PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=476848}

Gra o tron

Game of Thrones
2011 - 2019
8,7 406 tys. ocen
8,7 10 1 405604
7,9 56 krytyków
Gra o tron
powrót do forum serialu Gra o tron

Mapa świata

ocenił(a) serial na 10

http://s06.radikal.ru/i179/1212/dd/f08dfed43907.jpg Tak o to wygląda mapa świata z Gry o Tron
ciekawi mnie jedno czy w dalszych częściach serialu będą pokazane tereny znajdujące się za
Morzem Dotraków oraz co znajduje się dalej na północy bo jak widać nie jest to jeszcze koniec
mapy.

ocenił(a) serial na 10
Dobruc

Fajna mapa dzięki za link.

Dobruc

dzieki :)
jakos mi to przypomina Ameryke, Europe i Azje :D

ocenił(a) serial na 9
fune

Zdecydowanie mapa Radomia i okolic

Razengoroth

doceniam dowcip, doceniam

Razengoroth

Bardzo ciekawa mapa! Do nabycia w kioskach

ocenił(a) serial na 9
Dobruc

Niestety, patrząc na stan aktualny w powieści akcja będzie się toczyła na terenach na zachód od Qarth. Szkoda bo chciałbym przeczytać jak wygląda Asshai albo Yi-Ti.

ocenił(a) serial na 6
PieczykM

Może i dobrze bo z drugiej strony patrząc na serial i na tę mapę ma się wrażenie, że Daenerys chce zaskoczyć Westeros i zamiast przez Wąskie Morze to chce iść na wschód aż dojdzie naokoło( podejmując jednocześnie ryzyko, że świat jest płaskim dyskiem na grzbiecie wielkiego żółwia i może z niego spaść)

ocenił(a) serial na 9
kozas15

Może chce przelecieć pod dyskiem na smokach tuż nad grzbietem A'Tuina :) Swoją drogą jak ja bym chciał poznać wszystkie kontynenty w tym uniwersum, lub chociaż szczegółowe mapy już poznanych.

ocenił(a) serial na 6
PieczykM

Tzn którego, Discworlda, czy Gry o Tron ? ;p Jak się rozchodzi o to drugie, to przecież te mapy w tym temacie są świetne. Szukałem przez długi czas, bo uwielbiam takie rzeczy, ale znajdowałem co najwyżej dobre mapki Westeros. Ale ta podana przez tomsta_filmweb rządzi, dzięki za dodanie! Zresztą ta pierwsze też spoko

ocenił(a) serial na 9
kozas15

Chodziło o mapę z Gry o Tron ;) , tylko jakąś obszerniejszą bo te już znam na pamięć.
Moją ulubioną jest ta:
http://www.fanboy.com/wp-content/uploads/2011/07/Westeros.jpg
Choć nie idealnie zachowuje skalę to bardzo podoba mi się wizualnie i wkrótce będę ją miał na ścianie w formie plakatu (ponad 170 cm wysokości :)

PieczykM

rozne mapy swiata Martina widzialam, z reguly sa bardzo fajne, a nawet fajniejsze, jak podane w tym watku, ale jeszcze o zadnej nie powiedzialabym, ze jest przesliczna :)
w ogole rzadko uzywam takich slow, ale ta jest naprawde przepiekna wizualnie <zachwyca sie>

ocenił(a) serial na 9
fune

Najlepsze jest w niej wyławianie smaczków, jak członkowie Gwardii Królewskiej, Siedmiu czy scenki przedstawiające skrawki wydarzeń. Można się w nią wpatrywać godzinami i ciągle znajdziemy coś co nas zaskoczy :)
Są jeszcze mapki większych miast Westeros i Essos, nawet świata, również tego samego autora, ale ta jest najciekawsza :)

ocenił(a) serial na 6
PieczykM

No widzę, że jesteś pewnie maniakiem Gry o Tron :D Ja oglądam tylko serial, ale takimi mapami interesuje się chociażby dlatego, że kiedyś sam stworzyłem system RPG gdzie poświęciłem sporo czasu na stworzenie jakiegoś świata i kreację uniwersum Martina uważam, za świetną, choć jeszcze dużo o nim nie wiem. No i świetnie, że jest tyle wysp bo uwielbiam wyspy :) Mam nawet w planach kiedyś zrobić grę komputerową osadzoną w świecie fantasy pełnym wysp, gdzie polityka i dyplomacja a także ekonomia, nastroje społeczne, skład klasowy i narodowy państwa miałyby dużą wagę. Szkoda, że w sumie nie ma takich hardkorowych gier strategicznych w świecie podobnym do Gry o Tron :/ Tyle dobrze, że istnieją zapaleńcy i do pewnej gry( Crusader Kings II) powstaje świetny mod w świecie GoT( niestety tylko o Westeros, bez innych kontynentów). Jeżeli ktoś lubi strategie to polecam, sam jeszcze nie wypróbowałem, ale widziałem opinie i niedługo muszę spróbować. Tym bardziej, że ta gra akurat jest dość hardkorowa i podstawą jest polityka dynastyczna, a nie taka rozumiana współcześnie

ocenił(a) serial na 9
kozas15

Raczej nie maniakiem, ale lubię geografię i PLiO i tak się jakoś złożyło, że ta mapka tak mi podeszła ;)

Jest jeszcze mod do Mount and Blade, w którym akcja dzieje się podczas wojny pięciu królów, a także licencjonowana strategia osadzona w uniwersum pieśni ( i jakiś prosty Rpeg). Na PC. Jednakże w obie nie grałem, więc ciężko mi o nich cokolwiek więcej napisać.

ocenił(a) serial na 6
PieczykM

Strategia jest strasznie przesłaba. RPG za to niby całkiem fajny.

kozas15

Najlepsza to jest planszówka Gra o Tron. Zwoje mózgowe można przegrzać;-)

ocenił(a) serial na 6
Jaco80

Nie słyszałem. Na ilu graczy? We dwóch można pograć?

kozas15

Nie bardzo, trzeba 5-6 osób. Magia i miecz się chowa przy tym. Dla zainteresowanych tu jest temat:
http://www.filmweb.pl/serial/Gra+o+tron-2011-476848/discussion/Planszowa+%22Gra+ o+tron%22,1730966

ocenił(a) serial na 6
Jaco80

Ło, to w życiu bym takiej ekipy nie zebrał :D Zazdroszczę tym, co mają z kim pograć w papierowe rpgi i planszówki( o bitewniakach już nie wspomnę). Ja mogę tylko w Magic The Gathering bo mam jednego gracza do dyspozycji

kozas15

No jest ciężko z zebraniem ekipy. Ale z 14 razy zagraliśmy już.

ocenił(a) serial na 6
Jaco80

To w sumie co mi tam: jak gra w to jakaś ekipa w Szczecinie i potrzebuje kolejnego gracza to ja się piszę ;) Szansa mała, ale inaczej i tak nie zagram ;p

kozas15

Wiem że ludzie graja też przez neta, klimat na pewno nie ten sam, ale zawsze coś.

ocenił(a) serial na 6
Jaco80

Przez neta to ja wolę w co innego pograć ;p I klimat nie ten sam, nawet nie gram przez neta w sumie tylko na lanparty się spotykam jak już... Bo przychodzi czas, że ważniejsze jest posiedzenie z kolegami przy piwku niż sama gra( choć wiadomo- ważna też jest), która jest tylko czasami dodatkiem. Ale niestety w gry planszowe raczej nie grają... chociaż może dadzą się na coś nowego przekonać

ocenił(a) serial na 8
kozas15

Namów ich raz a potem przez miesiąc tylko w tę planszówkę będą chcieć grać, naprawdę dobra zabawa przy piwku i jakiejś klimatycznej muzyczce w tle.

ocenił(a) serial na 10
kozas15

3-4 też starczy, jeśli chodzi o drugą edycję. Choć w trójkę to nie to samo, ale w czterech już można grać.

ocenił(a) serial na 8
Dobruc

Interaktywna mapa cos jak g maps
http://www.joemonster.org/link/pokaz/45791/Interaktywna_mapa_z_Gry_o_Tron

ocenił(a) serial na 10
Dobruc

Luknij to
http://viewers-guide.hbo.com/season3/#!/map/

RedChrisMaster

w szok, że to jest takie wielkie :D Myślałem że Essos jest troszkę mniejsze. I teraz się tak zastanawiam czemu wszyscy tak bardzo biją się o Westeros, skoro tu maja tak duży kontynent bez państw, tylko z potężnymi twierdzami!

a tak btw. to skąd znamy te wszystkie mapy? Martin je szczegółowo opisał w książce czy on je tak przedstawił? Bo Tam jest tyle miast że wątpię by akcja książki kiedykolwiek nawet zahaczyła o niektóre z tych miast/twierdz :D

IOOI

Winterfell dymi :D

btw. wie ktos jak to jest z kilometrami? w sensie jaka skala?

fune

Mur ma około 300 mil, możesz sobie policzyć;-)

Jaco80

dzieki :D

ocenił(a) serial na 9
fune

Tutaj masz porównanie Westeros z USA i Europą.
http://i36.photobucket.com/albums/e4/Werthead/Maps/WesterosEuropecomparisonsize. jpg
http://1.bp.blogspot.com/-iTtv-kfUCXY/T8pAfJVht9I/AAAAAAAAFPg/VtvTQUmauxE/s1600/ ASoIaF+World+Map+Size+Comp.png

PieczykM

dzieki :) jakos mi umknal wczesniej Twoj post

oja, to male to Westeros :D

ocenił(a) serial na 6
IOOI

Dlaczego każdy tak bije się o Westeros... Patrz jaka Europa mała przy Azji. A teraz zobacz ile konfliktów było w średniowieczu, najlepiej jeszcze z podziałami dzielnicowymi okresy. Czemu każdy się bił o Europę jak tyle terenu w Azji ;p Odpowiedź: bo lepiej mieć Bawarię lub Śluńsk niż Mongolię czy Tybet( bo Essos to też w ogromnej części nieużytki - jakieś pustynie i takie tam)
Mapy pewno przy kooperacji z Martinem stworzone - albo stworzył je sam na samym początku. To konieczne przy tworzeniu takich ogromnych sag. Napiszesz, że jakaś postać idzie na wschód do miasta X, a już wytrawni czytelnicy wychwycą błąd, że z tej pozycji do miasta X to jest na północ a nie na wschód.

Dobruc

http://www.westeros.org/GoT/Graphics/Gallery/GameOfThrones_World_Map_01.png

ta mama jest dość ciekawa. I podobno zaakceptowana przez martina, oprócz tego kontynentu na północ Essos

ocenił(a) serial na 8
Dobruc

Na tej mapie widać Asshai - czy to ta kraina z której miały pochodzić smoki?

Jeśli tak to trochę dziwne - wydawało mi się się że opisano to jako jakąś nie wiadomo jak odległą krainę w której te miały by hipotetycznie dalej żyć ocalałe sztuki czy coś.