Witam serdecznie ...
Jak to mawiają w miarę jedzenia apetyt rośnie . Tak też jest w moim przypadku po
obejrzeniu serialu - mam ochotę na książkę.
Interesuje mnie audiobook.
Audiobook jest wygodniejszy - można słuchać w zatłoczonym autobusie , można
podczas słuchania np prasować.
Napisałem to powyżej aby ludzie pokroju HRA wiedzieli , że chce audiobook a nie oceny
w stylu "jejku jejku zaraz Ci poczytam"
Poproszę o same konkrety - nie mam zamiaru użerać się z molami książkowymi.
Jeśli uważasz , że książkę powinno się czytać załóż sobie własny topic a nie zaśmiecaj
tego - totalnie mnie to nie interesuje.
Przesłuchałem już "Grę o tron" - muszę pochwalić - trzyma klimat
Pytanie brzmi : Czy ktoś orientuje się czy wydali "Starcie Królów" ?
Nie chodzi mi o syntezatory mowy w stylu expressivo
z góry dzięki za info
Nie ma Starcia Królów w wersji "wypasionej" Za to jeśli nie słuchałeś, polecam ci Narrenturm Sapka, jeśli chodzi o realizację to sporo lepszy niż Gra o Tron.
Dzięki ... z pewnością posłucham ... No i wygląda na to iż faktycznie będę musiał przeczytać. Szkoda bo mam wersje elektroniczną a nienawidzę czytać rzeczy , które nie są wydrukowane :)
Ja tam wszystko czytam w wersji elektronicznej. I wstyd się przyznać ale nie lubię czytać papierowych książek już.
Mnie oczy bolą a uwierz mi większość książek mam włąsnie w pdf-ach , doc-ach , rtf-ach itd.
Przydałby się w/w czytnik e-booków ale z funduszami też nieciekawie stoję .
Mi oczy padły na "Starciu Królów" właśnie, nie mogłam się doczekać dostawy i przeczytałam z PDFu. Groza. Gdybym jeszcze miała to w formacie dla Worda - i samego Worda - to tam można ustawić niebieski ekran i białe litery, to ponoć najzdrowsze dla oczu. Ale nie mam Worda, a Adobre reader i Open office najwyraźniej nie mają takiej opcji (nie znalazłam). Jak masz Worda wyszukaj to w ustawieniach (nie kolor tła i tekstu, tylko cały program wyświetla się na niebiesko-biało), skopiuj tekst z PDFu do Worda i czytaj.
A co do audiobooków - przydają się też, gdy życie wymaga od nas wykonywania czasochłonnych zajęć, przy których oczy są zajęte, ale słuchać można bez problemu.
Ja przeczytałem już tak setki książek i nie narzekam na oczy. Podstawa to odpowiednia jasność, wielkość czcionki i odległość.
O ile się nie mylę to Acrobat Reader może edytować pdf i można całkiem łanie na plik tekstowy potem przekonwertować - no chyba, że skany ..
Do skanow sa roznego rodzaju OCR - oprogramowanie , ktore wychwytuje tekst w grafice
Ostatnio walczyłęm z Readrisem i niestety efekty były słabe. Dodatkowo problemy z akapitami itp. Męka z czytaniem.
Już nie potrzebuję i zostawiłem .... Kopiowanie to takie samo piractwo co ściąganie torrenta. Łatwiej ściągnąć. Można też kupić :)
używaniego Kindle z e-ink w Stanach na Craigslist dostaniesz za $50. Musisz tyko kogoś znać, kto CI to przyśle. odradzam pdf - . niewygodne. S Sam mam Kindle DX. Przestałem kupować książki. Mojaj 72-letnia mama twierdzi, że jest lepszy od papierowej książki. Wygodniejszy.
Ech, źle się czyta takie opasłe tomiska z ekranu, chyba, że masz czytnik e-booków imitujący papier (nie świeci, nie męczy oczu). Inaczej lepiej zdobyć książkę na papierze. Ewentualnie pozostaje syntezator mowy,ale to jest dość drętwe rozwiązanie.
Syntezator to takie powiedzmy sztywne i sztuczne rozwiązanie.
Słuchać czegoś bez emocji ? Już lepiej przeczytać
Co do Gry o tron - słuchałeś wersji Audioteki? Bo jestem jej ciekawa, próbki on-line były całkiem klimatyczne, ale też część aktorów czytała słabo, jak syntezator mowy.
BTW, był konkurs an filmik do tych fragmentów i niektóre filmiki wyszły klimatycznie:
http://millionyou.com/konkursy/Superprodukcja+Audiobooka+Gra+o+Tron+Teatr+Wyobra zni,filmy,37,0,,1.html#movieId=4208
Dokładnie wersja Audioteki.
Powiem tak momentami jest lepiej , momentami gorzej ale reasumując jestem na TAK
Tym bardziej że , jestem zwolennikiem audiobooków - oszczędzają czas , potęgują klimat - jeśli są dobrze wykonane.
Parę osób tutaj zarzuca mi fakt iż pytam i szukam "Starcia królów" w formie właśnie audiobooka. Nie rozumie tego totalnie.
Fakt , ktoś może być "fanatycznym molem książkowym".
Może i są plusy czytania - nauka pisania , pamięć fotograficzna wyrazów.Ale dlaczego te osoby są anty ? tego nie rozumie.
Mało kto to rozumie, proszę Pana. Tylko ci fanatycy od czytania. Pozdrawiam serdecznie.
Dla mnie to nic zdrożnego, równie dobrze można pomstować, że tylko książka i nic więcej, a już serial to samo zło. Są i takie głosy. Da nich my wszyscy tu zebrani, którzy śmieli obejrzeć serial i na dodatek nie po to, by pomstować, jaka to żenada i bezczeszczenie książki jesteśmy półgłówkami gustującymi w plastikowej rozrywce z Hollywood. Ale czy warto się takim zdaniem przejmować? Nie.
Audiobook, film, słuchowisko, przedstawienie teatralne, ilustracje, komiks to wszystko możliwości poznania książki w nowej odsłonie, jej ponownego odkrywania w nieco innej postaci. Jak jest możliwość i ktoś lubi daną historie, jak i czytać, słuchać oglądać to warto poznać różne wersje, sposoby przedstawienia owej historii.
Angielskie wydanie audiobooków czyta Roy Dotrice, aktor, który gra piromantę Hallyne w 2 sezonie Gry o tron. I ponoć jest fenomenalny, zmienia głos dla każdej postaci i nadaje świetny klimat opowieści :)
Ja też przesłuchałem Gre o tron w wersji audiobook. Super sprawa, praktycznie całość w trakcie prowadzenia samochodu. Lepiej słuchać książki, niż tych debili na CB.
bump, jakieś nowe info? Przeczytałem już dawno Starcie Królów ale chętnie posłuchałbym klimatycznego audiobooka
Brzmi to nieźle - niczym Sląska trylogia Sapkowskiego. Póki co mini fragment gry o tron http://audioteka.pl/content/samples/george-r-r-martin/gra-o-tron.mp3
http://www.empik.com/gra-o-tron-audiobook-cd-martin-george-r-r,p1049605502,ksiaz ka-p -cenowo do przezycia wg mnie
Kontaktowalem się z autorami audiobooka "Gra o tron" - http://audioteka.pl/ - i poinformowali mnie ze najprawdopodobniej można się spodziewać "Starcie królów" w tym roku :)
ja się przyzwyczaiłem do "jona", chociaż z początku strasznie mnie kłuło w uszy. Swoją drogą lektor podkładający głos pod Snowa głosem strasznie mi przypomina aktora grającego w serialu.