Jest to wyjaśnione w mandze? Anime nie dostarcza satysfakcjonującej odpowiedzi na to pytanie (przynajmniej dla mnie).
To już było wyjasnione w pierwszym odcinku. Prawdopodobnie Alucard został schwytany przez HELLSING i przeprowadzono na nim eksperymenty mające na celu uczynienie go praktycznie nieśmiertelnym. A czemu służy Integrze? Może dlatego, że wypił jej krew kiedy się przebudzał.
Krew Integry przywróciła Go w pełni do życia...
Zapewne stąd daje jej swoją pełną wierność i służbę.Może..
Ja mam inną interpretację trochę powiązana z filmowym (ten z 1992) i książkowym Draculą.
Profesor Abraham Van Hellsing był jedną z osób która pokonała naszego Alucarda. On sam wielokrotnie podziwiał tych "zwykłych ludzi" którzy go pokonali. W niektórych książkach i filmach wspomina się że Abraham był wujkiem Jonathan Harkera. Kolejnym faktem jest to, iż Dracula szaleńczo zakochał się w narzeczonej Harkera, która notabene przypominała mu jego wielką miłość, która umarła 500 lat temu. Mina Harker owa narzeczona dała się uwieść wampirowi (jednakże do końca nie wiadomo czy chodziło tu o uczucie czy może była to hipnoza Draculi). Po wielu perypetiach Jonathan uwalnia Minę i wraz z Abrahamem zabijają wampira( lub go uwięzili jak manga sugeruje)
Tu moja interpretacja--> Mina zostaje żoną Jonathana---> w czasie tych 100 lat nazwisko Harker zostaje s powrotem wchłonięte do rodziny Hellsingów(wiadomo zubożałe angielskie arystokracje często tak robiły) ---> tak powstaje ród walczący z wampirami ---> w tych najgorszych czasach budzą oni Draculę( Alucard) np Druga wojna światowa i wojna z projektami nazistów(film i manga hellsing the dawn)---> czemu on służy swoim niedoszłym wrogom? Gdyż z jednej strony podziwia upór ich przodków który pozostał w ich krwi, a z drugiej strony nie chce walczyć z ludźmi którzy pochodzą od Miny ---> Pijąc krew Integry wyczuwa więc nie tylko ducha Abrahama, ale też miłość Miny. W pewnym sensie ród Hellsing, a szczególnie Integre traktuje jak własne dziecko(może za dużo powiedziane ale chyba rozumiecie o co mi chodzi?)
Ważnym argumentem potwierdzającym tą teorię jest hasło: miłość która pokonała śmierć(motyw książki i filmu) Być może na tym to właśnie polega, pomagać tym którzy wywodzą się od osoby którą kochaliśmy(chociaż trudno uwierzyć że Alucard kogokolwiek kocha)