PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=94339}

Dragon Ball Z

1989 - 1996
8,5 83 tys. ocen
8,5 10 1 83276
8,8 11 krytyków
Dragon Ball Z
powrót do forum serialu Dragon Ball Z

Jeżeli chodzi o porównanie pokemonów i dragonballa to według mnie ten pierwszy jest zdecydowanie lepszy. Jakiś ten świat taki bardziej realniejszy bo w db to masakra. Np dbz: vegeta jest najsilniejszy we wszechświecie(tak twierdzi kaito który powinien o tym wszeczświecie wiedzieś wszystko). Nagle pojawia się frezer i jakieś tam jego ofensywne siły które są od vegety 25 razy lepsze itd. Przecież to chore. Sześciolatek wymyśliłby lepszy scenariusz. A te dialogi to istne mistrzostwo. W całej serii dbz jest kilka zwrotów które powtarzają rózne postacie po trzy razy na odcinek. Masakra. Pokemony są zdecydowanie lepiej zrobione.

ocenił(a) serial na 10
kobyla007

taa, rzeczywiście małe potworki wyskakujące z pokeball są baaardzo realistyczne... xD nie wspominając o schemacie wydarzeń który powtarza się w każdym odcinku. Z tego co pamiętam to co odcinek kogoś poznawali, z kimś walczyli, chciano im porwać pokemony a zespół błyszczał.. to się nazywa różnorodność.. a odnośnie Vegety to w sumie racja - był najsilniejszy we wszechświecie jeśli wziąć pod uwagę tylko rasę z której się wywodził i mieszkańców Ziemi, a Freeza ich wtedy raczej nie interesował bo to bardziej książę zagrażał planecie...

kobyla007

Dragob Ball-nie będę się tu rozwodzić nad tym dlaczego tak jest ,ponieważ wiem ,iż każdy ma inny gust.
Pragnę jednak zauważyć ,że Pokemony skierowane są do młodszej widowni i nie spotkałam jeszcze osoby po 20 która do tej pory z sentymentem wracałaby do tej bajki w przeciwienstwie do DB gdzie fani potrafią obejrzeć to anime nawet kilkanaście razy.Ja sama wraz z przyjaciółmi wracałam do DB już 4 razy i ciągle mam ochote je ogladać,natomiast jeżeli chodzi o Pokemony to pomimo tego, że kiedyś mi sie nawet podobały nie wróciłabym do ich oglądania.Dlatego uważam ,że tych dwóch anime nie powinno sie porównywac ,ponieważ Pokemony w porównaniu z serią Dragon Ball wypadają słabo.

ocenił(a) serial na 7
kwiatuszek446

To ja jakiś dziwny chyba jestem bo mam 26 lat.

ocenił(a) serial na 10
kobyla007

http://images2.ganjavideo.com/img_thumbs/30804/snoop-dogg-xzibit---bitch-please- uncut.jpg

kobyla007

porównywania obu animie nie można zakończyć po skontrastowaniu jedynie fabuły ;) w pokemonach bohaterowie tresowali sobie stworki zwane pokemonami, a te z czasem stawały się coraz silniejsze... standardowo po "wielu" perypetiach owi bohaterowie przy pomocy swoich pupili uratowali świat. W dragon ball-u to bohaterowie ćwiczą by stać się silniejszym... przeżywają różne przygody, które doprowadziły do uratowania świata (jak to powiedział Żółwi Pustalnik (Genialny Żółw) - "jedna kryształowa kula doprowadziła do serii wydarzeń, które w końcu uratowały świat")
Przyglądając się światu pokemonów można zauważyć coś oczywistego - pokemony są odpowiednikami zwierząt. Zwierzęta te są tresowane przez ich właścicieli głównie w jednym celu - do walki, albo przeciwko innym pokemonom, albo przeciwko ludziom. A walki zwierząt są podobno zakazane...
W świecie dragon ball-a ludzie walczą z ludźmi, kosmici z kosmitami, i jeszcze kilka kombinacji... ale walczą sami (poza pewnymi wyjątkami, np. Mr Satan) a nie wykorzystują do tego zwierzęta.

Wg mnie Dragon Ball jest zdecydowanie lepszy od pokemonów. Zapewne w obydwu tutyłach (jak i w wielu innych) można doszukać się pewnych "wartości" i "prawd moralncyh", to jednak wolę DB.