Cały czas oglądałem ten serial z napisami. I moim zdaniem bomba, ale to temat na inne rozważania :)
Dzisiaj, będąc u wujka puściłem Comedy Central i akurat leciało HIMYM. Z lektorem.
Obejrzałem minutę.
Miałbym gorąco prośbę a zarazem apel do wszystkich lubiących, bądź kochających ten serial:
Nigdy, ale to przenigdy nie oglądajcie tego serialu z lektorem! Ci co go oglądają w taki sposób nie wiedzą co tracą. Nie słyszymy prawdziwych bohaterów, a ich głosy są na wysokim poziomie. Lektor ( głos ) jest denny. Mimo, że denny to za małe słowo. O tłumaczeniu to już się nawet nie wypowiem.
Jak to było mówione już nie raz, tak i ja powiem to po raz kolejny:
Nie niszczcie tego genialnego serialu lektorem!
Pozdrawiam
Ogólnie - zgadzam się z tobą w 100%. Lektor na CC jest denny, ALE spójrz ilu ludzi zaczeło oglądać HIMYM właśnie dzięki CC i podoba im się jakoś. Natomiast, jeśli komuś nie podoba się sama koncepcja i pomysły reżysera, to nawet w najlepszym tłumaczeniu nie będzie chciał go śledzić ;)
ja poznałem HIMYM na CC jednak od wakacji tamtego roku obejrzałem sobie wszystkie odcinki z napisami od nowa bo na CC człowiek nie da rady oglądać w kolejności takiej jak jest :) i zdecydowanie wybieram tylko napisy :) a jeszcze napisy które ładują w nawiasach wyjaśnienia różnych popkulturowych żartów amerykańskich to już jest genialna rzecz ;)
Niestety ciężko znaleźć tłumaczenie, które właśnie opisałeś. Niektóre napisy wołają o pomstę do nieba. Spotkałem się już np. z:
get laid (zaliczyć) - spanienkował się
Poza tym gry słowne są cholernie trudne do wytłumaczenia, a do przetłumaczenia wręcz niemożliwe. Powinno się walnąć długi nawias z wyjaśnieniem, i kogo to interesuje zastopuje sobie serial i zobaczy o co chodzi.
ble ble ble, każdy serial - ten sam wątek. Wiadomym jest, że jak się "wkręcisz" od początku w lektora, to wolisz tak oglądać, a jak ściągasz, to wolisz z napisami.
Dobrym przykładem jest też dubbing - gdy zaczniesz serie np shrek z lektorem, to wolisz tak, bo przyzwyczajasz sie do stuhra np, a jak inaczej to wolisz słuchać amerykańskiego.
Jak zaczniesz oglądać, tak wolisz i tyle w temacie.
Osobiście zacząłem oglądać na comedy central i wolę tak, choć ogólnie nienawidzę filmów z lektorem.
Odkrycie...