PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=476848}

Gra o tron

Game of Thrones
2011 - 2019
8,7 406 tys. ocen
8,7 10 1 405533
7,9 56 krytyków
Gra o tron
powrót do forum serialu Gra o tron

Witam serdecznie ...

Jak to mawiają w miarę jedzenia apetyt rośnie . Tak też jest w moim przypadku po
obejrzeniu serialu - mam ochotę na książkę.

Interesuje mnie audiobook.
Audiobook jest wygodniejszy - można słuchać w zatłoczonym autobusie , można
podczas słuchania np prasować.
Napisałem to powyżej aby ludzie pokroju HRA wiedzieli , że chce audiobook a nie oceny
w stylu "jejku jejku zaraz Ci poczytam"

Poproszę o same konkrety - nie mam zamiaru użerać się z molami książkowymi.
Jeśli uważasz , że książkę powinno się czytać załóż sobie własny topic a nie zaśmiecaj
tego - totalnie mnie to nie interesuje.

Przesłuchałem już "Grę o tron" - muszę pochwalić - trzyma klimat

Pytanie brzmi : Czy ktoś orientuje się czy wydali "Starcie Królów" ?

Nie chodzi mi o syntezatory mowy w stylu expressivo

z góry dzięki za info

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
alone_in_the_dark

Nie ma Starcia Królów w wersji "wypasionej" Za to jeśli nie słuchałeś, polecam ci Narrenturm Sapka, jeśli chodzi o realizację to sporo lepszy niż Gra o Tron.

ocenił(a) serial na 10
Jaco80

Dzięki ... z pewnością posłucham ... No i wygląda na to iż faktycznie będę musiał przeczytać. Szkoda bo mam wersje elektroniczną a nienawidzę czytać rzeczy , które nie są wydrukowane :)

ocenił(a) serial na 9
alone_in_the_dark

Też nienawidziłem, dopóki nie nabyłem czytnika e-booków:)

Strider_

Ja tam wszystko czytam w wersji elektronicznej. I wstyd się przyznać ale nie lubię czytać papierowych książek już.

ocenił(a) serial na 10
Jaco80

Mnie oczy bolą a uwierz mi większość książek mam włąsnie w pdf-ach , doc-ach , rtf-ach itd.
Przydałby się w/w czytnik e-booków ale z funduszami też nieciekawie stoję .

alone_in_the_dark

Mi oczy padły na "Starciu Królów" właśnie, nie mogłam się doczekać dostawy i przeczytałam z PDFu. Groza. Gdybym jeszcze miała to w formacie dla Worda - i samego Worda - to tam można ustawić niebieski ekran i białe litery, to ponoć najzdrowsze dla oczu. Ale nie mam Worda, a Adobre reader i Open office najwyraźniej nie mają takiej opcji (nie znalazłam). Jak masz Worda wyszukaj to w ustawieniach (nie kolor tła i tekstu, tylko cały program wyświetla się na niebiesko-biało), skopiuj tekst z PDFu do Worda i czytaj.

A co do audiobooków - przydają się też, gdy życie wymaga od nas wykonywania czasochłonnych zajęć, przy których oczy są zajęte, ale słuchać można bez problemu.

Sirielle

Ja przeczytałem już tak setki książek i nie narzekam na oczy. Podstawa to odpowiednia jasność, wielkość czcionki i odległość.

ocenił(a) serial na 10
Sirielle

O ile się nie mylę to Acrobat Reader może edytować pdf i można całkiem łanie na plik tekstowy potem przekonwertować - no chyba, że skany ..

ocenił(a) serial na 10
InSides

Abobe Acrobat. Nie reader.

ocenił(a) serial na 10
InSides

Do skanow sa roznego rodzaju OCR - oprogramowanie , ktore wychwytuje tekst w grafice

ocenił(a) serial na 10
alone_in_the_dark

Ostatnio walczyłęm z Readrisem i niestety efekty były słabe. Dodatkowo problemy z akapitami itp. Męka z czytaniem.

ocenił(a) serial na 10
InSides

a FineReader ?

ocenił(a) serial na 10
alone_in_the_dark

Już nie potrzebuję i zostawiłem .... Kopiowanie to takie samo piractwo co ściąganie torrenta. Łatwiej ściągnąć. Można też kupić :)

ocenił(a) serial na 10
alone_in_the_dark

używaniego Kindle z e-ink w Stanach na Craigslist dostaniesz za $50. Musisz tyko kogoś znać, kto CI to przyśle. odradzam pdf - . niewygodne. S Sam mam Kindle DX. Przestałem kupować książki. Mojaj 72-letnia mama twierdzi, że jest lepszy od papierowej książki. Wygodniejszy.

alone_in_the_dark

Ech, źle się czyta takie opasłe tomiska z ekranu, chyba, że masz czytnik e-booków imitujący papier (nie świeci, nie męczy oczu). Inaczej lepiej zdobyć książkę na papierze. Ewentualnie pozostaje syntezator mowy,ale to jest dość drętwe rozwiązanie.

ocenił(a) serial na 10
Sirielle

Syntezator to takie powiedzmy sztywne i sztuczne rozwiązanie.
Słuchać czegoś bez emocji ? Już lepiej przeczytać

alone_in_the_dark

Co do Gry o tron - słuchałeś wersji Audioteki? Bo jestem jej ciekawa, próbki on-line były całkiem klimatyczne, ale też część aktorów czytała słabo, jak syntezator mowy.

BTW, był konkurs an filmik do tych fragmentów i niektóre filmiki wyszły klimatycznie:
http://millionyou.com/konkursy/Superprodukcja+Audiobooka+Gra+o+Tron+Teatr+Wyobra zni,filmy,37,0,,1.html#movieId=4208

ocenił(a) serial na 10
Sirielle

Dokładnie wersja Audioteki.
Powiem tak momentami jest lepiej , momentami gorzej ale reasumując jestem na TAK
Tym bardziej że , jestem zwolennikiem audiobooków - oszczędzają czas , potęgują klimat - jeśli są dobrze wykonane.

Parę osób tutaj zarzuca mi fakt iż pytam i szukam "Starcia królów" w formie właśnie audiobooka. Nie rozumie tego totalnie.
Fakt , ktoś może być "fanatycznym molem książkowym".
Może i są plusy czytania - nauka pisania , pamięć fotograficzna wyrazów.Ale dlaczego te osoby są anty ? tego nie rozumie.

użytkownik usunięty
alone_in_the_dark

Mało kto to rozumie, proszę Pana. Tylko ci fanatycy od czytania. Pozdrawiam serdecznie.

alone_in_the_dark

Dla mnie to nic zdrożnego, równie dobrze można pomstować, że tylko książka i nic więcej, a już serial to samo zło. Są i takie głosy. Da nich my wszyscy tu zebrani, którzy śmieli obejrzeć serial i na dodatek nie po to, by pomstować, jaka to żenada i bezczeszczenie książki jesteśmy półgłówkami gustującymi w plastikowej rozrywce z Hollywood. Ale czy warto się takim zdaniem przejmować? Nie.

Audiobook, film, słuchowisko, przedstawienie teatralne, ilustracje, komiks to wszystko możliwości poznania książki w nowej odsłonie, jej ponownego odkrywania w nieco innej postaci. Jak jest możliwość i ktoś lubi daną historie, jak i czytać, słuchać oglądać to warto poznać różne wersje, sposoby przedstawienia owej historii.

Angielskie wydanie audiobooków czyta Roy Dotrice, aktor, który gra piromantę Hallyne w 2 sezonie Gry o tron. I ponoć jest fenomenalny, zmienia głos dla każdej postaci i nadaje świetny klimat opowieści :)

ocenił(a) serial na 9
Sirielle

Ja też przesłuchałem Gre o tron w wersji audiobook. Super sprawa, praktycznie całość w trakcie prowadzenia samochodu. Lepiej słuchać książki, niż tych debili na CB.

J_23_2

Ja najczęściej słucham muzyki z odtwarzacza, ale po aduiobook Audioteki sięgnę któregoś dnia.

użytkownik usunięty
alone_in_the_dark

bump, jakieś nowe info? Przeczytałem już dawno Starcie Królów ale chętnie posłuchałbym klimatycznego audiobooka

ocenił(a) serial na 8

Brzmi to nieźle - niczym Sląska trylogia Sapkowskiego. Póki co mini fragment gry o tron http://audioteka.pl/content/samples/george-r-r-martin/gra-o-tron.mp3

ocenił(a) serial na 8
boundless

http://www.empik.com/gra-o-tron-audiobook-cd-martin-george-r-r,p1049605502,ksiaz ka-p -cenowo do przezycia wg mnie

alone_in_the_dark

Kontaktowalem się z autorami audiobooka "Gra o tron" - http://audioteka.pl/ - i poinformowali mnie ze najprawdopodobniej można się spodziewać "Starcie królów" w tym roku :)

hwao

No to mam nadzieję że się bardziej przyłożą i zniknie to nieszczęsne fonetyczne "Jon"

ocenił(a) serial na 7
Jaco80

ja się przyzwyczaiłem do "jona", chociaż z początku strasznie mnie kłuło w uszy. Swoją drogą lektor podkładający głos pod Snowa głosem strasznie mi przypomina aktora grającego w serialu.

ocenił(a) serial na 10
VooDoo_Child2

ja też miałam takie same odczucie co do tego lektora. to teraz trzeba tylko czekać