Co to było za połączenie gatunków. Sensacja, dramat, wojenny, polityczny, mamy tu wszystko. Czyta Mahershala Ali. Ja chcę drugiego sezonu, muszę wiedzieć czy centralni czy zachodniaki i kto liderem: Wilson czy Abrams!?
Zgadzam się i daję dziesięć. Wśród wielu ukazujących się świetnych produkcji, wspinających się na wyżyny sztuki dokumentu przyrodniczego myślałem, że już nic mnie nie zaskoczy. Ten serial zasługuje na Oskara w kilku kategoriach. Genialny.
najpierw był film dokumentalny "Rise of the Warrior Apes", ale Netflix namówił reżysera J.Reeda na montaż 4 odcinkowego serialu wg nagrań i obserwacji wykonanych przez naukowców na przestrzeni 20 lat.
*zbyt szybko, to co jest w pierwszym sezonie zajęło im trzy lata od początku do premiery
Jeszcze nie widziałem serialu, ale zastanawia mnie jedno. Na ile producenci odwzorowali społeczność szympansów i realia jakie w nim zachodzą. A na ile chcieli stworzyć kino sensacyjne i powybierali takie elementy, żeby do niego pasowały?
Z badań dr Jane Goodall wiemy, że szympansy są wysoce inteligentne i mają wiele empatycznych, ludzkich wręcz zachowań. Tworzą skomplikowane hierarchie i interakcje między sobą. Potrafią też być okrutne, zabijając inne małpy i toczyć wojny. Ale w trailerze widać jedynie ten drugi, negatywny aspekt. Zastanawia mnie, na ile cały serial pokazuje pełny obrazek?