Pierwszy sezon nie wszystkim się podobał. Fabuła była bardzo skracana względem visual noweli, na której ten serial jest oparty. Jednak mniej więcej w połowie pierwszego sezonu wszystko zaczęło wracać na właściwe tory, żeby zmiażdżyć klimatem ostatniego rozdziału. Następnie przyszła pora na godzinny odcinek specjalny, który ma miejsce między pierwszym, a drugim sezonem (wstęp do visual novelowego Grisaia no Meikyuu). Realizacja była mistrzowska (oprócz dość kulawej animacji pełnej tandetnego 3D), zapowiadało to genialny drugi sezon. Po tym odcinku specjalnym przyszła kolej na właściwy już 2 sezon. Jednak mimo nazwy - Grisaia no Rakuen - pierwszy rozdział (The Cocoon of Caprice I-IV) to kontynuacja Grisaia no Meikyuu. Właściwa akcja visual nowelowego Grisaia no Rakuen zaczyna się od rozdziału The Seed of Blanc Aile, czyli odcinka 5. Całość trzyma naprawdę wysoki poziom i jest w moim top 3 anime tego sezonu. Jest to jedna z tych historii, do której będzie się chciało kiedyś wrócić.
Tymczasem ciekawostka - na Steamie, 29 maja tego roku miała premierę pierwsza z trzech Visual Noweli Grisaii. Koszt nie jest zbyt niski, ale moim zdaniem warto wydać te 27 euro (tyle był w promocji na start). Czytania jest na około 50 godzin. Ja obecnie czekam na fanowską łatkę, która przywraca sceny, które zostały ocenzurowane.
"Jest to jedna z tych historii, do której będzie się chciało kiedyś wrócić." Tu się zgadzam w 100%. Szczególnie do OVA i pierwszych 4 odc. drugiego sezonu. Takie coś zostaje w pamięci na dłuuuugo!
Zrobiłem sobie dzisiaj maraton wszystkich 10 odcinków i muszę powiedzieć, że Rakuen jest baardzo przerysowane. Powrót Kazuki, kumple Yuujiego z wojska, akcja, eksplozje - straszny chaos zapanował w tej produkcji.
Świetne ANIME :D I mam tu właśnie pytanie odnośnie tego, czy będzie 3 sezon, bo jednak można jeszcze zrobić dalsze przygody. Ostatni sezon nie zamknął kompletnie historii, historia pozostała nadal otwarta :) Więc bardzo liczę na kolejny sezon! Otrzymywałem informacje od kumpla, który jara się ogólnie ANIME, że nie powstanie nic nowego, ale chce się spytać szerszego grona ludzi :)
To będzie jakiś nowy sezon?
Nie będzie :) historia została wyczerpana. W materiale źródłowym jest jeszcze kilka rzeczy, ale nie są one raczej znaczące.
Ogólnie 3 powieści wizualne na których było oparte to anime to jest jakieś 150 godzin czytania... Całe mnóstwo rzeczy zostało pominiętych. Żeby oddać całość wiernie, trzeba by było przynajmniej 70 odcinków.