PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=94334}

Dragon Ball

1986 - 1989
8,3 65 tys. ocen
8,3 10 1 64875
8,1 11 krytyków
Dragon Ball
powrót do forum serialu Dragon Ball

Witam, chciałbym zacząć przygodę z DB i tutaj moje pytanie: czy istnieje jakaś odświeżona wersja w HD? Pytanie nr 2: Dragon Ball Kai to tak naprawdę Dragon Ball Z w HD? Ponoć Dragon Ball Kai skraca Zetkę ale w opinii niektórych dzięki temu zostawia tylko kluczowe kwestie i przez to nie ma efektu zbytniego wydłużenia. Proszę o opinie i ewentualne rady :)

ocenił(a) serial na 10
sebo3112

Pierwszej serii nie ma w tak zwanym odświeżonym HD, można tylko znaleźć skalowane do HD. Moim zdaniem kreska bardzo ładnie się prezentuje i jak najbardziej da się to teraz oglądać :) Co do Kai to nie oglądałem, bo jakoś tak nie dawno wyszły wszystkie odcinki (wątek do końca) Stare dobre DBZ po japońsku oglądałem i bardzo przyjemnie się oglądało i cały czas z zaciekawieniem, nie czułem znużenia. A pierwszy raz db oglądałem dopiero w tam tym roku XD
Więc polecam Z, kreska też jest świetna i wgl się nie starzeje.

ocenił(a) serial na 10
sebo3112

Polecam oglądać w serwisie Shinden Anime. HD, język mówiony - japoński, napisy po polsku.

ocenił(a) serial na 9
sebo3112

DB Kai nie posiada fillerów (odcinki DB Z, których nie było w komiksie), oraz te same sceny nie są powtarzane 20 razy w trakcie walk, co znacznie je skraca, sprawiając również, że są lepsze (DB Z miało różny budżet, w różnych odcinkach, stąd częste zmiany w jakości animacji i wielokrotne używanie tych samych scen w trakcie walk). Niestety w wersji Kai, którą oglądałem, została usunięta krew (krew z ust zamieniona w ślinę, w pozostałych miejscach po prostu jej nie ma). Moim zdaniem jedną z najgorszych zmian jest nowa ścieżka dźwiękowa w serialu, ale gdzieś czytałem, że jej twórca został oskarżony o plagiat i powstała również wersja Kai z oryginalną muzyką z Zetki. Jeśli interesuje cię Dragon Ball z (według mnie) świetnym angielskim dubbingiem, znajdziesz wszystkie odcinki wszystkich serii, oprócz Buu Saga w Kai, na stronie dbz.tv

ocenił(a) serial na 10
Hangman108

Zgadzam się, ścieżka dźwiękowa w Kai, to lipa. Poza tym daje radę i można spokojnie obejrzeć zamiast "Z-tki", ogląda się szybciej i przyjemniej, polecam :)

użytkownik usunięty
sebo3112

Co do oryginalnego DB to polecam sciagac od Grupy Mirai. Sami tlumacza wszystkie odcinki na polski, chyba bedzie to pierwsze pelne tlumaczenie tej serii. Jakos tez fajna, na telewizorze 32' calkiem spoko to wyglada. A i hostingi bardzo dobrze, wiec ze sciaganiem na maksymalnym przesyle nie ma zadnego problemu.