Pacuła, reszta niestety nie, niektórzy wrócili do kraju.
no tak ale Lemańska woogle nie wróciła, była w zeszłym roku w telewizji ale na stałe nie zagościła w Polsce. Szkoda bo myślałam że zobaczę ją w innych rolach. A ten co grał Zenka w nie ma mocnych ciekawe jak wygląda i szkoda że nie gra w filmach. A Janeczka to spotkałam w zeszłym roku w Lubomierzu na festiwalu filmów komediowych i się prawie nic się nie zmienił tylko postarzał się i posiwiał.
Wasilewicz zagrał małą rólkę w Szczęśliwego Nowego Jorku a teraz jest bardem w Chicago w środowiskach polonijnych,J
eszcze jeden, któremu się ,,tam" nie powiodło to Maciej Góraj, który zagrał po powrocie rolę chłopa w Ranczu. Do wyjazdu świetne role m.in w Polskich drogach, Śmieciarzu i wiele innych.
A wracając do Wasilewicza dla mnie super rola w Trzeciej granicy.
mi się podobał w nie ma mocnych i w misiu bo z tych dwóch ról kojarzę. I szkoda że już nie gra w polskich filmach. A skąd wiesz o tym Wasilewiczu co robi ?
P.S Jeśli chodzi o Lemańską, to ona mówiła w zeszłym roku w pytaniu na śniadaniu i w dzień dobry tvn że jej bardzo brakowało tych ról i że do dziś jej brakuje, i że chciałaby zagrać w polskim filmie, i mam nadzieję że tak się stanie bo jej kolega Marek Perepeczko 20 lat czekał by się szczęście do ról uśmiechnęło więc się do niej na pewno uśmiechnie. Ja Panią Lemańską prosiłam na facebooku żeby mi przysłała swoje zdjęcie z autografem i przysłała mi 2 zdjęcia, jedno z czasów Janosika a drugie jak wygląda teraz, to miła osoba nieraz do niej piszę.