Pomijam już powiązanie serialu z filmową sagą - bo tutaj te nieścisłości jestem w stanie zaakceptować. No ale jednak jeśli już pojawiają się w samym serialu, to jest coś nie tak.
Dzisiaj na TV4 został wyemitowany s03e11 serialu w którym wystąpiły postacie które de facto nie powinny (m.in. Rodiański wujek Padme - Onaconda Farr) i nie byłoby w tym nic dziwnego, gdyby nie to, że te postacie... zostały uśmiercone wcześniej (s02e15)
Tak więc może ktoś wytłumaczyć o co tutaj chodzi? Chronologia wydaje się w porządku, więc TV4 serialu nie emituje "w dziki sposób". Szczerze powiedziawszy nie lubię jak w serialu pojawiają się postacie które uśmiercono i to w dodatku zjawiają się tak jakby nic się nie stało (serial "Lost" się nie liczy, bo koncepcja była taka, a nie inna ;p)
Mam nadzieję, że to raczej jednostkowy przypadek i więcej nie będzie miał miejsca...
P.S. A tak na marginesie, to szkoda, że TV4 nie planuje emisji wszystkich sezonów Wojny Klonów. :/
Cóż wielka szkoda, że tylko 3 sezony, gdyż "fajne odcinki" zaczynają się właśnie od 3 sezonu, przynajmniej dla mnie. Mam nadzieje, że kiedyś wyemitują 4 sezon i 5 sezon i być może 6 lub wydadzą 4 i 5 sezon na dvd w Polsce ;d
Odcinki lecą w kolejności wg premiery w USA, ale nie jest to kolejność chronologiczna jeśli chodzi o fabułę, tak samo jak poszczególne filmy i powieści ze świata Gwiezdnych wojen nie prezentowały chronologicznie kolejnych wydarzeń. Jest to pewna wada tego serialu, wydaje mi się, że twórcy nie do końca sobie wszystko przemyśleli i praktycznie cała pierwsza połowa trzeciego sezonu to cofanie się do wcześniejszych wydarzeń. :D Albo na odwrót, to odcinki z pierwszego i drugiego sezonu wybiegały w przyszłość.
Chronologia wydarzeń jest taka:
2x16 - Anakin przełamuje blokadę Christophsis
1x16 - wojny na Christophsis
film kinowy - koniec walk na Christophsis
3x01 - w tym odcinku klon Hevy trenuje na Kamino
3x03 - król Toydarian postanawia wspomóc Republikę i chce porozmawiać o szczegółach z przedstawicielami
1x01 - Yoda przybywa porozmawiać z królem Toydarian
dalej normalnie odcinki od 1x02 do 1x15, od 1x17 do 1x21 i od 2x01 do 2x03. W odcinku 1x05 Hevy ginie.
2x17 - 2x19 - dlaczego akurat tak to nie wiem
2x04 - 2x14
2x20 - 2x22
3x05 - 3x07
3x02 - klon 99 dowiaduje się o śmierci Hevy'ego
3x04
3x08 - Cad Bane wykrada plany senatu
1x22 - Cad Bane atakuje senatorów i uwalnia Ziro
3x09 - 3x11 - Ziro jest ścigany. zaczynają się rozmowy dotyczące zwiększenia armii klonów
2x15 - Ono zamordowany po tym, jak razem z Padme i jej paczką nie dopuścili do zwiększenia armii klonów
a dalej, od odcinka 3x12, to już normalnie jest chyba. Wyjątkiem jest tylko epizod 5x01 którego akcja dzieje się pomiędzy odcinkami 5x13 i 5x14.
Wow! No to ładny misz-masz. I owszem w przypadku filmów to było znośne, ot co taka koncepcja, ale myślałem, że serial jednak będzie się "trzymał kupy". Zwłaszcza, że od 3 sezonu zauważyłem zmianę w wyglądzie postaci Anakina, Ahsoki, Obi-Wan'a (nieco starsi?)
W każdym razie dzięki za przedstawienie "chronologii", ale chyba jednak łatwiej będzie się przestawić na to, że pojawiają się "retrospekcje", niż oglądanie tego w "właściwej" kolejności. ;)
Jedno pytanie - jesteś absolutnie pewien tak ustawionej chronologii?
Bo w zasadzie to ja tylko część odcinków widziałęm, ale od czasu gdy natrafiłem na odcinki na TV4 to zainteresowanie tą serią we mnie odżyło. No i chciałbym zobaczyć wszystkie, w miarę możliwości w chronologicznej kolejności - więc chcę mieć pewność, że będzie poprawna.
Na 100% jest poprawna. Ta kolejność została opublikowana na jakimś oficjalnym blogu. Ale nie wydaje mi się, że taka kolejność oglądania jest jedyną słuszną. Spokojnie można oglądać odcinki po kolei wg dat premier. :)
Mimo wszystko - wolę chronologicznie, tak też sobie poustawiam na komputerze. Co prawda i tak równolegle będę sobie oglądał w telewizji... zresztą już od pewnego czasu zauważałem sam niektóre z nieścisłości(np pamiętałem te młode klony z odcinka pierwszej serii, w któym wysadziły bazę, a potem zobaczyłem rozgrywający się w kolejnej serii odcinek o ich treningu...). Przy oglądaniu chronologicznym wszystko będzie bardziej jasne i lepiej się zapamięta przebieg wojny klonów.
A i co do tej chronologii... to chyba ona jest równie poplątana jak fabuła zagubionych.
Jakby to kogoś interesowało to na swoim ukimohc(przeczytaj od tyłu) umieściłem(właściwie to jestem jeszcze w trakcie) odcinki ponumerowane zgodnie z tą chronologią w sposób ciągły(w nawiasach oryginalny numer odcinka i serii). Mój gryzoń ma taką samą nazwę jak ja tutaj.
Ja na prawdę nie wiem jak można przeżyć fakt, że Klony w niektórych odcinkach zdradzają Republikę albo od niej odchodzą (w sensie od wojny) i zajmują się rodziną- każdy klon ma wkodowany rozkaz 66 więc skąd takie zachowanie?
Faktycznie to jest niezwykle podejrzane. Choć akurat sytuacji "rodzinnej" jeszcze nie spotkałem. Niemniej jednak może istnieje pewne wytłumaczenie - a jeżeli rozkaz 66 jest po prostu zakodowany w ich podświadomości(jak jakiś ukryty protokół w programie/sztucznej inteligencji) i później porzucą swój dom i ten rozkaz 66 wykonają. Z drugiej strony klony jednak teorytycznie miały zakodowane posłuszeństwo, więc nawet nie biorąc pod uwagę rozkazu 66(który w świetle tego jak poznaliśmy klony w serialu staje się czymś jeszcze bardziej okropnym) nie powinny dezerterować, a tym bardziej zdradzać republiki.
Ale jest i drugie o wiele prostsze wytłumaczenie. Podczas klonowania mogło dojść do jakichś błędów, a wywołane przez nie "wady" w kodzie zaowocowały większą niezależnością i nawet buntem niektórych klonów. Trudno jednak bez znajomości technologii jaką mieli na Camino określić czy to było możliwe.
Jednym z odcinków (nie wiem który sezon, oglądam jak nie ma niczego innego w telewizji) było, jak pewna grupa klonów utkwiła na jakieś planecie i uratowali jakąś dziewczynkę, która powiedziała, że jeden z klonów jest podobny do jego ojca który okazał się klonem. Ręce mi wtedy nie opadły, bo o wiele wcześniej widziałem odcinek o tym, jak jeden z klonów zdradza republikę i staje po stronie sithów.
A nie "jej ojca"? I jak mniemam chodzi ci o ludzkie dziecko, tak? Jeśli tak to na pewno tego odcinka nie widziałem.
Bo jeden raz widziałem jak uratowali małą dziewczynkę, ale ona akurat byłą Twi'Lekiem i żadnego takiego "rodzinnego" wątku tam nie było(chyba, że to, że nazwała tą dwójkę klonów - którym w ostatecznym rozrachunku pomogłą w wykonaniu zadania - braćmi uznać za taki ;)).
A mówiąc sithów masz na myśli rasę czy Lordów Sithów? To dwie różne rzeczy, a słyszałem, że ta rasa w serialu się pojawia...
Tak, ludzkie dziecko. Co do sithów to widziałem tylko jeden odcinek gdzie takowy się pojawił- był on generałem jakiegoś kompleksu budowli gdzie było więzienie. Chodziło mi bardziej właśnie o Lorda Sithów. Ode mnie szczegółów odcinków wyrwać nie można, bo oglądałem ich bardzo mało. Dosłownie oglądałem tylko jak nie było nic innego. Moim głównym powodem jest to, że ja jestem fanem filmów i jestem tylko za tymi serialami/książkami które są z filmami zgodne. Kiedy zobaczyłem Ashokę powiedziałem sobie- nie, ten serial jest inną historią a efekt spotęgowały zdradzające klony. Jednakże niedawno zakupiłem książkę- tom 19 z 26, a po przeczytaniu spisu treści okazało się, że te 26 tomów opowiada historię trochę przed częścią Mroczne Widmo i trochę po Zemście Sithów. W 19 tomie pojawiła się Ashoka co oznacza, że fabularnie jest wytłumaczenie dlaczego Ashoka nie pojawiła się w Zemście Sithów tak więc niedługo zacznę oglądanie wszystkich sezonów tego serialu.
Cóż właściwie to nie wiem jak to było uzasadnione w książkach, ani jak zostanie ostatecznie rozwiązane w serialu, ale wnioskując po wypowiedziach Yody z filmu pełnometrażowego Wojny Klonów oraz jednej z Zemsty Sithów(no dobra, branie jej pod uwagę jest w tym kontekście pewnym anachronizmem), to szkolenie Ahsoki miało być jednocześnie treningiem Anakina, mającym na celu nauczenie go porzucenia tego co dla niego drogie(czy jakoś tak - choć jak wiemy trening zamierzonych skutków nie odniósł).
I czy mógłbyś też podać tytuły tomów rozgrywających się podczas wojen klonów?
Jak mniemam chodzi ci o tomy między Atakiem Klonów a Zemstą Sithów? no to tak: tomy od 10 do 24 (25 tom to 3 ZS)
10. Część II. Atak Klonów
11. Komandosi Republiki. Bezpośredni kontakt
12. Wojny Klonów. Punkt przełomu
13. Wojny Klonów. Spisek o Cestusie
14. Komandosi Republiki. Potrójne zero
15. Komandosi Republiki Prawdziwe barwy
16. Wojny klonów
17. Wojny Klonów. Dzika przestrzeń
18. Wojny Klonów. Żadnych jeńców
19. Wojny Klonów. Gambit: Misja na Lanteeb
20. Wojny Klonów. Gambit: Oblężenie
21. Wojny Klonów. Próba Jedi
22. Wojny Klonów. Yoda. Mroczne spotkanie
23. Komandosi Republiki. Rozkaz 66 (2 tomy przed Zemstą Sithów? Jestem ciekawy co w tym tomie jest...)
24. Labirynt zła
Wszystko oczywiście z głównym tytułem "Star Wars" :)
Właśnie znalazłem odcinek o klonie który założył rodzinę. Nie znam się na sezonach, jednak licząc od pierwszego odcinka jest to 32 odcinek o nazwie "Dezerter". Cóż, tytuł mówi sam za siebie.
To był drugi sezon - o ile pamiętam drugo planowym wątkiem tego odcinka był pościg Obi - Wana i Cody'ego za Grievousa, podczas którego Kapitan Rex został ranny .
Rozkaz 66 to bodajże bioczip wszczepiony we wczesnym etapie klonowania (sezon 6, wciąż czekam na wydanie z dubbingiem, najlepiej DVD). Uszkodzenie czipu może się przyczynić do bezmyślnego wykonania rozkazu 66, jego usunięcie (więc możliwe, że odpowiedni defekt czipu również) zdaje się zwalniać klon z "niekończącej się misji" - co można rozumieć zarówno jako ślepe wykonywanie rozkazów, jak i wieczne oczekiwanie na najważniejszy rozkaz - 66.