Dzień szakala
powrót do forum 1 sezonu

Serial niezły, nie do zniesienia murzynka, aktorskie drewno, irytująca, niewiarygodna. Tragedia. Czego nie robi się dla ideologii poprawności politycznej

ocenił(a) serial na 7
Felicjan_Browarek

Tak pani detyktyw źle dobrana aktorka ale serial ma swoj klimat. Są braki, są nadprzyrodzone umiejetnosci szakala i na to trzeba przymknąć oko, ale jest niezle. Nie ma nudy. I bardzo fajna hiszpanska żona szakala.

tatamuminka

Czekam, aż Szakal Pani detektyw strzeli kulkę. To są te seriale kiedy złego bohatera wspiera się bardziej niż dobrego 

tatamuminka

Serial z tego co widzę inspirował się zarówno francuska wersją kinową jak i późniejszą - amerykańską , która też jest uwspółcześnieniem ( film pochodzi z 1997). Tam w ekipie ścigającej zamachowca jest ciemnoskóry funkcjonariusz odtwarzany przez Sidneya Poitier'a ,jest tam również kobieta - policjantka tropiąca rosyjskich mafiozów. Powiem tak : zmiana w czasie i miejscu pociąga zmiany w fabule . Jeśli ekranizacja miałaby być wierna - musiałaby to być Francja i francuski polityk jako cel zamachu.Tropiąca go ekipa w XXI w zapewne też miałaby w składzie śledczych płci obojga i osoby o emigranckim pochodzeniu . Trzeba autorom wersji z 1997r oddać sprawiedliwość , że zmienili tytuł jako że "Szakal"z 1997 jest inspirowany dziełem Fortsyth'a ale nie jego wierną adaptacją

ocenił(a) serial na 1
Felicjan_Browarek

"Po nieudanym zamachu na życie Charlesa de Gaulle'a w Petit-Clamart, OAS postanawia wynająć płatnego mordercę, bez powiązań z organizacją, aby uniknąć kolejnej wpadki. Mordercą jest Anglik, który przyjmuje pseudonim Szakal. Francuska służba bezpieczeństwa przez przypadek odkrywa przygotowania do zamachu. Na czele śledztwa staje komisarz Lebel (jest biały). Rozpoczyna się bezwzględny pościg za zamachowcem." - to oryginalny film na bazie którego zrobili ten gniot.

xPERUNx

Serio dałes 1? W domu masz wszystkich?

xPERUNx

To prawda, zbyt duże odstępstwa od książki Forsytha, zmiana płci i ras niektórych bohaterów no i Eddie nie pasuje do głównej roli, ten aktor jest ciotą która powinna grać takich mózgowców-naukowców jak Hawking, a nie zabójców.

użytkownik usunięty
Felicjan_Browarek

zazwyczaj nie razi mnie tak modne obecnie obsadzanie rol wszystkimi kolorami teczy ale tu musze przyznac w tym wzgledzie racje - aktorsko suchar. szakal tez slabo obsadzony i poza kilkoma scenami emocje srednie

Felicjan_Browarek

Kurcze, musieli znowu białego obsadzić? Wszędzie wtryniają tych białych, hetero mężczyzn. Ideologia...

ocenił(a) serial na 7
Felicjan_Browarek

Jestem w trakcie pierwszego odcinka i fakt zaczęło się dobrze, dopóki murzynka nie wpierdzieliła się w śledztwo. O mamusiu co za porażka, czy nikt tam nie widział, ze ona nie umie grać i każdy gest jest przerysowany. Zastanawiam się, czy w ogóle to dalej oglądać.

Felicjan_Browarek

Nie przeszkadza ci w dużym stopniu zmieniona fabuła, inne osoby, które zlecają morderstwo i inny cel tego morderstwa, inny czas akcji, a przeszkadza ci kolor skóry jednej z postaci. Toż to prymitywne. A jej gra aktorska jest świetna.

ocenił(a) serial na 8
Teresa_Nazimek

No właśnie przeszkadza mi tylko jej brak gry aktorskiej.

użytkownik usunięty
Felicjan_Browarek

Eddie też nie pasuje do tej roli.

Felicjan_Browarek

Oj tak,jest irytująca jak diabli. Ale Eddie Redmayne też miewał lepsze rolę,tutaj mnie jakoś nie porwał.

Felicjan_Browarek

Właśnie zacząłem oglądać i też mi ta agentka nie pasuje strasznie sztuczna witać że wzięli czarną aktorkę tylko dlatego że poprawność polityczna tego wymagała .

wito1985

to już widzę jak ci się poprawność polityczna spodoba po ostatniej scenie 6 odcinka ;)

mecenas17

Serial dobry nawet bardzo, wciąga. Szakal niezły, jego żona pierwsza klasa, murzynka nieporozumienie, sceny z jej udziałem ciągną serial w dół, w ogóle sceny w Londynie są irytujące jak i cała ta nacja.

ocenił(a) serial na 7
Felicjan_Browarek

+1 aktorka tragedia, rzygam już tą poprawnością polityczną w każdym nowym filmie czy serialu

ocenił(a) serial na 3
Dedeelo777

No i zepsuli kolejny serial. Musieli zrobic z szalala geja.

wearethepeople

no chyba że pokażą go jako profesjonalistę co to dla wykonania zadania zrobi absolutnie WSZYSTKO

wearethepeople

Widać, że nie przeczytałeś powieści Forsytha, ba nawet nie widziałeś filmu z 1973 i dużo gorszego remaku z 1997, we wszystkich wspomnianych wyżej dziełach wątek homoseksualny istniał.

ocenił(a) serial na 3
pawelzscpl

A co to jest lektura że trzeba przeczytać? Czytam inne książki.

ocenił(a) serial na 8
Felicjan_Browarek

Pomijając dodatkowo to, że murzyńska agentka SAS ma 30 kilo nadwagi, nierealne, to nie milicja drogowa w usa.

ocenił(a) serial na 6
pawgep77

SAS to odpowiednik GROM / SEALS. Ta murzynka jest agentką MI6 - odpowiednik CIA lub ....a nie, w Polsce wywiad nie istnieje - uwalił go Macierewicz na początku lat 90tych.

ocenił(a) serial na 8
JerryCantrell

jak zwał tak zwał, ale po przebiegnięciu 150 metrów, zeszła by na zawał, a to nawet w policji nie przejdzie, szczególnie operacyjnej

ocenił(a) serial na 6
pawgep77

A to już inna historia. Z taką formą na akcję się nie pcha - mogli zostać przy byciu wyłącznie analitykiem.

ocenił(a) serial na 6
pawgep77

Faktycznie miała czym pierdnąć, dziewuszka ale szczerze mówiąc (to znaczy pisząc) to agenci wywiadu to nie operatorzy Black Ops dlatego się dziwię, że wcisnęli jej broń do ręki i kazali biegać po polach i lasach uroczych zakątków Budapesztu i okolic

ocenił(a) serial na 7
Felicjan_Browarek

Prawda - jest okropna. Źle gra, nie pasuje do roli, jest niewiarygodna i jest też po prostu ze sporą nadwagą. W ogóle całe MI6 jest pokazane jako "diveristy place". Ale ona szczególnie nie pasuje do całej historii. Mimika jej twarzy powoduje, że odwracam wzrok od ekranu.

Slamuzi55

no spoko, ale naprawdę wolisz, żeby wszyscy agenci i agentki MI6 to byli modele z wybiegu? Tacy ładni, wymuskani, no i jeszcze w ciuchach Oscara de la Renty no bo jak inaczej?? a ja tam wolę szczyptę realizmu i obraz (pewnie prawdziwy) że większość tych specłużb ma właśnie ludzi szarych, mijanych codziennie na ulicy - zwłaszcza w tej profesji to chyba zaleta nie przyciągać uwagi

ocenił(a) serial na 7
mecenas17

ludzie szarzy, mijani codziennie na ulicy to jednak nie jest taki "diveristy circus" jak pokazali w tym serialu. Nie chodzi o to, żeby agenci byli jak modele z wybiegu, prawdziwi agenci mają się niczym nie wyróżniać. Postać o imieniu Bianca skoro mamy wierzyć jako widzowie, że ona jest agentką to mogłaby przynajmniej wyglądać jak agentka MI6 - być wysportowana, bo w rzeczywistości to jest wymóg. Pomijam już kwestię mikroskopijnej ilości białych mężczyzn w siedzibie MI6... Skoro wspominasz, że osoba pracująca w tajnych służbach ma nie wzbudzać uwagi to czarnoskóra agentka z nadwagą i miną jakby zjadła wszystkie rozumy świetnie jest w stanie wtopić się w tłum na Białorusi i na Węgrzech, gdzie jest wysyłana służbowo... To jest po prostu źle zagrana i napisana postać i walnie przyczynia się do niższych ocen tego serialu, który swoją drogą nie jest taki zły. Nie widzę sensu, żeby jej bronić ;)

Slamuzi55

mnie tam zawsze po prostu bawi, że są ciągle widzowie, którzy w całym serialu akurat na takie detale zwracają uwagę: a że za mało białych w siedzibie MI6 (a ile ma być - 50:50? 75:25?) a że czemu czarna aktorka gra a dlaczego wątek homo itd. To po prostu fabuła i już.

ocenił(a) serial na 7
mecenas17

Fabuła może być lepsza i gorsza. Np. źle napisana - i w tym przypadku też źle zagrana postać agentki tę fabułę właśnie psuje.

ocenił(a) serial na 3
mecenas17

Tylko ze w netshicie zawsze musza na sile wrzucac watek homo. Dziwne ze z szakala nie zrobili transwestyty.

wearethepeople

no ale co, obawiasz się, że ta słynna "homopropagadna" cię przekona i zmienisz upodobania? Nie czujesz się pewnie? ja tam się tego nie boję ;)

ocenił(a) serial na 3
mecenas17

Nie, poprostu się obrzydza mi to film.

użytkownik usunięty
mecenas17

A ty co lubisz sobie na facetow popatrzec???

niekoniecznie, ale jak czujesz potrzebę się obnażać, śmiało - przeżyjemy i to

użytkownik usunięty
mecenas17

Nie dziekuje, wole dziewczyny. Pozdr.

w sensie: obnażasz się przed nimi czy tylko facetom to proponujesz? xD

użytkownik usunięty
mecenas17

W sensie jestem normalny i lubie dziewczyny a ty nie wiem.

no po wpisach twoich to nie wiem czy taki normalny :D ale dobra, dam ci już spokój

użytkownik usunięty
mecenas17

Ja po Twoich tez nie wiem ale spoko pozartowac czasem mozna. Dont worry be happy:)

Slamuzi55

Też mnie to rozbawiło, że na tajną akcję na Białoruś wysłali kolorową ekipę (poza agentką jeszcze kierowca). Ktoś jest tam mocno odklejony od realiów.

Slamuzi55

Ona nie pasuje z jednego prostego powodu, ma nadwagę i nie nadaje się na agentkę terenową, gdyby jej role ograniczono do analityka w MI6 to postać by się jakoś obroniła, aktorsko jednak dno.

Felicjan_Browarek

Myślałam że tylko mnie tak irytuje...

Felicjan_Browarek

Zmien pampersa polaczku

Felicjan_Browarek

Zgadzam się na siłę pchane multi kulti... mogli lepiej te postac dobrać...

ocenił(a) serial na 3
Felicjan_Browarek

Właśnie miałem napisać taki komentarz, ale jak widać ubiegł mnie Pan i przekonałem się że to nie moje "rasistowskie" spojrzenie...      Po prostu ta aktorka jest słaba bardzo i nie pasuję do tej roli za grosz. Podobnie z resztą jak jej szefostwo 

bartosz_209

Potwierdzam.Mdli mnie jak widzę tego irytującego paszteta.Bez urazy ale niektóre aktorki nadrabiają braki aktorskie wyglądem a tutaj ani jednego ani drugiego.

Felicjan_Browarek

Ojej, największy problem serialu, czarnoskóra bohaterka, no, tak, rzeczywiście nie do zniesienia, żałosne...

Felicjan_Browarek

Też mnie irytuje ten predator i tak, rzeczywiście, jest nie do zniesienia, jeśli już musieli brać kobietę i czarną, to chociaż szczupłą, wysportowaną a nie tę parodię agenta terenowego MI6, z otyłością brzuszną i tłustą dupą.Nie da się na nią patrzeć.