Czy tylko ja zauważyłam, że Polskie mtv cenzuruje ten serial? Wycięto połowę najlepszych dialogów (głównie dotyczących seksu, aborcji , picia alkoholu etc.) i sceny seksu. Serial jest puszczany o 21:30 więc dzieci tego nie oglądają. Robią z targetu cnotliwe katolickie bachory. Jednak wydaje mi się, że ten serial pęłni też funkcję nie tylko rozrywkową ale i edukacyjną (np. to, że podczas pierwszego razu Jenny i Mattiego użyto prezerwatyw). W zamian w środku dnia puszcza się zaciążone nastolatki... żałosne.
pomijam wątek tytułu. w Polsce jest już tradycją debilne tłumaczenie tytułów. Chociaż już bardziej adekwatny byłby "zażenowana"
oczywiście scenę seksu (zresztą każdą taką scenę) Jenny i Mattiego wycięto. a w tłumaczeniu zamiast (w wolnym tłumaczeniu) "matty właśnie rozkruszył moją cukrową muszelkę" podali "matty właśnie rozkruszył moje serce" - umarłam
Online już z napisami jest przykładowo na iitv . info (bez spacji), chociaż podejrzewam, że na każdej stronie z serialami Awkward. już będzie.
Niestety, taka jest polityka stacji: różne rzeczy można pokazać, ale o niewielu można mówić. Do godziny 20 np. slowo "dupa jest zakazne", a i po 20 na niewiele więcej można sobie pozwolić. W stacjach prywatnych niby jest trochę lepiej, ale też wcale nie różowo. Wspólczuje tylko tlumaczom, bo to żadna przyjemność podpisywać się pod czymś takim.
to jest jakaś paranoja. pokazują w ciągu dnia jakieś szitowe "szał ciał" i ekipa z new jersey... szkoda słów
okaleczyli przez to serial ... brakuje bądź co bądź istotnych scen . już nie mówiąc o tłumaczeniu ....
tak,tam jest nieocenzurowany , ostatnio widzialem jeden odcinek na mtv i nigdy wiecej, w zyciu by mnie ten serial nie wciagnal jakbym go zobaczyl na mtv.;]
Zgadzam się, powinni wywalić te programiki w stylu "Szał ciał" czy "Jersey Shore" bo są po prostu denne, szczególnie ten drugi.
A co do lektora to masz rację, że cenzorują i jest to nie fajne. Dlatego wolę oglądać z napisami w necie.
Jeszcze jedna ciekawostka, nie ma cenzury na oryginalną ścieżkę dźwiękową, więc niekiedy można usłyszeć f*** w tle.
oj mi klasyczne "bipanie" nie przeszkadza. zwłaszcza, że jest to robione w taki sposób, że wiadomo jakie to jest przekleństwo.
teak samo było z serialem "Dexter". Mocny serial, ale też cenzurowali, chociaż puszczali na tvnie po 23 bodajże. Ja wszystkie odcinki widziałam w necie z napisami, ale jak zobaczyłam że emitują w Polsce, to z ciekawości chciałam zobaczyć i po prostu mnie zamurowało... Tak obrabiają, cenzurują, że to jest jakaś tragedia. Dlatego moim zdaniem nie warto oglądać z lektorem - strasznie dużo omija, upraszcza. Jak tylko się da szukam odcinków serialów, czy po prostu filmów z napisami, bo jak dla mnie lektor po prostu psuje wrażenie. Też widziałam chyba pół odcinka awkward na mtv polska i po prostu wyłączyłam zażenowana... Sceny u pedagożki (nie wiem jak to odmienić :P) z reguły mnie śmieszyły, jak oglądałam w necie z napisami, a tutaj nie mogłam w ogóle wychwycić komizmu sytuacji... Żenada! Tak samo w tym Dexterze była raz scena, w której siostra zostawiła tytułowemu bohaterowi wiadomość głosową na sekretarce i w oryginale mega tam przeklinała, używała mocnych słów - po odsłuchaniu Dexter stwierdził, że jego siostra ma niewyparzony język (czy jakoś tak skomentował), a w tvn Deb (jego siostra) zamiast k.urwa czy pie,rdolić mówiła kurczę, kurde - ale komentarz Dexa ten sam. i to w ogóle już nie miało sensu... Strasznie mnie to irytuje - jak puszczają późno to mogliby chociaż oszczędzić tej żenującej cenzury, bo ona strasznie zmienia serial!!!
kurcze nawet nie wiedziałam że na MTV to tak pocieli i ocenzurowali. Zawsze oglądałam na internecie wiec nie widziałam co z tym zrobili.
rany przeciez w tym serialu wlasnie chodzi o elokwencje bohaterki wiec matty kruszy jej muszelke a nie serce. dobry boze, klimat robia dialogi a to co puszczaja na mtv to poptostu zenada ;/
kruszy jej muszelkę zmienili na serce hahahahahahahahahahha
to tak jakby chce cie przelecieć zmienili na ckliwe zakochałem sie w tobie!