Może mi ktoś powiedzieć, ale tak tylko troszeczkę, nie chcę felietonu z wikipedi tylko taki mały wycinek, bez jakiś ich życiorysów?
Zoom to nie jest Reverse-Flash. Zoom to Hunter Zolomon, czyli zupełnie inna osoba.
Aby nie było niedomówień, Zoom aka Hunter Zolomon to 3-ci Reverse-Flash z uniwersum Wallego Allena (oczywiście 3-ciego Flasha). Jay Garrick to 1-szy Flash porwany przez Zooma i zmuszony do przeniesienia się w uniwersum 2-go Flasha Barrego Allena. W serialu generalnie powinien być powrót Eobarda Thawne aka Professor Zoom aka Dr. Wells i walka dwóch FLash'y (Jay+Barry) na dwóch Zoom'ów (Hunter+Eobard) plus Kid Flash powinien gdzieś się jeszcze kręcić hehehe, czyli ostra jazda bez trzymanki ;)
Czyli teoretycznie Edobarda Thawne aka. Wells powinni już nazywać Professor Zoom, a nie bardziej ogólnikowo Reverse-Flash?
Jay Garrick jest w jednym uniwersum, Barry Allen w drugim a Wally West w trzecim ? I czy Zoom porwał w komiksie Garcka, czy tylko tu tak jest to ukazane? Bo z wiki wynika że wrogiem Garricka był "Thr Rival" ?
We Flash, jak większości DC są strasznie pomieszane linie czasowe. Różni autorzy serii komiksów - różne historie,a później mash up'y.
Każdy z Flash'y miał swojego przeciwnika obdarzonego podobną mocą nazywanych Reverse-Flash:
Jay Garrick - Dr. Edward Clariss (The Rival)
Barry Allen - Eobard Thawne (Professor Zoom)
Wally West - Hunter Zolomon (Zoom)
Bart Allen - Thaddeus Thawne (Inertia)
Dodatkowo historie bohaterów i antybohaterów mieszają się w czasie bo za wyjątkiem Wallego West'a reszta umiała zaginać czasoprzestrzeń.
Pierwszy "oryginalny" Flash to Jay Garrick z komiksów lat '40.
Nastają inni kreślarze komiksów i w roku '56 powstaje nowsza historia z Flash'em Barrym Allenem i ta wersja jest wszystkim najbardziej znana.W '85 czy '86 twórcy uśmiercają Barrego, który w heroicznym poświęceniu ratuje ludzkość. W międzyczasie za życia Barrego powstaje historia Wallego Westa, który zostaje Kid Flash, po śmierci mentora 3-cim Flashem.
Przygody Wallego Westa najmniej pamiętam, bo był największym leszczem ze wszystkich Flashy.
Jest jeszcze Bart Allen 4-ty Flash prawnuk Barrego.
Jay Garricka stworzył ktoś inny niż Barrego Allena i Wallego Westa, a kto inny Barta Allena.
Tak Zoom schwytał Garrick'a, w przeciwieństwie do innych rewersów Hunter zamiast szybko biegać manipulował czasem by szybko się przemieszczać (czyli zupełnie odwrotnie niż Flash). Jest chyba o tym w serii "Crisis on Infinite Earths".
Azazull, widzę że jesteś obeznany w temacie. Moja wiedza ogranicza się do wiki, przez co trochę się pogubiłem się jeśli chodzi o te światy. Mam parę pytań.
Hunter Zoloman to oryginalnie przeciwnik Westa, czyli powinien istnieć w tym samym uniwersum co Barry, więc co on robił na earth-2, skoro musiał zmusić Garrick, żeby przenieść się do wymiaru Barry'ego? To jest jego alternatywa wersja i Zoloman istnieje we dwóch wymiarach, a w serialu będzie ten z Earth-2? Jeśli tak to skoro w Earth-2 flashem jest Jay Garrick, a nie Allen czy West, to Hunter nie powinien w ogóle istnieć w tym wymiarze jako Zoom, więc jak on się przeniósł?
Wybacz za te pytania, ale jak już pisałem trochę się pogubiłem.
Jak widać w drugim odcinku, nie do końcasię trzymają komiksów-Garrick cały czas walczy z Zoomem.
Hunter Zolomon to Zoom, Jay w jednym odcinku kiedy Caitlin Snow chciała znalezc jego sobowtóra na ziemi 1 pokazał jej i powiedział kim jest Jay Garrick z ziemi 1 że został adoptowany przez rodzine Zolomon kiedy był dzieckiem itd i że nie ma w sobie speed force, ale skoro Zoom to Jay a Jay z ziemi 2 jest flashem na niej to Zoom pewnie uzyskał zdolnosci sprintera przez V9 które stworzyła Snow i Wells, ale rodzi się kolejne pytanie, skąd je wziął? Stworzył sam? wiemy że na ziemi 2 tez był ten specyfik ale nazywał sie V6, moze być tak że Hunter Zolomon opracował recepture "leku" a potem opanowując speed force przeniósł się miedzy wszechświatami? A Wally West nie był leszczem po prostu był wolniejszy od Barryego Allena który był jego wujkiem tak nawiasem mówiąc a w serialu to nawet nie są spokrewnieni. wiadomo serial to nie komiks ;) ale ogólna ocena serialu w moich oczach jest pozytywna ;) w końcu ktoś wziął się za konkretny projekt ;)
No taki który został narysowany przed Flashem-barrym allenem.Później wymyślono fajniejszego flasha to ten poszedł w odstawkę, ale żeby ich połączyć jedną fabułą wymyślono różne światy/rzeczywistości i Jay był na ziemi 2 gdy flash normalny był na 1, oczywiście speed FORCE pozwala przenosić się w czasie i przestrzeni to sobie chodzili między światami.